Publicat la: 
9/10/2013

Astmul: cauze, simptome si diagnostic

Astmul este o afectiune pulmonara ce interfereaza cu respiratia si poate provoca grave episoade recurente de tuse, respiratie suieratoare si dispnee (atacuri de astm). Problema provine de la inflamatia cronica a tuburilor care transporta aerul la plamani. Desi nu exista niciun tratament, exista strategii foarte eficiente pentru tinerea sub control a simptomelor astmului.

Simptomele unui atac de astm

 • Respiratie suieratoare
 • Tuse, mai ales pe timp de noapte
 • Dificultati de respiratie
 • Senzatie de constrictie toracica, durere sau presiune

In cazurile severe, un atac de astm netratat poate pune viata in pericol.

Cand trebuie solicitata asistenta de urgenta?

Atacurile de astm necesita tratament de urgenta atunci cand:

 • Nu puteti respira suficient incat sa puteti merge, vorbi sau dormi
 • Buzele si unghiile sunt albastre
 • Inhalatorul nu este de ajutor
 • Simptomele se agraveaza

Acestea sunt semne ca organismul nu primeste suficient oxigen.

Simptome timpurii:
Uneori, astmul provoaca simptome mai subtile, care nu va intrerup activitatile zilnice. Cu toate acestea, simptomele pot fi semne clare ca atacul astmatic complet este iminent. Printre acestea se numara tulburarile somnului, oboseala inexplicabila si sentimentul ca ramaneti fara aer.

Care sunt cauzele unui atac de astm?
La persoanele cu astm, caile respiratorii sunt inflamate cronic. Anumiti factori pot inrautati inflamatia, provocand o ingustare a cailor respiratorii. In acelasi timp, organismul poate produce mucus suplimentare, care blocheaza caile respiratorii. Aceste modificari limiteaza fluxul de aer care ajunge la plamani.

Factorii declansatori:
Alergiile la: mucegai. acarieni, fumul de la tigari, polenul de la copaci sau flori, alimente precum ouale sau pestele.

Animalele. Alergiile la animalele de companii reprezinta un alt factor declansator al astmului. In cazul in care aveti aceasta problema, tineti animalele de companie departe de dormitorul in care dormiti.

Poluarea aerului. Poluarea aerului poate inrautati simptomele astmului. Elemenetele iritante includ: fumul din trafic, fumul de tigara, vaporii de vopsea, parfumuri puternice.

Exercitiile fizice. Exercitiile regulate sunt un lucru bun pentru majoritatea omaneilor, dar pot declansa simptome de astm la unele persoane. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati complet la exercitiile fizice, ci ca trebuie sa fiti mai precaut.

Vremea. Persoanele care au astm pot observa ca simptomele se agraveaza in timpul anumitor tipuri de vreme. Schimbarile de temperatura, vantul, caldura, frigul, umiditatea, aerul uscat pot creste sansele unui atac de astm.

Astmul si fumatul
Fumatul este nesanatos pentru toata lumea, dar ar trebui sa fie o grija in plus pentru persoanele cu astm. Fumul de tigara poate irita plamanii si declanseaza simptomele. Unele studii sugereaza ca adultii si adolescentii care fumeaza sunt mai predispusi la a dezvolta simptomele astmului.

Diagnosticarea astmului
Daca aveti simptomele astmului, medicul dumneavoastra va verifica functionalitatea plamanilor. Un test pulmonar masoara cat aer expirati si inspirati.

Programeaza-te pentru o consultatie la medicii specialisti in pneumologie la una din urmatoarele clinici:

Sursa: WebMd

  A.C.

  Alte articoleVezi toate articolele

  Cercetarile arata ca parul devine gri din cauza unei reactii chimice in lant, care cauzeaza decolorarea parului din interior spre exterior. Procesul incepe atunci cand exista o scadere a...
  Cum se manifesta depresia la barbati? Foto: MorgueFile.com Orice persoana este uneori trista, iritata si are probleme cu somnul. Dar, de obicei, aceste probleme trec in cateva zile. Atunci cand...