Publicat la: 
28/01/2014

Barbatii uita mai repede decat femeile, indiferent de varsta

Barbatii sunt, in mod constant, acuzati ca uita zile de nastere sau aniversari ale unor evenimente importante. Un nou studiu, realizat de cercetatorii de la o universitate din Norvegia, arata ca exista baza stiintifica pentru acest lucru, barbatii avand probleme mai mari cu memoria decat femeile.

Echipa de cercetare, condusa de Prof. Jostein Holmen de la Norwegian University of Science and Technology, a publicat studiul in BMC Psychology.

Pentru a ajunge la rezultat, cercetatorii au analizat 37. 405 barbati si femei de peste 30 de ani. Participantii la studiu au raspuns la noua intrebari referitoare la memoria acestora. Intrebarile vizau probleme precum modificarile de memorie odata cu inaintarea in varsta si usurinta cu care acestia isi aminteaua date sau evenimente care s-au intamplat cu cateva zile sau ani inainte.

Barbatii uita la fel de repede chiar daca au 30 sau 60 de ani

Rezultatele au aratat ca aproximativ jumatate dintre participanti au probleme de memorie. Dintre acestia, 1,2% erau femei si 1,6% barbati. La opt intrebari din noua, barbatii au prezentat cele mai mari probleme de memorie.

Cercetatorii au descoperit ca problemele de memorie deveneau mai serioase odata cu inaintarea in varsta. Cu toate acestea, in toate grupele de varsta, barbatii au raportat mai multe probleme de memorie decat femeile. Mai mult, cercetatorii au fost surprinsi sa afle ca barbatii mai tineri uita la fel de mult ca cei care sunt mai in varsta.

"A fost surprinzator sa vedem ca barbatii uita mai mult decat femeile. Acest lucru nu a mai fost documentat pana acum. A fost la fel de surprinzator sa vedem ca barbatii sunt la fel de uituci, fie ca au 30 sau 60 de ani. Rezultatele sunt precise.", a afirmat Prof. Holmen.

Ipoteza cercetatorilor este ca aceste diferente de gen in ceea ce priveste memoria pot fi corelate cu mai multe motive.

De exemplu, acestea pot fi legate de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala sau un indice ridicat de masa corporala.
Acesti factori de risc, care sunt mai frecventi la barbati, pot declansa diverse forme de neurodegenerare-ceea ce ar explica de ce barbatii au probleme mai mari cu memoria decat femeile. Cu toate acestea, cercetatorii au notat ca studiul lor nu a gasit nicio dovada care sa sustina aceasta explicatie.

"Am speculat mult despre motivele din cauza carora barbatii raporteaza mai multe probleme legate de memorie decat femeile, dar nu am putut sa descoperim o explicatie clara. Acest lucru ramane inca un mister nerezolvat", a adugat prof. Holmen.

Echipa de cercetatori si-a propus sa efectueaze studii suplimentare pentru a determina daca persoanele care au raportat problemele de memorie la o varsta frageda ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta dementa.

Aceste diferente pot fi legate de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala sau un indice de masa corporala ridicat. Acesti factori de risc, care sunt mult mai frecventi la barbati, pot declansa diverse form

Sursa: MedicalNewsToday

A.C.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Comentarii

Fara rea intentie, observatia mea este urmatoarea: femeile sunt foarte atente la ceea ce spun, mintesc (sa spunem frumos: denatureaza adevarul) mai des decat barbatii de aceea pt ele este important sa isi aminteasca ceea ce spun. Cand graiesti adevarul, este ca si o descarcare psihica si din acel moment nu mai are imporanta majora trecutul.
Este ca si observatia legata de sinucigase: aproape toate au grija ca fata/capul si hainele lor sa arate impecabil si in clipa mortii :-)

Citind articolul, nu pot fi de acord cu "rezultatul|"
Cred ca este adevarat ca cei de sex masculin (barbatul trebuie sa aiba o anumita varsta, nu spui barbat la Bula care are sa zicem 12 ani) par sa aiba o memorie mai slaba in unele domenii (de exemplu amintirea zilelor de nastere), dar trebuie sa va contrazic: cred ca cei de sex masculin au o memorie mai buna in orientare si alte activitati barbatesti (exemplul barbatului vanator) care odata erau necesare pentru supravetuire.
Exemplu: intr-un oras necunoscut o pereche face plimbare pe jos. Odata si odata trebuie sa-se duca inapoi la hotel. Cine crerdeti ca va aminti corect traseul de intoarcere?

aici e vorba de ce au declarat (9 intrebari de genul: uitati des unde ati pus cheile de la masina?, etc) nu de o testare efectiva

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic specialist
Medic Specialist...
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de a crea amintiri false, potrivit unui nou studiu. In cadrul cercetarii, atunci cand oamenii de stiinta au comparat memoria persoanelor care dormeau bine cu memoria celor care nu dormeau deloc, au descoperit ca, in anumite conditii, "insomniacii" amesteca faptele cu imaginatia, infrumuseteaza...
In functie de varsta, istoric familial si stil de viata, cu totii avem nevoie de diferite teste si analize medicale pentru a ne tine sub control starea de sanatate. In ceea ce priveste sanatatea barbatilor, exista sapte analize medicale care sunt esentiale pentru ca acestia sa poate preveni bolile cu un risc ridicat de aparitie. Diabet Este...
Barbatii tineri care au tulburari de alimentatie nu primesc ajutor si sustinere atunci cand au nevoie din cauza perceptiei generale ca acestea ar fi o "boala a femeilor", potrivit cercetatorilor. Barbatii sunt prost diagnosticati si nu primesc tratament adecvat pentru anorexie si alte tulburari de alimentatie, chiar daca acestia reprezeinta...
Memorie pe termen lung / Foto: Photoxpress Ni s-a intamplat tuturor sa ne oprim in magazin si sa uitam sa luam exact lucrul pentru care ne-am dus. Sau sa ne blocam atunci cand incercam sa ne aducem aminte numele unui coleg. Uitarea este normala, mai ales atunci cand avem multe pe cap. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Cercetarile...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Conform unui studiu publicat de curand in jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scazut de vitamina D in cazul persoanelor in varsta este legat de manifestarea pierderilor de memorie. Persoanele cu deficienta de vitamina D risca sa isi piarda memoria de trei ori mai...