Publicat la: 
11/12/2013

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a confirmat ca indulcitorul artificial aspartam este sigur pentru consum si nu reprezinta o amenintare pentru sanatate. De cand a intrat in uz, in anii 1980, multe studii medicale au pus la indoiala siguranta aspartamului. EFSA spune ca "nu a lasat nicio piatra neintoarsa" in timpul evaluarii riscurilor indulcitorului artificial.

Aspartamul apare uneori pe etichetele produselor ca E951 si este  de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul. Doza zilnica admisa este de 40 mg pe kilogram de masa corporala pe zi.

Singura exceptie se aplica in cazul persoanelor care sufera de  fenilcetonurie, o rara boala genetica, acestia neputand consuma aspartam.

In cazul majoritatii produselor care contin aspartam, consumul ar trebui sa fie extrem de ridicat pentru a putea depasi doza zilnica admisa.

"Acest aviz reprezinta una dintre cele mai cuprinzatoare evaluari de risc ale aspartamului[...] Este un pas inainte in consolidarea increderii consumatorilor in baza stiintifica a sistemului european de siguranta alimentara si reglementarea de aditivi alimentari", a explicat Dr. Alicja Mortensen, care a prezidat panoul de revizuire al aspartamului.

"Aspartamul a fost indulcitorul artificial cu cele mai mari povesti conspirationiste, variind de la probleme de comportament la copii si pana la afectarea ficatului sau cancer. Toate acestea au fost infirmate, din nou, de aceasta reexaminare stiintifica detaliata", a spus Catherine Collin, dietetician la St George's Hospital NHS Trust.

Sursa: BBC

Alte articoleVezi toate articolele

Indulcitorii artificiali, folositi in ultimii ani pe scara larga ca mijloace de prevenire a obezitatii si diabetului, ar putea determina schimbari metabolice si contribui la agravarea riscurilor de...
Indulcitorii dau un gust dulce fara a creste nivelul glicemic dupa ingestia lor / Foto: Photoxpress.com Indulcitorii artificiali au inceput prin a fi folositi in alimentatia diabeticilor, iar in...