Publicat la: 
1/06/2015

Beneficiile consumului de capsuni

De ce trebuie sa mancam capsuni?/ Foto: MorgueFile.com

Capsunile, fructele parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietati nutritive, noteaza Mediafax. Care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui sa mancati mai multe capsuni?

1. Intaresc sistemul imunitar

Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, spune dieticianul Madeleine Edwards, citata de Best Health in pagina electronica. O portie contine 51.5 mg de vitamina C, adica 50% din necesarul zilnic, vitamina care este cunoscuta pentru proprietatile de stimulare a imunitatii organismului, fiind in acelasi timp un antioxidant eficient.

2. Ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase

Proprietatile antioxidante ale capsunilor previn aparitia cataractei, iar compozitia mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste corneea si retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente si nu din fructe sau legume.

3. Lupta impotriva cancerului

Capsunile contin antioxidantii luteina si zeaxantina si acid elagic, o fitochimicala extrem de benefica. "A fost demonstrat ca acidul elagic are proprietati anti-cancer", a declarat Madeleine Edwards.

4. Intarzie aparitia ridurilor

Vitamina C gasita in capsuni produce colagen, benefic pentru pastrarea elasticitiatii pielii. Iar conform cercetatorilor Universitatii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului si inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale aparitiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol

Fitochimicalele din capsuni contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei placi la nivelul arterelor. Consumul capsunilor reduce lipidele din sange, care, in cantitati mari, se pot depune pe peretii arterelor.
A.C.

Comentarii

Poate ar trebui specificat si ca aceste efecte pozitive sunt intalnite la fructele crescute fara chimicale, in sensul ca o capsuna crescuta in pamant, in agricultura bio, fara pesticide si ingrasaminte chimice, nu se poate compara cu una crescuta intensiv. Sau...nu? :)

Alte articoleVezi toate articolele

Desi abordarea standard pentru apendicita acuta este de a elimina apendicele, un studiu de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, Suedia, arata ca tratamentul cu antibiotice poate...
O echipa de specialisti din cadrul Spitalului MedLife Brasov a realizat recent o interventie de tip histerectomie totala cu anexectomie bilaterala, reusind sa extirpe un chist ovarian gigant, de 9...