Publicat la: 
15/01/2019

flora intestinala a bebelusilor are bacterii care impiedica alergiile alimentare

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea Napoli Federico au descoperit, printr-un nou studiu, ca sugarii sanatosi au anumite bacterii intestinale care ii ajuta sa nu dezvolte alergii alimantare, potrivit eurekalert.org.

Alergia la laptele de vaca este cea mai frecventa alergie alimentara care afecteaza copiii. Specialistii au descoperit ca, atunci cand microbii intestinali proveniti de la sugari sanatosi au fost transplantati in soareci fara germeni, animalele au fost protejate de reactiile alergice, fiind expusi laptelui de vaca. Se pare ca aceeasi microbi proveniti de la copiii alergici la lapte nu au oferit aceeasi protectie Soarecii care au primit bacteriile au suferit reactii alergice cand au intrat in contact cu laptele de vaca.

Studiul a fost publicat in ”Nature Medicine” si a identificat o specie bacteriana care are rol de protectie impotriva raspunsurilor alergice la alimente.

Microbiota poate prezice posibilele raspunsuri alergice.

In anul 2015, cercetatorii Cathryn Nagler si Roberto Berni Canani au lucrat impreuna la un proiect privind diferentele semnificative dintre microbiomele intestinale ale sugarilor sanatosi si ale celor alergici la laptele de vaca. In cele din urma, acestia au vrut sa descopere daca aceste diferente au contribuit, si in ce masura, la dezvoltarea alergiei.

La studiu au participat opt donatori, dintre care patru sanatosi si patru cu alergie la lapte. Cercetatorii au transplantat microbi de la fiecare soarecilor, prin probe fecale. Soarecii au fost crescuti intr-un mediu complet steril, fara germeni, astfel ca nu aveau bacterii proprii. Soarecii au fost hraniti cu aceeasi formula ca si copiii pentru a ajuta bacteriile sa se colonizeze corect, furnizand aceleasi surse de nutrieni.

Soarecii care au primit bacterii de la sugarii alergici au suferit de anafilaxie cand au fost expusi prima data laptelui de vaca, o reactie alergica care pune viata in pericol. Soarecii din grupul de control, care nu au primit deloc bacterii, au avut aceeasi reactie severa. Cei care au primit bacterii sanatoase au fost complet protejati si nu au avut reactii alergice.

”Aceste constatari demonstreaza rolul crucial al microbiotei intestinului in dezvoltarea alergiilor alimentare si sugereaza ca formarea comunitatilor bacteriene este importanta pentru oprirea alergiilor alimentare. Aceste rezultate deschid calea catre noi interventii pentru prevenirea si tratarea alergiilor alimentare”, spune Canani.

Oamenii de stiinta au studiat si compozitia microbilor din tractul intestinal al soarecilor si au analizat diferentele dintre grupul sanatos si cel alergic din punct de vedere al expresiei genelor.

Acest lucru le-a permis sa identifice o anumita specie, Anaerostipes caccae, care pare sa protejeze corpul impotriva reactiilor alergice atunci cand este prezenta in intestin.

Ce este Anaerostipes caccae?

Anaerostipes caccae face parte dintr-o clasa de bacterii, Clostridia, pe care specialistii au identificat-o in anul 2014, intr-un studiu care se baza pe protectia impotriva alergiilor la nuci. Aceste bacterii produc butirat, un acid gras care este un nutrien crucial pentru formarea unei comunitati microbiene sanatoase in intestin. Aceasta clasa de bacterii care produc butirat asigura, in general, protectie impotriva tuturor alergiilor alimentare. In plus, ar putea fi utilizate in medicamentele bioterapeutice pentru prevenirea sau inversarea altor alergii alimentare comune.

”Chiar daca exista multe tipuri de microorganisme care traiesc in tractul gastrointestinal, un singur organism poate avea un efect foarte profund asupra modului in care gazda este afectata de componentele dietetice”, spune Dionysios Antonopoulos, biolog.

Acest studiu este important deoarece ajuta specialistii sa creeze noi tipuri de tratamente pentru alergiile alimentare.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Medic Primar
Ciochina Adela,Medic Specialist
Medic Specialist
Olteanu Raluca - Gabriela,Medic Primar
Medic Primar
Aniculoaie Silvia Florina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

"Nou-nascutul are nevoie de trei lucruri: caldura bratelor mamei, mancare si siguranta data de prezenta mamei. Toate acestea sunt satisfacute prin alaptare", spune dr. Grantly Dick-Read, obstetrician britanic si sustinator al nasterii naturale. Compozitia laptelui matern ofera nou-nascutului o protectie eficienta impotriva infectiilor. Chiar si...
Malformatiile cardiace congenitale reprezinta cele mai frecvente defecte depistate la nastere. Cu toate ca medicina a facut progrese remarcabile de-a lungul timpului, acestea raman principala cauza a mortii neinfectioase la sugari. Specialistii au analizat, printr-un nou studiu, impactul pe care il are diabetul matern asupra dezvoltarii cardiace...
Alergiile alimentare sunt o preocupare in domeniul sanatatii publice pentru ca acestea afecteaza 8% dintre copiii mici si 2% dintre adulti si reactiile alergice severe pot pune viata in pericol. In timp ce legile de protectie a consumatorilor reglementeaza etichetarea ingredientelor din produsele alimentare pre-ambalate, contaminari incrucisate...
Aproape 70% dintre copiii care au decedat in somn, in Statele Unite ale Americii, intre anii 2011 – 2014, s-au sufocat din cauza lenjeriei moi, potrivit unui nou studiu. Constatarile subliniaza cat de important este ca parintii sa constientizeze ca bebelusii trebuie sa doarma doar in patutul lor, fara patura, jucarii, sau alte materiale moi, din...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago si de la Universitatea Napoli Federico au descoperit, printr-un nou studiu, ca sugarii sanatosi au anumite bacterii intestinale care ii ajuta sa nu dezvolte alergii alimantare, potrivit eurekalert.org. Alergia la laptele de vaca este cea mai frecventa alergie alimentara care afecteaza copiii....