Publicat la: 
21/02/2018

boala parkinson

Excesul de calciu regasit la nivelul celulelor neuronale poate duce la formarea de clustere toxice, o caracteristica a bolii Parkinson, arata un studiu efectuat de o echipa internationala de cercetatori de la Universitatea din Cambridge.

Constatarile, publicate recent in jurnalul de specialitate "Nature Communications", reprezinta un pas important in intelegerea factorilor declansatori ai bolii Parkinson, informeaza cam.ac.uk.

Care este legatura dintre calciu si debutul bolii Parkinson

Calciul mediaza interactiunea dintre structurile mici de membrana de la capatul terminatiilor nervoase, deosebit de importante pentru semnalizarea neuronala si alpha-synuclein, o proteina asociata cu debutul bolii Parkinson. Nivelul excesiv de calciu sau de proteina alpha-synuclein poate declansa o reactie in lant ce duce la moartea celulelor neuronale.

Boala Parkinson este una dintre numeroasele boli neurodegenerative ccare se declanseaza pe fondul miscarii si aglomerarii proteinelor de la nivelul celulelor neuronale, ce formeaza structuri subtiri numite fibrile amiloide. Aceste depozite de amiloid de alpha-synuclein sunt semnul distinctiv al bolii Parkinson.

Pana de curand nu a fost clar procesul de productie al proteinei alpha-sinuclein la nivelul celulelor, cum debuteaza si cum contribuie la aparitia bolii Parkinson. Desi acesta este implicat in diferite procese, precum fluxul de semnale chimice din creier si miscarea moleculelor de la nivelul terminatiilor nervoase, comportamentul acestora nu a fost inteles de catre oamenii de stiinta din domeniu.

"Alpha-synuclein este o proteina cu o structura de dimensiuni foarte mici ce interactioneaza cu alte proteine sau structuri de proteine pentru a deveni functionala, iar acest proces ingreuneaza analiza functiilor sale," declara autorul principal al studiului, Dr. Gabrielle Kamiski Schierle din cadrul Departamentului de Inginerie Chimica si Biotehnologie de la Cambridge.

In prezent, datorita tehnologiei de microscopie de inalta rezolutie, oamenii de stiinta pot analiza interiorul celulelor si observa comportamentul proteinei apha-synuclein.

Dezechilibrul dintre proteinele alpha-synuclein si calciu

Pentru a realiza acest lucru, Dr. Kaminski Schierle si colegii sau au reusit sa izoleze veziculele sinaptice, parte a celulelor nervoase ce stocheaza neurotransmitatorii ce trimit semnale de la o celula nervoasa la alta.

La nivelul neuronilor, calciul joaca un rol central pentru echilibrarea neurotransmitatorilor. Cercetatorii au observat ca atunci cand nivelurile de calciu din celulele nervoase cresc, proteinele alpha-synuclein se ataseaza celulelor sinaptice in mai multe puncte, ducand la unirea veziculelor. Acest lucru poate indica faptul ca rolul normal al proteinei alpha-synuclein este de a ajuta transmiterea semnalelor chimice si a informatiilor intre celulele nervoase.

"Este prima data cand am vazut cum calciul influenteaza modul in care apha-synucleinul interactioneaza cu veziculele sinaptice. Cred ca alpha-synuclein functioneaza ca un senzor pentru calciu, in prezenta caruia isi schimba structura si modul in care interactioneaza cu mediul sau inconjurator, ceea ce este deosebit de important pentru a isi exercita functiile," declara autorul principal al studiului.

"Exista un echilibru intre calciu si aceste proteine la nivelul fiecarei celule, iar intreruperea acestui echilibru este ceea ce declanseaza boala Parkinson," declara Dr. Amberley Stephens, coautorul studiului.

Dezechilibrul ce duce la aparitia bolii Parkinson poate fi cauzat de o dublare genetica a cantitatii de alpha-synuclein, dar si de o incetinire a distrugerii proteinelor in exces, precum si de un nivel ridicat de calciu la nivelul neuronilor.

De aceea, intelegerea rolului pe care proteinele alpha-synuclein il joaca pentru realizarea proceselor fiziologice sau patologice poate ajuta la dezvoltarea de noi tratamente pentru boala Parkinson.

Este foarte probabil ca medicamentele destinate blocarii excesului de calciu din organism - utilizate in general pentru managementul bolilor cardiace - sa aiba potential de tratare a bolii Parkinson.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului de un numar de boli degenerative, sustin oamenii de stiinta chinezi, scrie Agerpres. Un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la...
Testarea nivelului de cafeina din sange poate fi o modalitate mai simpla de diagnosticare a bolii Parkinson, potrivit unui studiu publicat luna aceasta in revista medicala "The American Academy of...