Ruxandra Săraru: Respectul pentru ceilalți vine din respectul de sine

RESPECT
Ruxandra Sararu

 Ruxandra Săraru, jurnalist: Cu cât te respecți pe tine mai mult cu atât înțelegi să-l respecți și pe celălalt

Românii au pierdut treptat noțiunea de respect pentru că, în primul rând, autoritățile nu-i mai respectă și, în al doilea rând, ei înșiși nu se mai respectă și nu-i mai respectă pe ceilalți.

Respectul prin prisma meseriei

Mă simt respectată ca profesionist. La rândul meu, trebuie să manifest respect față de audiență dar, la fel de mult, față de colegi și de interlocurorii mei.

Un moment de maxim respect pentru meseria dumneavoastră

Era prin anii 1995-1996 când eu și colegii mei de fiecare data când spuneam că suntem de la Radio România Actualități, eram priviți cu maxim respect. Când se spunea „așa s-a spus la Radio” era ca și cum s-a dat o lege. Sentimentul acesta îl mai am și astăzi.

Persoana pe care o respectați cel mai mult

Tatăl meu, scriitorul Dinu Săraru.

Îmbunătățirea respectului de sine poate încuraja o societate mai respectuoasă, în general?

Cu siguranță. Cu cât te respecți pe tine mai mult cu atât înțelegi să-l respecți pe celălalt mai mult. Și atunci, respectându-ne unii pe alții, societatea în ansamblu devine mai respectuoasă.

Există un moment care v-a schimbat viața, față de care aveți un deosebit respect?

Când viața mea atârna de un fir de păr, devotamentul și respectul față de pacientul Ruxandra Săraru, al celor de la MedLife, mi-au redat viața înapoi. De aceea, cu deosebit respect mă înclin în fața personalului medical de la MedLife.

De ce ar fi util ca și românii să sărbătorească o Zi a Respectului?

Poate pentru a-și aminti că există această noțiune și acest sentiment denumit Respect.

***

Articolul face parte din demersul RoMâine.

Platforma de sănătate RoMâine este locul în care românii au ocazia să își aducă aminte și să exerseze cele mai importante valori umane, precum Respectul, Empatia, Încrederea, Speranța sau Grija. Este o școală națională de clădit în viitor în care Sistemul Medical MedLife, furnizorul național de sănătate al României, aduce împreună personalități de renume și oameni de rând, pentru a găsi soluții să facem România bine, împreună.