Publicat la: 
1/06/2015

Beneficiile consumului de capsuni

De ce trebuie sa mancam capsuni?/ Foto: MorgueFile.com

Capsunile, fructele parfumate de sezon, sunt o gustare dulce cu o multitudine de proprietati nutritive, noteaza Mediafax. Care sunt cele 5 motive pentru care ar trebui sa mancati mai multe capsuni?

1. Intaresc sistemul imunitar

Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, spune dieticianul Madeleine Edwards, citata de Best Health in pagina electronica. O portie contine 51.5 mg de vitamina C, adica 50% din necesarul zilnic, vitamina care este cunoscuta pentru proprietatile de stimulare a imunitatii organismului, fiind in acelasi timp un antioxidant eficient.

2. Ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase

Proprietatile antioxidante ale capsunilor previn aparitia cataractei, iar compozitia mare de vitamine protejeaza impotriva radiatiilor solare si imbunatateste corneea si retina. Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C in doze exagerate ar putea creste riscul dezvoltarii cataractei in cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai daca sunt preluate din suplimente si nu din fructe sau legume.

3. Lupta impotriva cancerului

Capsunile contin antioxidantii luteina si zeaxantina si acid elagic, o fitochimicala extrem de benefica. "A fost demonstrat ca acidul elagic are proprietati anti-cancer", a declarat Madeleine Edwards.

4. Intarzie aparitia ridurilor

Vitamina C gasita in capsuni produce colagen, benefic pentru pastrarea elasticitiatii pielii. Iar conform cercetatorilor Universitatii Hallym din Coreea de Sud, acidul elagic previne distrugerea colagenului si inflamarea pielii, acestea fiind principalele cauze ale aparitiei ridurilor.

5. Scad nivelul de colesterol

Fitochimicalele din capsuni contracareaza efectele lipoproteinelor de tip LDL, care pot cauza formarea unei placi la nivelul arterelor. Consumul capsunilor reduce lipidele din sange, care, in cantitati mari, se pot depune pe peretii arterelor.
A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Poate ar trebui specificat si ca aceste efecte pozitive sunt intalnite la fructele crescute fara chimicale, in sensul ca o capsuna crescuta in pamant, in agricultura bio, fara pesticide si ingrasaminte chimice, nu se poate compara cu una crescuta intensiv. Sau...nu? :)

Articole similare

Endoscopia interventionala digestiva reprezinta, de fapt, o suma de proceduri endoscopice cu viza terapeutica. Am vazut cum functioneaza un endoscop modern, afectiunile care se pot depista cu ajutorul acestuia si raspunsurile la cele mai frecvente temeri pe care le avem legate de durata examinarii, durere si anestezie. Endoscopia digestiva...
Dr. Eugen Craciun / Foto: MedLive.ro   Sunteti in permanenta obositi si nu aveti pofta de mancare? V-ati facut manichiura sau poate chiar un tatuaj la salon? Este posibil sa suferiti de hepatita cu virus C, declansata in urma cu 10 sau chiar 20 de ani. In Romania, aproximativ un milion de persoane "convietuiesc" cu acest tip de boala, dar...
Alcoolul creste riscul de boli hepatice / Foto: Reuters Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile...
Si memoria are nevoie de antrenament / Foto: DreamsTime Memoria este dulapiorul cu informatii pe care il caram permanent cu noi si ne ajuta sa ne descurcam in viata de zi ci zi. Odata cu trecerea anilor insa, memoria incepe sa slabeasca, ne vine din ce in ce mai greu sa ne amintim nume, numere de telefon sau adrese familiare. Expertii spun ca...
Alergarea de dimineata / Foto: Reuters Chiar daca nu v-ati propus sa alergati un maraton, ci doar sa faceti o alergare usoara inainte de a incepe activitatile cotidiene, incalzirea inainte de antrenament este esentiala. In felul acesta va imbunatatiti performantele si preveniti accidentarile. Cum ne incalzim pentru alergarea de dimineata?...