Publicat la: 
27/02/2018

boli inima dieta vegetariana dieta mediteraneana

Dieta lacto-ovo-vegetariana, care include oua si lactate, dar exclude carnea de orice tip si dieta mediteraneana sunt la fel de eficiente in reducerea riscului aparitiei bolilor de inima si a declansarii accidentului vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat in "Circulation," scrie sciencedaily.com.

Cercetarile de specialitate realizate pana in prezent pe aceasta tema au aratat ca dieta mediteraneana reduce factorii de risc pentru declansarea bolilor cardiovasculare.

Alte studii au ajuns la concluzii similare in ceea ce priveste adoptarea dietei vegetariene. Cu toate acestea, studiul de fata este primul care compara beneficiile celor doua tipuri de diete pentru sanatatea sistemului cardiovascular.

De asemenea, pentru studiul de fata cercetatorii au avut ca scop sa identifice daca trecerea la o dieta lacto-ovo-vegetariana ar putea fi, de asemenea, benefica pentru persoanele obisnuite sa manance carne alba, rosie sau peste.

"Am decis sa comparam dieta lacto-ovo-vegetariana cu dieta mediteraneana pe acelasi grup de persoane,'' declara Dr. Francesco Sofi, autorul principal al studiului si profesor de nutritie la Universitatea din Florenta.

In ce a constat studiul privind beneficiile dietei pentru pacientii cu boli de inima?

Pentru a compara beneficiile celor doua tipuri de diete, cercetatorii au repartizat aleatoriu 107 voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 75 de ani in doua grupuri timp de trei luni: grupul ce urma dieta vegetariana cu un continut scazut de calorii ce includea lactate si oua si grupul ce urma o dieta medietareana cu un continut scazut de calorii.

Dieta mediteraneana includea carne alba din pasari de curte, peste si unele tipuri de carne rosie, precum si fructe, legume si cereale integrale. 

Dupa cele trei luni de analiza, participantii au schimbat grupul pentru a adopta celalalt regim alimentar, desi unii au continuat regimul alimentar combinand ambele diete.

Care sunt rezultatele studiului asupra bolilor de inima?

Indiferent de dieta adoptata, participantii au reusit sa piarda in greutate pe durata studiului aproximativ patru kilograme, dintre care trei kilograme de grasime, iar fiecare participant a reusit sa isi ajusteze indicele de masa corporala in mod optim in raport cu inaltimea.

Cu toate acestea, exista doua diferente ce merita mentionate intre cele doua diete: in timp ce dieta vegetariana a fost mult mai eficienta in reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterol "rau"), dieta mediteraneana a fost eficienta in reducerea trigliceridelor, factor ce creste riscul infarctului miocardic si al accidentului vascular cerebral.

"Dieta lacto-ovo-vegetariana cu un continut scazut de calorii poate ajuta pacientii sa isi reduca riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare in aceeasi masura in care o face si adoptarea dietei mediteraneene cu un continut scazut de calorii. In zilele noastre avem aceste doua optiuni in materie de diete alimentare ce sustin sanatatea inimii," declara Dr. Francesco Sofi.

"Cele doua diete au multe lucruri in comun care pot explica rezultatele similare ale studiului in randul tuturor participantilor. Ambele diete sunt alcatuite dupa un model alimentar ce se bazeaza pe diversitate, densitatea nutrientilor si cantitatea adecvata de alimente ce limiteaza consumul de grasimi saturate," explica Dr. Cheryl A. M. Anderson, de la Universitatea din California.

De asemenea, ambele diete alimentare sunt recomandate de catre specialistii in nutritie ca solutii adecvate pentru prevenirea obezitatii, a bolilor cardiovasculare, precum si pentru managementul acestora.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Am auzit cu totii povesti despre cunostinte care au tinut o dieta si au reusit sa slabeasca, insa reteta nu a functionat la fel si in alte cazuri. Acest lucru se intampla pentru ca suntem diferiti...
pierderea parului poate fi o consecinta a administrarii unor anumite medicamente / Foto: Photoxpress.com 100 de fire noi de par apar in fiecare zi, in conditiile unui ciclu normal de crestere....