Publicat la: 
6/03/2018

Beneficiile alaptarii pentru sanatatea cardiovasculara a mamelor

Femeile cu o tensiune arteriala normala pe durata sarcinii, care isi alapteaza copilul cel putin sase luni dupa nastere au parte de o buna sanatate cardiovasculara pe o perioada lunga de timp, prin comparatie cu femeile care nu au alaptat niciodata, arata un studiu ce urmeaza sa fie prezentat in cadrul celei de-a 67-a conferinte organizate de American College of Cardiology. Aceste beneficii nu sunt prezente in randul femeilor gravide ce sufera de hipertensiune arteriala pe durata sarcinii, anunta sciencedaily.com.

Unele studii realizate anterior pe aceasta tema sugereaza ca alaptarea le ofera mamelor o serie de beneficii pe termen scurt, insa acesta este primul studiu ce analizeaza rezultatele alaptarii pe termen lung in ceea ce priveste sanatatea inimii la femeile tinere si de varsta mijlocie la aproximativ un deceniu dupa nasterea primului copil.

De asemenea, cercetarea de fata este prima care examineaza in mod specific daca aceste beneficii sunt observate si in randul femeilor ce sufera de hipertensiune arteriala pe durata sarcinii.

"Studiul aduce noi dovezi conform carora lactatia este deosebit de importanta atat pentru sanatatea copilului, cat si pentru starea de sanatate a mamei. Alaptarea are un caracter cardioprotectiv, asa cum reiese din analiza indicatorilor nivelului de colesterol si a markerilor de diagnosticare a bolilor cardiovasculare," explica Dr. Malamo Countouris, specialist cardiolog si cercetator in cadrul Universitatii din Pittsburgh.

Cum au ajuns cercetatorii la aceste concluzii

Pentru a realiza acest studiu, oamenii de stiinta au recrutat 678 de femei gravide care au participat la o evaluare a sanatatii organismului pe o perioada 15 ani de la momentul sarcinii.

Pe perioada evaluarii, voluntarele la studiu au declarat care a fost perioada de alaptare, iar cercetatorii au masurat periodic tensiunea arteriala a acestora, nivelul de colesterol, trigliceridele, precum si grosimea si diametrul arterei carotide.

Acesti indicatori sunt frecvent utilizati pe parcursul diagnosticarii pentru evaluarea riscului declansarii bolilor de inima.

Pentru a analiza datele colectate, cercetatorii au impartit voluntarele in trei grupuri:

  • femeile care nu au alaptat niciodata, 157 de persoane;
  • cele care au alaptat mai putin de sase luni, 284 de persoane;
  • mamele care au alaptat cel putin sase luni,133 de persoane.

De asemenea, in analiza lor, oamenii de stiinta au separat femeile care au inregistrat hipertensiune arteriala pe durata sarcinii de cele care au inregistrat o tensiune arteriala normala.

Raportul cercetatorilor arata ca femeile gravide pot interveni activ in reducerea riscului declansarii bolilor de inima prin alaptarea pe o durata de cel putin sase luni.

Desi mecanismele fiziologice ce sustin aceasta asociere nu sunt in totalitate cunoscute, cercetatorii au remarcat faptul ca alaptarea poate creste expresia hormonului oxitocina, care are ca efect scaderea tensiunii arteriale. Mai mult, oamenii de stiinta presupun ca lactatia poate contracara modificarile metabolice ce au loc pe parcursul lunilor de sarcina.

"Exista in continuare multe necunoscute in ceea ce priveste asocierea dintre riscul cardiovascular si alaptare. Examinarea modului in care sarcina poate creste sau atenua unele dintre aceste riscuri ne poate ajuta sa prezicem gradul de risc in dezvoltarea bolilor de inima la femeile gravide," declara Dr. Countouris.

Cu toate acestea, cercetatorii nu au gasit nicio dovada pentru care alaptarea ar putea oferi aceleasi beneficii femeilor ce sufera de hipertensiune arteriala pe durata sarcinii. 

Este posibil ca numarul limitat de participante care sufereau de hipertensiune arteriala sa fi influentat rezultatele studiului, sunt de parere cercetatorii, ce isi propun ca pe viitor sa realizeze studii la scara larga si pe o perioada mai lunga de timp pentru a evidentia factorii ce contribuie la riscul cardiovascular in randul femeilor insarcinate.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neonatologie

Articole similare

In timp ce studiile de specialitate realizate pana in prezent pe tema obezitatii materne subliniaza aparitia complicatiilor la nastere, un nou studiu, publicat recent in "Journal of Human Lactation", arata ca lactogeneza - procesul productiei de lapte matern - poate suferi intarzieri in randul mamelor ce se confrunta cu problema obezitatii,...
De ce apar si cum recunoastem palpitatiile la inima? Cand nu ar trebui sa ignoram simptomele cardiace, cum se pune un diagnostic si care este tratamentul recomandat in functie de cauza palpitatiilor? Dr. Alexandrina Tatu, medic primar cardiolog, a discutat online cu cititorii. Dr. Alexandrina Tatu este medic primar cardiolog in cadrul Life...
  Prima zi in lume / Foto: E.O., MedLive.ro   Prima cezariana live din Romania a dat ocazia cititorilor nostri sa aduca zeci de argumente pro si contra nasterii naturale si a operatiei de cezariana. In principiu, medicul care urmareste sarcina si are toate informatiile necesare legate de viitoarea mama si de fat decide cum se va produce nasterea...
Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate ajuta sa functioneze normal este tratamentul luat pe viata. Insa, ca noua, nu va mai fi niciodata. Cand vine vorba de afectiunile cardiace, cea mai buna...
Dr. Lacramioara Petrescu Durerea la nivelul toracelui are multiple cauze, incepand cu cele mai putin ingrijoratoare, cum ar fi durerile musculo-scheletale, nevralgii intercostale si pana la cele cu risc mai mare, cum ar fi pneumonii, pericardite (inflamatie sau lichid in jurul inimii), pleurezii (apa la plamani), boala coronariana ischemica (...