Publicat la: 
10/08/2017

Ceaiul verde poate ajuta la scaderea in greutate si la imbunatatirea functiilor cerebrale, in special in randul persoanelor ce adopta o dieta occidentala, constata un studiu publicat recent in jurnalul de specialitate "The FASEB", conform netdoctor.co.uk.

Dieta occidentala este caracterizata prin consumul unor cantitati insemnate de grasimi saturate, carne rosie, mezeluri, zaharuri rafinate si carbohidrati. In plus, prin comparatie cu dieta mediteraneeana, persoanele care adopta o astfel de dieta alimentara nu obisnuiesc sa consume fructe, legume, fibre sau peste, conform recomandarilor specialistilor din domeniul nutritiei.

Cercetarea de fata, efectuata de un grup de oameni de stiinta de la Universitatea A & F din China, incurajeaza consumul de ceai verde in randul persoanelor ce adopta o dieta alimentara mai putin sanatoasa, datorita beneficiilor pe care un compus din ceaiul verde le poate avea pentru sanatatea intregului organism.

Printre acestea, cercetatorii mentioneaza stimularea functiilor cerebrale, scaderea in greutate si reducerea riscului declansarii diabetului de tip II, dar si a altor afectiuni nascute pe fondul unei diete deficitare.

Din studiile efectuate pe soarecii de laborator, cercetatori au constatat ca un anumit compus al ceaiului verde, EGCG (epigallocatechin gallate), are capacitatea de a reduce dezvoltarea rezistentei la insulina, declansarea obezitatii si a tulburarilor de memorie.

La finalul studiilor de specialitate de 16 saptamanii, soarecii de laborator ce au fost supusi unei diete bogate in grasimi si carora e-a fost administrat EGCG au avut o greutate corporala mai mica, prin comparatie cu grupul de test ce nu a primit acest supliment.

De asemenea, cercetatorii le-au testat subiectilor abilitatile cognitive si de memorare prin intermediul testului Morris de navigare in labirit, iar soarecii de laborator care au primit acest supliment alimentar au fost mai rapizi si au reusit sa gaseasca o cale de iesire mult mai scurta.

Desi este necesara efectuarea studiilor de specialitate si pe subiectii umani, cercetatorii sunt de parere ca exista dovezi insemnate pentru care EGCG joaca un rol de protectie pentru functiile cerebrale si are capacitatea de a reduce dezvoltarea rezistentei la insulina, stopand cresterea in greutate.

"Obiceiurile stravechi de a bea ceai verde pot fi o alternativa buna la tratamentele medicamentoase atunci cand vine vorba despre combaterea obezitatii, a rezistentei la insulina si a problemelor de atentie si memorie," declara Xuebo Liu, autorul principal al studiului.

Desi efectele unei alimentatii nesanatoase nu pot fi neutralizate in totalitate prin intermediul consumului de ceai verde, inlocuirea consumului de cafea sau bauturi dulci cu ceaiul verde ar putea avea beneficii insemnate pentru sanatatea intregului organism, sunt de parere cercetatorii.

"Desi ceaiul negru si ceaiul verde provin din aceeasi planta, cel verde este mai putin procesat si, prin urmare, contine mai multe flavonoide simple numite catechine, ce protejeaza organismul de radicalii liberi, care afecteaza celulele organismului si pot declansa aparitia cancerului si a imbatranirii premature a creierului," conchide Dr Carrie Ruxton, medic nutritionist.

Autor: G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Irina Cuzino / Foto: MedLive.ro Dupa nastere, proaspata mama isi ia in primire bebelusul, venit de multe ori la pachet cu o multime de temeri si intrebari. Cum se ingrijeste o fiinta atat de...
MedLife, în calitate de lider al pieţei de servicii medicale private, operator al celei mai mari reţele de spitale private (6 spitale, 550 de paturi), face precizarea că nu există nici un fel de...