Publicat la: 
11/06/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului.

Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a cancerului a constatat ca perturbarea microbiotei intestinale a soarecilor a activat receptorii hormonali care fac cancerul sa fie mai agresiv. Alterarea microbiotei si colectarea microorganismelor care traiesc in intestine au avut efecte dramatice in organism, cauzand raspandirea cancerului.

”Atunci cand am intrerupt echilibrul microbiotei intestinale a soarecilor prin administrarea continua a antibioticelor, atat intestinul, cat si tesutul mamar s-au inflamat. In acest mediu inflamat, celulele tumorale au fost capabile sa ajunga din tesut, in sange, iar apoi in plamani”, explica Melanie.

Majoritatea cazurilor de cancer de san, mai exact 65%, sunt pozitive pentru receptorii hormonali. Asta inseamna ca raspandirea lor este alimentata de un hormon, fie estrogen, fie progesteron. Totusi, exista sanse mai mari ca aceste tipuri de cancer sa raspunda bine terapiei hormonale.

Este o provocare majora pentru specialisti sa prezica daca cancerul se va raspandi si catre alte parti ale corpului, proces numit metastaza. Cele mai importante indicii sunt caracteristicile clinice din momentul diagnosticarii.

 Metastazele timpurii sunt afectate de o varietate de factori. Unul dintre acesti factori este existenta unui nivel ridicat de celule imune, numite macrofage, prezente in tesutul mamar. De asemenea, cantitatile crescute de colagen de proteine structurale in tesut si in tumora cresc riscul metastazelor.

Cand microbiota intestinala nu este sanatoasa nici inainte de aparitia cancerului, situatia se va agrava pe parcurs, astfel ca modificarile care apar in tesutul mamar, alaturi de microbiota nesanatoasa, pot fi predictori timpurii ai cancerului de san invaziv si ai metastazelor.

Mentinerea unei microbiote intestinale sanatoase

Specialistii atrag atentia asupra faptului ca antibioticele nu sunt periculoase si nu trebuie evitate de femeile cu cancer mamar, sau de orice alta persoana care are nevoie de acestea pentru tratarea unei infectii. In cazul soarecilor, acestea au fost administrare in mod continuu tocmai pentru a distruge microbiota si pentru observarea efectelor. Antibioticele au fost doar o modalitate simpla de a crea un dezechilibru pe termen lung al microbiotei, pentru a ajunge aproape de ceea ce experimenteaza indivizii cu microbiote cronice nesanatoase.

Microbiota intestinala sanatoasa este vitala. Aceasta poate fi mentinuta printr-o dieta sanatoasa, bogata in fibre, prin exercitii fizice si somn odihnitor.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Primar,...
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Dr. Sandica Bucurica / Foto: Medlive.ro In fata medicilor gastroenterologi ajung zilnic cazuri din cele mai diverse: de la reflux gastroesofagian, varice esofagiene, esofagita, boala inflamatorie intestinala, esofagul Barret, boala Crohn, cancerul esofagian, sindromul de colon iritabil, polipi sau colita ulcerativa. Despre aceste boli si modul...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Virginia au descoperit, printr-un nou studiu, ca atunci cand bacteriile intestinale sunt distruse, iar intestinul devine inflamat, cancerul de san devine mai invaziv si se raspandeste mai repede catre alte parti ale corpului. Melanie Rutkowski, de la departamentul de microbiologie, imunologie si biliogie a...
Ce spun genele despre noi / Foto: Captura Vimeo.com Dam vina pe gene pentru multe dintre problemele noastre, chiar si atunci cand cauzele sunt poate altele. Vorbim despre profilul nostru genetic cum vorbim despre temperament - este acea parte din noi care ne influenteaza si determina viata. Ani de cercetari au transformat banuielile in...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar. Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante...
Desi umorul nu vindeca cancerul, poate ajuta pacientii sa faca fata mai bine durerii. Acestia folosesc metafore pline de umor pentru a se incuraja si a se distanta de suferinta specifica bolii. In cartea "Metaphor, Cancer and the End of Life", autorii Elena Semino, Andrew Hardie, Sheila Payne si Paul Rayson, de la Universitatea Lancaster sii...