Publicat la: 
11/11/2010
VIDEO Bilingvismul ar putea intarzia declansarea maladiei Alzheimer - studiu

Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com

Bilingvismul, practicat zilnic, ar putea intarzia cu cativa ani aparitia simptomelor maladiei Alzheimer la persoanele in varsta, indica un studiu publicat marti de un grup de cercetatori canadieni. Decalarea poate ajunge la cinci ani fata de persoanele monolingve. Este o performanta ce nu a putut fi atinsa de vreun medicament existent pe piata in prezent. Studiul, realizat de Institutul Rotman din cadrul Centrului de cercetari geriatrice Baycrest din Toronto, a fost publicat in revista Neurology, preluat de US National Library of Medicine.

Exista dovezi epidemiologice solide care sugereaza ca persoanele in varsta care isi mentin un stil de viata activ din punct de vedere social, mental, fizic, sunt protejate intr-o anumita masura impotriva unor forme de degenerare neuronala, indica autorii studiului. Astfel de factori contribuie la mentinerea unei "rezerve cognitive" care contrabalanseaza acumularea / formarea de placi cerebrale de amiloid, una dintre principalele caracteristici ale maladiei Alzheimer, intarziind aparitia simptomelor. Cercetatorii canadieni au incercat sa demonstreze ca bilingvismul pe tot parcursul vietii este un factor care contribuie la mentinerea acestei "rezerve cognitive."

Au fost examinate dosarele medicale a 211 pacienti suspecti de Alzheimer, cu inregistrari legate de varsta la care a debutat deficitul cognitiv, istoria ocupationala, educatie si fluenta limbilor straine si engleza vorbite. 102 pacienti au intrat in categoria bilingva, iar 109 - monolingva. Rezultatele studiului au indicat ca pacientii bilingvi au fost diagnosticati cu 4,3 ani mai tarziu, raportand un debut al simptomelor cu 5,1 ani mai tarziu decat persoanele monolingve. Practic, cei care au vorbit frecvent doua sau mai multe limbi, timp de mai multi ani, s-au bucurat de o amanare a aparitiei simptomelor de Alzheimer.

Din echipa de cercetatori au facut parte medicul Fergus Craik de la Institutul Rotman, specialist renumit in stiinte cognitive, medicul Ellen Bialystok de la Universitatea York, expert in bilingvism, medicul Morris Freedman, specialist in maladia Alzheimer.

Descoperirea medicilor canadieni se adauga altor studii stiintifice recente, potrivit carora anumiti factori, precum exercitiile fizice practicate cu regularitate si o alimentatie sanatoasa, pot ajuta creierul uman in fata riscului de degradare a capacitatilor cognitive.

Emma Olaru, MedLive.ro

Comentarii

Am cunoscut in Israel o doamna mare om de stiinta in domeniul oceanografiei,cu carti publicate si conferinte in Japonia,SUA care vorbea cateva limbi straine.Sa imbolnavit de aceasta boale crunta si nu mai stia decat EVRIT .Asa ca fals.Ar putea nu e tot una cu certitudinea.

cazurile individuale nu confirma / infirma concluziile ce se obtin in urma studiilor populationale.

La fel si Cioran. Cunoscator la perfectie a 7 limbi, a murit de Alzheimer.
Oricum, filmul documentar german "DAS RÄTSEL ALZHEIMER", facut din nucleul european de cercetare medicala in domeniu, altceva spune. Se pare ca nici nu este o boala foarte grava, dar nu este acceptat un tratament, desi fundamentat, deoarece nu implica medicamente scumpe, de ultima generatie, deci nu ar fi rentabil pt industria farmaceutica.
Cateva cuvinte despre aceata tema:
http://bioterapi.ro/blog/?p=462

Alte articoleVezi toate articolele

Dieta mediteraneea este recomandata pentru prevenirea bolii Alzheimer / Foto: Photoxpress.com Alimentele pe care le consumam astazi ne pot ajuta sa anticipam riscul de aparitie a bolii Alzheimer in...
prof. Luc Montagnier Cei doi francezi care au descoperit virusul HIV in 1983 au fost recompensati cu un Nobel pentru medicina in 2008. Am avut sansa unui interviu cu fiecare dintre cei doi. Primul...