Publicat la: 
9/10/2013

Astmul: cauze, simptome si diagnostic

Astmul este o afectiune pulmonara ce interfereaza cu respiratia si poate provoca grave episoade recurente de tuse, respiratie suieratoare si dispnee (atacuri de astm). Problema provine de la inflamatia cronica a tuburilor care transporta aerul la plamani. Desi nu exista niciun tratament, exista strategii foarte eficiente pentru tinerea sub control a simptomelor astmului.

Simptomele unui atac de astm

 • Respiratie suieratoare
 • Tuse, mai ales pe timp de noapte
 • Dificultati de respiratie
 • Senzatie de constrictie toracica, durere sau presiune

In cazurile severe, un atac de astm netratat poate pune viata in pericol.

Cand trebuie solicitata asistenta de urgenta?

Atacurile de astm necesita tratament de urgenta atunci cand:

 • Nu puteti respira suficient incat sa puteti merge, vorbi sau dormi
 • Buzele si unghiile sunt albastre
 • Inhalatorul nu este de ajutor
 • Simptomele se agraveaza

Acestea sunt semne ca organismul nu primeste suficient oxigen.

Simptome timpurii:
Uneori, astmul provoaca simptome mai subtile, care nu va intrerup activitatile zilnice. Cu toate acestea, simptomele pot fi semne clare ca atacul astmatic complet este iminent. Printre acestea se numara tulburarile somnului, oboseala inexplicabila si sentimentul ca ramaneti fara aer.

Care sunt cauzele unui atac de astm?
La persoanele cu astm, caile respiratorii sunt inflamate cronic. Anumiti factori pot inrautati inflamatia, provocand o ingustare a cailor respiratorii. In acelasi timp, organismul poate produce mucus suplimentare, care blocheaza caile respiratorii. Aceste modificari limiteaza fluxul de aer care ajunge la plamani.

Factorii declansatori:
Alergiile la: mucegai. acarieni, fumul de la tigari, polenul de la copaci sau flori, alimente precum ouale sau pestele.

Animalele. Alergiile la animalele de companii reprezinta un alt factor declansator al astmului. In cazul in care aveti aceasta problema, tineti animalele de companie departe de dormitorul in care dormiti.

Poluarea aerului. Poluarea aerului poate inrautati simptomele astmului. Elemenetele iritante includ: fumul din trafic, fumul de tigara, vaporii de vopsea, parfumuri puternice.

Exercitiile fizice. Exercitiile regulate sunt un lucru bun pentru majoritatea omaneilor, dar pot declansa simptome de astm la unele persoane. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati complet la exercitiile fizice, ci ca trebuie sa fiti mai precaut.

Vremea. Persoanele care au astm pot observa ca simptomele se agraveaza in timpul anumitor tipuri de vreme. Schimbarile de temperatura, vantul, caldura, frigul, umiditatea, aerul uscat pot creste sansele unui atac de astm.

Astmul si fumatul
Fumatul este nesanatos pentru toata lumea, dar ar trebui sa fie o grija in plus pentru persoanele cu astm. Fumul de tigara poate irita plamanii si declanseaza simptomele. Unele studii sugereaza ca adultii si adolescentii care fumeaza sunt mai predispusi la a dezvolta simptomele astmului.

Diagnosticarea astmului
Daca aveti simptomele astmului, medicul dumneavoastra va verifica functionalitatea plamanilor. Un test pulmonar masoara cat aer expirati si inspirati.

Programeaza-te pentru o consultatie la medicii specialisti in pneumologie la una din urmatoarele clinici:

Sursa: WebMd

  A.C.

  Specialitate: 

  Echipa medicala MedLife - Pneumologie

  Cojocaru Stefan Aurelian, Pneumologie
  Medic Specialist
  Dede Maria,Medic Specialist
  Medic Specialist
  Medic Primar
  Medic Specialist

  Articole similare

  Unele simptome medicale sunt avertizari ca avem nevoie urgenta de ingrijiri. Este foarte important sa invatam sa le recunoastem. De fiecare data cand avem un simptom nou apare intrebarea mai mic deOare este serios?mai mare de. Din fericire, multe simptome se dovedesc a fi serioase probleme comune. De exemplu, majoritatea durerilor de cap provin...
  Insuficienta cardiaca isi poate pune serios amprenta asupra vietii de zi cu zi a pacientului. Tocmai din acest motiv, este foarte important sa ii cunoastem cauzele si sa o tratam din timp. Dr. Lacramioara Petrescu, medic primar cardiologie, a explicat care sunt simptomele insuficientei cardiace, cum este pus diagnosticul, care sunt optiunile de...
  In cazul infarctului miocardic acut timpul este esential, fiind extrem de important ca pacientul sau apropiatii acestuia sa stie pasii necesari pe care trebuie sa ii urmze. Dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, a descris in cadrul unui interviu semnalele de alarma ale infarctului, factorii de risc, modalitatile de preventie si...
  Dr. Mihaela Herescu Care sunt cauzele si formele apendicitei acute la copii? Ce manifestari prezinta, care sunt simptomele si cum decurge examinarea clinica? Dr. Mihaela Herescu, medic primar pediatru, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Mihaela Herescu este medic primar pediatru in cadrul Hyperclinica MedLife Baneasa. Intra pe pagina...
  De ce apare cancerul de prostata si care sunt principalele simptome? Cand ar trebui sa ne ingrijoreze si cum il depistam? Dr. Andrei Davidescu, medic specialist urologie, a discutat online cu cititorii MedLive. Dr. Andrei Davidescu este medic specialist urologie in cadrul Hyperclinicii MedLife Titan. Intra pe pagina online pentru programari.