Publicat la: 
8/06/2018

sistem imunitar

A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune.

''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel, putem oferi tratamente mai bune'', spune Asa Tivesten, de la Sahlgrenska Academy, Suedia.

In bolile autoimune, sistemul imunitar dezvolta anticorpi care ataca tesuturile organismului. Aproape toate bolile autoimune afecteaza mai des femeile decat barbatii. Diferenta de gen este mare in special in cazul bolii lupus, unde 9 din 10 persoane afectate sunt femei.

Testosteronul ofera protectie impotriva bolilor autoimune

Se stie ca exista e legatura intre hormonul masculin testosteron si protectia impotriva bolilor autoimune. Barbatii sunt mai protejati decat femeile, care au mai putin testosteron.

Testosteronul reduce numarul celulelor B, un tip de limfocite care elibereaza anticorpi daunatori. Cercetatorii au incercat sa inteleaga care este conexiunea dintre testosteron si productia de celule B in splina si care este mecanismul.

Dupa experimente numeroase pe soareci si analize de sange prelevate de la 128 de barbati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca legatura critica este proteina BAFF, care face celulele B mai viabile.

''Am ajuns la concluzia ca testosteronul suprima BAFF. Daca elimini testosteronul, obtii mai multa proteina BAFF si, prin urmare, mai multe celule B in splina, care supravietuiesc mai mult. Aceasta conexiune descoperita este complet noua. Nimeni nu a raportat-o in trecut'', spune Asa Tivesten.

Rezultatele se coreleaza cu concluziile unui studiu anterior care a aratat ca modificarile genetice din proteina BAFF pot fi legate de riscul unor boli precum lupusul. Boala este tratata cu inhibitori ai proteinei BAFF, insa medicamentul nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor.

Faptul ca intelegem mai bine cum organismul regleaza nivelurile proteinei BAFF, ne ajuta sa vedem care pacienti au nevoie de inhibitori BAFF si care nu. Studiul se constituie si intr-o baza pentru viitoare cercetari despre cum poate fi administrat medicamentul intr-un mod mai eficient.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Reumatologie

Costin Arbore Larise,Medic Specialist
Medic Specialist
Medicina...
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Virus / Foto: IStockPhoto Pana acum, tratamentul pentru raceala comuna se baza pe principiul "timpul le vindeca pe toate". Desi guturaiul este una din cele mai frecvente boli, medicamentele existente nu pot lupta impotriva lui, ci actioneaza mai degraba asupra simptomelor. Odihna si lichidele sunt utile pentru prevenirea eventualelor...
Afectiunile precum streptococii din gat, infectiile urechii sau toxiinfectiile alimentare sunt foarte comune in sezonul intoarcerii la scoala. Profesorii, parintii de adolescenti si toti cei care participa, dintr-un motiv sau altul, la cursurile scolare trebuie sa fie atenti la germenii acestui sezon. In cazul in care familia dumneavoastra nu a...
Intregul sistem imunitar al unei persoane poate fi reimprospatat daca aceasta tine post timp de trei zile. Acest lucru este posibil pentru ca procesul impulsioneaza organismul sa produca noi celule albe in sange, potrivit unui nou studiu.  Descoperirea, descrisa ca fiind remarcabila, arata ca regenerarea sistemului imunitar dupa un post de trei...
Prima strategie de aparare a sistemului imunitar impotriva bacteriilor o reprezinta macrofagele, celulele care se hranesc cu agentii patogeni pe care ii intalnesc in organism. Dupa ce aceste celule inchid bacteriile in membrana lor intracelulara - un proces numit fagocitoza - celulele macrofage isi distrug prada utilizand un acid. Cu toate...
Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com. Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare Encefalita autoimuna, care apare...