Publicat la: 
2/02/2016

Doua cesti de cacao calda consumate in fiecare zi pot ajuta la imbunatatirea functiilor cognitive si memoriei, conform unui studiu in jurnalul "Neurology". Obiectivul studiului a fost cercetarea functiilor cognitive, in urma consumului de cacao, la persoanele in varsta care au un risc crescut de declansare a accidentelor vasculare.

In cadrul studiului au fost analizate 60 de persoane, cu varste cuprinse intre 60 si 73 de ani, carora le-au fost testate memoria si abilitatile cognitive dupa ce au consumat doua cesti de cacao in fiecare zi timp de o luna.

La jumatate dintre voluntarii studiului, bautura era facuta din cacao bogata in flavonol, antioxidat cu efecte benefice asupra functiilor cognitive, iar ceilalti au primit o bautura din cacao cu extract mai mic de flavonol.

Rezultatele studiului au aratat ca persoanele care aveau o circulatie sangvina deficitara si faceau parte din prima jumatate a voluntarilor, au inregistrat imbunatatiri ale functiilor cognitive si memoriei dupa ce au consumat bautura calda cu cacao bogata in flavonol. In schimb, pentru persoanele normale, care nu prezentau probleme la nivelul circulatiei, nu s-a inregistrat nicio imbunatatire.

"Am aflat mai multe lucruri importante despre modul in care are loc circulatia sangelui la nivelul creierului si despre efectul acesteia asupra functiilor cognitive. Intrucat diferite zone ale creierului au nevoie de mai multa energie pentru a isi indeplini functiile, imbunatatirea circulatiei sangelui in aceste zone este primordiala. Exista o relatie, numita cuplarea neurovasculara, care joaca un rol deosebit de important in lupta impotriva anumitor boli, precum Alzheimer," a declarat Dr. Farzaneh A. Sorond, autorul principal al studiului.

"Trebuie sa facem mai multe studii pentru a demonstra tipul de legatura ce are loc intre substanta continuta in cacao, circulatia sanguina si declinul cognitiv, insa acest studiu a facut un prim pas in acest sens," a declarat Dr. Paul B. Rosenberg, cercetator in cadrul studiului.

Concluzia studiului este ca exista o asociere puternica intre cuplarea neurovasculara si functiile cognitive, ambele putand fi imbunatatite prin consumul regulat al bauturilor pe baza de cacao bogata in flavonol.

Sursa: Spring.co.uk

G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Sandica Bucurica / Foto: MedLive.ro Stilul de viata modern are repercursiuni atat asupra psihicului cat si asupra organismului. Actualele obiceiuri alimentare, dietele nesanatoase si orele...
Efectele fumatului / Foto: Agerpres "Fumatul dauneaza grav sanatatii" nu reprezinta doar vorbe aruncate in vant. Avertismentul se contureaza parca si mai bine atunci cand cei vizati sunt tinerii....