Publicat la: 
29/08/2018

bacterie E.Coli in carne

O tulpina de Escherichia coli (E. coli) patrunsa in produsele preparate din carne de pui si de curcan poate provoca o gama larga de infecțti oamenilor, potrivit unui studiu publicat in ” American Society for Microbiology”, anunta eurekalert.org.

Cercetatorii stiau deja ca E. coli se poate transmite de la persoana la persoana, atat in cadrul comunitatii, cat si in spitale. Studiul, numit ” Escherichia coli ST131-H22 ca uropatogen alimentar”, dovedeste ca aceasta bacterie gasita in carnea provenita de la pasarile de curte poate fi transmisa oamenilor si poate cauza infectii ale vezicii urinare, dar si alte afectiuni grave.

Multi oameni privesc infectiile tractului urinar drept ceva banal si obisnuit, dar infectiile care implica sangele sau rinichii pot pune viata in pericol, iar 80% dintre ele sunt cauzate de E. coli, in special un anumit tip, numit E. coli ST131. Nu se stie cum intra in contact oamenii cu aceasta bacterie. Studiile anterioare au sugerat ca nu carnea de pasare comercializata in magazine ar fi sursa, dar noile descoperiri demonstreaza contrariul.

Echipa de cercetare, condusa de Lance B. Price, spune ca exista mai multe tulpini ale E. coli ST131 si ca una, in mod special, poate fi transmisa oamenilor prin carnea de pasare contaminata. Acestia au realizat un studiu care a durat un an si au analizat carnea de pui, de curcan si de porc, cumparata de la cele mai mari lanturi de magazine din Flagstaff, Ariz. De asemenea, echipa a colectat probe de sange si de urina de la pacientii spitalului ”Flagstaff Medical Center”.

Specialistii au identificat E. coli in aproape 80% din cele 2452 de probe de carne si in 72% din probele de sange si de urina colectate de la pacienti. E. coli ST131 a fost cel mai comun tip de bacterie gasit atat in carne, cat si in analizele oamenilor. Urmatorul pas a fost sa isi dea seama cum au intrat oamenii in contact cu bacterie, si, cel mai important, daca a fost o urmare a consumului de carne. Pentru a afla, Price si echipa sa au studiat genomul celulelor E. coli si au descoperit ca aproape toate bacteriile E coli ST131 din carnea de pasare apartineau tulpinii numite ST131-H22 si ca purtau gene care favorizau dezvoltarea bacteriei la pasari. Mai mult, au demonstrat ca aceeasi tulpina provoca infectii ale tractului urinar oamenilor.

”In trecut, puteam afirma ca exista o legatura intre bacteria E. coli din organismul oamenilor si pasarile de curte, dar nu stiam exact cum functioneaza. In urma acestui studiu, putem spune cu certitudine ca E. coli se transmite oamenilor de la pasarile de curte si nu invers. In prezent, produsele provenite de la pasarile de curte nu sunt testate pentru tulpina E. coli care poate provoca infectii ale tractului urinar. Aceste descoperiri subliniaza importanta testarii, dar si a prepararii corecte”, spune Price, care este, de asemenea, profesor de Sanatate si Protectia Mediului la Institutul Milken.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

O tulpina de Escherichia coli (E. coli) patrunsa in produsele preparate din carne de pui si de curcan poate provoca o gama larga de infecțti oamenilor, potrivit unui studiu publicat in ” American...
Tastatura contaminata/Foto:Captura Youtube Stiai ca butoanele pe care le apesi acum sunt conectate defapt la o serie de boli? E ca si cum ai apasa Enter , nu numai pentru a deschide o fereastra,...