Publicat la: 
29/09/2017

Au fost identificate pentru prima data celulele creierului care controleaza apetitul

Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul.


Profesorul Nicholas Dale a identificat pentru prima data ca tanicitele celulele din creier care controleaza nivelurile de energie detecteaza substantele nutritive din alimente si transmit direct creierului informatii despre mancarea pe care am mancat-o, conform sciencedaily.com.

Potrivit noii cercetari, tanicitele din creier raspund la aminoacizii din alimente, prin intermediul acelorasi receptori care simt aroma aminoacizilor (gustul umami) si care se gasesc in papilele gustative ale limbii.

Doi aminoacizi care reactioneaza cel mai mult si, prin urmare, va pot face sa va simtiti satui sunt arginina si lizina.

Acesti aminoacizi se gasesc in concentratii ridicate in alimente precum pulpa de porc, carnea de vita, carnea de pui, macrou, prune, caise, avocado, linte si migdale consumul acestor alimente va activa tanicitele si te va face sa te simti mai putin infometat.

Cercetatorii au facut descoperirea prin adaugarea unor cantitati concentrate de arginina si lizina in celulele creierului, care au fost facute fluorescente astfel incat orice reactii microscopice sa fie vizibile. Ei au observat ca, in decurs de treizeci de secunde, tanicitele au detectat si au raspuns la aminoacizi si au transmis informatii partii din creier care controleaza apetitul si greutatea corporala.

Ei au descoperit ca semnalele de la aminoacizi sunt detectate direct de catre receptorii gustului umami prin indepartarea sau blocarea acestor receptori, observand ca aminoacizii nu mai reactioneaza cu tanicitele.

Nicholas Dale a comentat: Nivelurile de aminoacizi din sange si creier dupa o masa sunt un semnal foarte important care confera senzatia de satietate. Constatand ca tanicitele, situate in centrul regiunii creierului care controleaza greutatea corporala, simt in mod direct aminoacizii are implicatii foarte importante pentru ca se poate veni cu noi modalitati de a ajuta oamenii sa-si controleze greutatea corporala in limite sanatoase.

Aceasta descoperire importanta deschide noi posibilitati pentru crearea unor diete mai eficiente si chiar si tratamente viitoare pentru a suprima apetitul prin activarea directa a tanicitelor creierului, ocolind hrana si sistemul digestiv.

Excesul de greutate creste riscul de deces prematur si pentru o serie de afectiuni, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral, ceea ce reduce foarte mult calitatea vietii.

Cercetarea Amino Acid Sensing in Hypothalamic Tanycytes via Umami Taste Receptors va fi publicata in Molecular Metabolism.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...
Medic Primar...
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Nivelul prea ridicat sau prea scazut de magneziu in organism poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa, sunt de parere oamenii de stiinta olandezi in urma efectuarii unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate Neurology, informeaza webmd.com. Studiul, la au participat 9....
Dr. Violeta Stolea / Foto: MedLive.ro Pe masura ce zilelele se incalzesc, tot mai multe doamne si domnisoare incep sa tina regim. Insa dietele drastice, nepersonalizate, de cele mai multe ori ofera un rezultat satisfacator pe moment si unul dezastruos pe termen lung. Cum se tine in mod corect o dieta? Care sunt cele mai frecvente greseli intr-un...
Migrena este o afectiune des intalnita si experimentata cel putin o data de fiecare dintre noi. Dr. Oana Neagu, medic primar neurologie, a explicat cum o diferentiem de durerea clasica de cap, cum se manifesta, cum o tratam si cand ar trebui sa ne ingrijoram. "In spatele unei migrene se pot ascunde multe lucruri: de la o banala durere de cap pana...
Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen, dar nivelul acestuia scade pe masura ce inaintam in varsta. O scadere a nivelului de colagen poate avea ca rezultat pierderea elasticitatii pielii si...
Care sunt avantajele laptelui matern?/ Foto: Dreamstime.com In Romania, rata alaptarii copiilor este de 12,6%, in vreme ce in tarile nordice este in jur de 89-94%, dupa un raport al UNICEF (2011). De ce sustin specialistii alaptarea si care sunt avantajele laptelui praf? Exista vreo legatura intre coeficientul de inteligenta, anemie, alergii,...