Publicat la: 
8/06/2018

sistem imunitar

A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune.

''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel, putem oferi tratamente mai bune'', spune Asa Tivesten, de la Sahlgrenska Academy, Suedia.

In bolile autoimune, sistemul imunitar dezvolta anticorpi care ataca tesuturile organismului. Aproape toate bolile autoimune afecteaza mai des femeile decat barbatii. Diferenta de gen este mare in special in cazul bolii lupus, unde 9 din 10 persoane afectate sunt femei.

Testosteronul ofera protectie impotriva bolilor autoimune

Se stie ca exista e legatura intre hormonul masculin testosteron si protectia impotriva bolilor autoimune. Barbatii sunt mai protejati decat femeile, care au mai putin testosteron.

Testosteronul reduce numarul celulelor B, un tip de limfocite care elibereaza anticorpi daunatori. Cercetatorii au incercat sa inteleaga care este conexiunea dintre testosteron si productia de celule B in splina si care este mecanismul.

Dupa experimente numeroase pe soareci si analize de sange prelevate de la 128 de barbati, cercetatorii au ajuns la concluzia ca legatura critica este proteina BAFF, care face celulele B mai viabile.

''Am ajuns la concluzia ca testosteronul suprima BAFF. Daca elimini testosteronul, obtii mai multa proteina BAFF si, prin urmare, mai multe celule B in splina, care supravietuiesc mai mult. Aceasta conexiune descoperita este complet noua. Nimeni nu a raportat-o in trecut'', spune Asa Tivesten.

Rezultatele se coreleaza cu concluziile unui studiu anterior care a aratat ca modificarile genetice din proteina BAFF pot fi legate de riscul unor boli precum lupusul. Boala este tratata cu inhibitori ai proteinei BAFF, insa medicamentul nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor.

Faptul ca intelegem mai bine cum organismul regleaza nivelurile proteinei BAFF, ne ajuta sa vedem care pacienti au nevoie de inhibitori BAFF si care nu. Studiul se constituie si intr-o baza pentru viitoare cercetari despre cum poate fi administrat medicamentul intr-un mod mai eficient.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o stare de spirit trecatoare / Foto: Captura Vimeo Tristetea din timpul lunilor de toamna poate fi mai mult decat o simpla stare de...
Un nou studiu pe soareci ofera explicatii legate de faptul ca parul poate albi ca raspuns la o boala grava sau stres cronic. Cercetatorii au descoperit o conexiune intre genele care contribuie la...