Publicat la: 
28/05/2013

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt cu 83% mai predispusi la obezitate - studiu realizat pe 10.000 de copii

Bebelusii nascuti prin cezariana sunt mult mai predispusi la obezitate mai tarziu in viata decat bebelusii nascuti pe cale vaginala, arata un amplu studiu britanic, in care au fost analizate datele de la 10.000 de copii, de la nastere pana la varsta de 10 ani. In cazul operatiilor de cezariana "ar putea exista consecinte pe termen lung asupra copiilor de care sa nu stim inca", a declarat Dr. Jan Blustein, care a coordonat studiul la Facultatea de medicina de la New York University, potrivit unui raport in International Journal of Obesity.

In urma analizei datelor copiilor acum in varsta de 11 ani, cercetatorii au descoperit ca cei nascuti prin cezariana aveau un risc cu 83% mai mare de a deveni obezi sau supraponderali fata de copiii nascuti pe cale vaginala.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au luat in calcul mai multi factori, printre care greutatea mamei, daca au fost alaptati si pentru cat timp.

Blustein a afirmat ca si la 6 saptamani de viata, bebelusii nascuti prin cezariana erau in mod clar mai grei decat copiii nascuti natural. Blustein a admis ca la o parte din cazuri a fost nevoie de cezariana, insa spera ca studiul ii va avertiza pe cei care aleg sa nasca prin cezariana de potentialul risc pe care il poate prezenta copilul mai tarziu.

Blustein recunoaste ca inca nu se stie de ce copiii nascuti prin cezariana au tendinta de a avea o greutate mai mare cand cresc. Ipoteza este ca ar putea avea legatura cu faptul ca bebelusii nascuti prin cezariana nu sunt expusi la bacteriile "bune" pe canalul vaginal.

Intr-un alt studiu publicat la inceputul anului, cercetatorii au descoperit ca bebelusii nascuti prin cezariana au un risc mai mare de a dezvolta alergii cand cresc, intrucat au anumite microorganisme in tractul gastrointestinal care ii face mai vulnerabili la dezvoltarea anticorpului imunoglobulina E, atunci cand sunt expusi la alergenii comuni, care este legat de alergii.

Taguri Medlife: 
Comentarii

A fi predispus la obezitate nu inseamna neaparat a deveni obez mai tarziu.
Articolul pare tradus din engleza, unde termenii sunt 'foarte permisivi'.
''...Blustein a afirmat ca si la 6 saptamani de viata, bebelusii nascuti prin cezariana erau in mod clar mai grei decat copiii nascuti natural. Blustein a admis ca la o parte din cazuri a fost nevoie de cezariana, insa spera ca studiul ii va avertiza pe cei care aleg sa nasca prin cezariana de potentialul risc pe care il poate prezenta copilul mai tarziu....''
Ce se intampla la 6 saptamani, din acest punct de vedere, e relativ si interpretabil. Ce se intampla mai tarziu...dureaza.

''...Blustein recunoaste ca inca nu se stie de ce copiii nascuti prin cezariana au tendinta de a avea o greutate mai mare cand cresc. Ipoteza este ca ar putea avea legatura cu faptul ca bebelusii nascuti prin cezariana nu sunt expusi la bacteriile “bune” pe canalul vaginal...''

Sunt doar ipoteze.

Cunosc 2 copii nascuti prin cezariana (caci nu s-a putut altfel, nu ca era mai comod/monden asa). Nu au fost obezi nici cand erau bebelusi si nici acum nu sunt.

Ceea ce părea o concluzie cu adevărat interesantă a devenit încă o dată victima jurnalismului pe genunchi. Dacă aveați curiozitatea să mergeți măcar la abstractul articolului original, descopereați că:

„When the sample was stratified by maternal pre-pregnancy weight, the association among children born of overweight/obese mothers was strong and long-lasting. In contrast, evidence of an association among children born of normal-weight mothers was weak.

Conclusion:

Caesarean delivery is associated with increased body mass in childhood and adolescence. Research is needed to further characterize the association in children of normal weight women. ”

Pare cam mult... Stiu oameni nascuti prin cezariana, inclusiv eu si pana la 34 ani nu sunt obezi. Cred ca obezitatea e mult influentata de ce se intampla dupa nastere, hrana, somn, stil de viata, etc.
Parerea mea de ne-specialist.

Doamne ce articol, iertati-mi exprimarea, cretin! In loc sa se vada corelatia (fireasca de altfel) intre predispozitia spre obezitate a bebelusilor nascuti din mame supraponderale/obeze si greutatea pre-nastere a mamelor, care face ca in multe cazuri mamele supraponderale sa nasca prin cezariana, se ajunge la concluzia tampita efectiv ca nasterea prin cezariana in sine genereaza predispozitia spre obezitate! Aberant!

Alte articoleVezi toate articolele

Trecerea copilului prin canalul de nastere scanata de aparatul RMN / Foto: YouTube Medicii de la Charite Hospital din Berlin au reusit sa obtina, in premiera mondiala, imagini din timpul unei...
Momentele ce urmeaza nasterii sunt intense: bucuria aducerii pe lume a copilului, sentimentul coplesitor a ceea ce urmeaza, dar si revenirea dupa o operatie abdominala, la care se adauga problemele...