Publicat la: 
9/05/2014

Relatia medic-pacient

Medicul reduce din eficienta consultatiei atunci cand intrerupe un pacient care isi relateaza simptomele si se uita in continuu la ecranul computerului. Sa-ti privesti pacientul in ochii, sa-i lasi timpul necesar pentru descrierea simptomelor fara a-l intrerupe sau sa-i pui intrebari deschise nu constituie doar niste banale semne de atentie, ci o veritabila competenta clinica. Potrivit unui studiu publicat in revista stiintifica PLOS ONE, calitatea relatiei dintre medic si bolnav influenteaza direct de rezultatul consultatiei - scrie cotidianul francez Le Figaro, citat de Agerpres.

"Interventii vizand sa amelioreze comunicarea au un efect sesizabil asupra anumitori indici ai starii de sanatate, cum sunt tensiunea arteriala, pierderea in greutate sau nivelul durerii", subliniaza dr. John Kelley, cercetator la Universitatea Harvard.

Impreuna cu echipa sa, acest specialist in "psihologie medicala" a trecut in revista 13 studii stiintifice ce masoara in mod concret beneficiul terapeutic al unei mai bune relatii medic-pacient. Criteriile subiective precum satisfactia bolnavului sau adeziunea acestuia la prescriptia medicala au fost ignorate.

Analiza a dezvaluit ca eforturile centrate pe comunicare au un impact "slab, insa semnificativ statistic", care poate fi comparat, potrivit cercetatorilor, cu luarea unei aspirine pentru a reduce riscul de infarct miocardic sau cu urmarile unui sevraj tabagic asupra mortalitatii masculine dupa varsta de opt ani.

"In conditiile in care exista milioane de consultatii medicale, un efect limitat la scara individuala este foarte interesant din punct de vedere al sanatatii publice", dezvaluie dr. Jacques Puichaud, psihiatru si presedintele unei asociatii de formare prin tehnici relationale.

In Canada, aceste studii sunt obligatorii inca din timpul facultatii de medicina. Ele se desfasoara sub forma unor jocuri de roluri, in timpul carora viitorii medici isi dezvolta capacitatea de empatie si de ascultare. Cursantii invata in mod concret sa-si lase pacientul sa vorbeasca, sa se pozitioneze fizic in fata lui, sa interpreteze semnele non-verbale de anxietate sau sa faca fata emotiilor.

Competente in parte innascute, dar care se dovedesc putin utilizate in practica medicala. De exemplu, un pacient care isi descrie simptomele va fi intrerupt, in medie, la fiecare 18 secunde, potrivit unui studiu canadian. La inceputul anului, un alt studiu dezvaluia ca un medic isi petrece aproximativ o treime din timpul consultatiei cu ochii fixati pe ecranul computerului. Nu in ultimul rand, studiul a aratat ca medicul si pacientul au intotdeauna probleme in a se pune de acord cu privire la natura problemei.

Dr. Quichaud rezuma astfel obiectivul tehnicilor relationale: "A se ajunge la o intelegere impartasita a problemei si a deciziei medicale luate, facand din pacient un actor important al consultatiei".

Dr. Jacques Auger, medic de tara in Charente-Maritime din Franta, elibereaza retete de peste 25 de ani. "Dupa instalarea mea in post, am descoperit repede ca multi dintre pacientii mei nu respectau prescriptiile mele dietetice si nu luau medicatia. In realitate, nu este suficient sa fii bine intentionat si amabil: trebuie, de asemenea, ca mesajul medical sa fie acceptat", constata Auger.

Prin urmare, medicul generalist si-a luat obiceiul de a verifica cererea pacientului sau reluandu-o impreuna cu el, insa fara sa o 'traduca' in jargon medical. De asemenea, el a invatat sa tina cont de convingerile bolnavului din fata sa, ca si de modul de viata al acestuia, de vointa si de capacitatea lui de a-si schimba obiceiurile alimentare sau sportive.

"De o maniera generala, tinerii medici au tendinta de a da multe informatii", dezvaluie Chloe Delacour, medic si profesor in cadrul Facultatii de Medicina din Strasbourg. In opinia sa, "este ineficient, de exemplu, sa coplesesti un diabetic cu sfaturi nutritioniste".

In timp ce bolnavii cronici constituie o parte din ce in ce mai importanta din activitatea medicala si o consultatie dureaza in medie 16 minute, asigurarea unei cooperari din partea pacientului ii permite medicului sa fie mai eficient. Medicul castiga un confort al muncii sale, 'pentru ca se simte mai putin expus esecurilor si repetarii consultatiilor", potrivit lui Auger.

Demersul constituie o sursa de multumire pentru bolnav, insa ameliorarea comunicarii este, de asemenea, benefica si pentru colectivitate. Inalta autoritate in domeniul sanatatii estimeaza ca majorarea implicarii pacientului poate contribui la "ameliorarea calitatii si sigurantei ingrijirilor medicale".

La randul lor, cercetatori olandezi au demonstrat ca o formare in comunicare poate avea efect asupra prescriptiilor de medicamente. In fata unor persoane suferinde de bronsite, medicii participanti la acest studiu trebuiau sa exploreze temerile bolnavilor lor, sa le ceara opinia cu privire la antibiotice sau sa sublinieze durata normala a unei infectii respiratorii. Datorita acestei interventii simple, prescriptiile de antibiotice au scazut de la 54 la 27%.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Hepatita A este o inflamatie a ficatului cauzata de virusul hepatitei A. Simptomele bolii includ icterul (afectiune care cauzeaza ingalbenirea ochilor si a pielii), durerile abdominale, pierderea poftei de mancare, greata, febra, diareea si oboseala. In cazul copiilor, simptomele sunt mai putin evidente. O persoana poate raspandi virusul...
Protejarea sanilor - o prioritate / Foto: Photoxpress In fiecare an, in ultimul sfert de secol, octombrie este recunoscut pe plan global ca luna luptei impotriva cancerului de san. Funditele roz - simbolul acestei lupte - ce pot fi vazute pe obiectele vandute pentru strangere de fonduri si care sunt purtate de cei care se implica, reprezinta...
Dependenta de alcool este o boala/ Sursa: PhotoXpress In fiecare zi, de cand se trezesc pana adorm, subconstientul le spune ca trebuie sa bea. Mai presus de vointa, de control. Multi dintre cei care devin dependenti isi incep cosmarul cu un pahar, dorind sa se relaxeze sau sa uite. Cand cineva recomanda consultul unui psihoterapeut, totul pare...
O problema sexuala sau o disfunctie sexuala se refera la o problema care apare in timpul oricarei faze a ciclului raspunsului sexual. Ciclul raspunsului sexual are patru faze: excitare, platou, orgasm si rezolutie. Chiar daca cercetarile sugereaza ca disfunctiile sexuale sunt comune (43% dintre femei si 31% dintre barbati au raportat un anumit...
Relatia medic-pacient Medicul reduce din eficienta consultatiei atunci cand intrerupe un pacient care isi relateaza simptomele si se uita in continuu la ecranul computerului. Sa-ti privesti pacientul in ochii, sa-i lasi timpul necesar pentru descrierea simptomelor fara a-l intrerupe sau sa-i pui intrebari deschise nu constituie doar niste...