Publicat la: 
11/07/2014

O micuta americanca nascuta seropozitiva, care aparent se vindecase in urma unui intens tratament cu antiretrovirale, a fost diagnosticata din nou cu HIV, au anuntat joi cercetatorii, preluati de AFP. Mama fetitei de 4 ani din Mississippi este infectata cu HIV, iar bebelusului i s-au administrat antiretrovirale la nici 30 de ore de la nastere, mult mai repede decat este normal in cazul nou-nascutilor cu risc ridicat de contaminare. Fetita a fost tratata pana la 18 luni, varsta la care medicii i-au pierdut urma timp de zece luni, perioada in care bebelusul nu a primit niciun tratament, noteaza Agerpres.

Niciunul din testele efectuate ulterior nu a pus in evidenta prezenta HIV.

"In general, atunci cand inceteaza tratamentul, nivelurile de HIV urca in cateva saptamani, nu in cativa ani", explica Deborah Persaud, specialista in boli infectioase la centrul pediatric Johns-Hopkins din Baltimore. Ca atare, cazul fetitei este, unul "fara precedent".

Povestea fetitei le daduse sperante medicilor, care credeau ca tratarea ultra-timpurie a bebelusilor seropozitivi ar putea duce la vindecarea acestora. Cu toate acestea, un test de rutina efectuat la inceputul lunii a pus in evidenta niveluri detectabile de HIV in sangele copilului, asociate cu prezenta de anticorpi, care dovedesc ca HIV a reaparut.

"Fara indoiala ca reaparitia bolii este un lucru nefericit pentru copil, pentru medicii implicati in tratamentul sau si pentru cercetatorii specializati in HIV/SIDA", sustine Anthony Fauci, directorul Institutului national de alergii si boli infectioase, adaugand ca fetita, a carei identitate nu a fost dezvaluita, este tratata din nou cu antiretrovirale si se simte bine.

"Cazul copilului din Mississippi arata ca tratamentul timpuriu cu antiretrovirale nu a eradicat complet rezervorul de celule afectate de HIV, insa, probabil, a redus considerabil dezvoltarea sa si, astfel, a permis ca fetita sa nu ia medicamente mult timp", a explicat el.

Cazul fetitei a fost tratat pe larg anul trecut in revista New England Journal of Medicine, iar la inceputul acestui an, un alt caz a fost semnalat in California. O fetita, nascuta si ea cu SIDA, a fost tratata imediat cu antiretrovirale, iar la 11 luni de la nastere nu s-a mai depistat nicio urma de infectie. In acest caz insa, medicii continua sa ii administreze tratament medicamentos si o vor face pana aceasta va implini doi ani, incheie AFP.

Fetita a fost tratata pana la 18 luni, varsta la care medicii i-au pierdut urma timp de zece luni, perioada in care bebelusul nu a primit niciun tratament.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

In cautarea unui tratament / Foto: Reuters In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform...
O micuta americanca nascuta seropozitiva, care aparent se vindecase in urma unui intens tratament cu antiretrovirale, a fost diagnosticata din nou cu HIV, au anuntat joi cercetatorii, preluati de...