Publicat la: 
26/02/2019

calitatea spermei chimioterapie

Barbatii care sunt diagnosticati cu cancer testicular intr-un stadiu incipient pot face chimioterapie sau radioterapie, in urma interventiei chirurgicale, fara sa isi faca griji deoarece nu exista efecte pe termen lung asupra numarului de spermatozoizi.

Se stie deja ca mai multe cicluri de chimioterapie, sau dozele mari de radioterapie, administrate barbatilor cu cancer testicular avansat pot reduce numarul si concentratia spermatozoizilor. Totusi, pana acum nu a fost clar daca un singur ciclu de chimioterapie sau de radioterapie ar avea un efect similar si in cazul barbatilor care isi descopera boala in stadiul I.

”Am vrut sa analizam in detaliu daca tratamentul postoperator, recomandat pentru reducerea riscului de recurenta in urma indepartarii testiculului tumoral, ar putea afecta numarul si concentratia spermatozoizilor pe termen lung la pacientii cu cancer testicular fara raspandirea bolii. Este important deoarece un singur curs de chimioterapie in urma interventiei chirurgicale scade riscul recurentei in mod substantial, reducand numarul de pacienti care trebuie sa fie tratati cu mai multe cursuri de chimioterapie”, explica Kristina Weibring, oncolog la Spitalul Universitar Karolinska, Stockholm, Suedia.

Cancerul testicular este foarte raspandit printre barbatii tineri, cu varsta cuprinsa intre 15 si 40 de ani. Cand este diagnosticat, se inlatura testiculul care contine tumora printr-o procedura chirurgicala numita orhiectomie.

La cercetare au participat 182 de barbati, cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani, diagnosticati cu cancer testicular in stadiul I, care au avut o orhiectomie in ultimii cinci ani, studiul desfasurandu-se intre 2001 si 2006.

In urma operatiei, au facut radioterapie (14 fractiuni a cate 1,8 Gy fiecare, pana la o doza totala de 25 Gy), sau un ciclu de chimioterapie. Totusi, a existat si o categorie de barbati care nu au urmat un tratament postoperator.

Toti au furnizat probe de sperma dupa orhiectomie, inainte de tratament, si la sase luni, un an, doi ani, trei ani si cinci ani dupa tratament.

”Nu am descoperit nici un efect negativ pe termen lung semnificativ din punct de vedere clinic privind numarul total de spermatozoizi si concentratia lor, indiferent de tipul de tratament postoperator primit. A existat o scadere distincta a numarului de spermatozoizi si a concentratiei la sase luni dupa tratament, in randul barbatilor care au facut radioterapie. Cu toate acestea, valorile au inceput sa creasca ulterior in toate grupurile pana la cinci ani dupa tratament”, spune Weibring.

”Sunt foarte incantat sa vad aceste rezultate, nu ma asteptam ca sperma sa se refaca atat de bine dupa tratamentul postoperator. Acum putem oferi pacientilor informatii mult mai exacte privind efectele secundare. Pacientii cu cancer testicular sunt adesea tineri care doresc sa isi intemeieze o familie la un moment dat, astfel ca se tem de riscurile potentiale privind infertilitatea”, continua Weibring.

O problema comuna printre barbatii diagnosticati cu cancer testicular este capacitatea scazuta de a produce sperma. De asemenea, o afectiune numita sindrom de disgeneza testiculara, caracterizata prin calitatea slaba a materialului seminal, poate juca un rol in dezvoltarea cancerului testicular. In plus, orhiectomia si cancerul in sine pot afecta calitatea spermei. Indepartarea unui testicul nu influenteaza negativ numarul de spermatozoizi sau concentratia spermei deoarece testiculul ramas poate compensa.

Chiar daca rezultatele sunt promitatoare, specialistii le romanda pacientilor sa isi conserve sperma inainte de orhiectomie deoarece anumiti pacienti pot avea probleme la momentul diagnosticului si acestea pot persista si dupa tratamentul postoperator.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Oamenii de stiinta au folosit proteomica, intr-un nou studiu, pentru a dezvolta un instrument de diagnosticare a cancerului ovarian prin biopsia lichida. Mai putin de jumatate dintre pacientii cu cancer ovarian supravietuiesc pana la cinci ani dupa diagnosticare. Potrivit Societatii Americane de Cancer, acest lucru este cauzat de faptul ca doar o...
Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer din Israel a descoperit, printr-un nou studiu, o relatie neasteptata intre nivelurile aminoacidului leucina si dezvoltarea rezistentei la tamoxifen in cazul cancerului de san. Aproximativ o femei din opt, din Statele Unite ale Americii, va dezvolta cancer de san pe parcursul vietii. Majoritatea tipurilor...
Soia si beneficiile sale controversate/ Foto: Dreamstime.com Teorii mai vechi au aratat legaturi intre soia si puterea acesteia de a preveni diverse tipuri de cancer, de a usura simptomele menopauzei, de a preveni afectiunile inimii. Studiile recente insa spun altceva. Comenteaza pe Forum MedLive.ro. Alimentele pe baza de soia au fost corelate...
Obezitatea favorizeaza aparitia a 10 tipuri diferite de cancer, potrivit unei noi cercetari, publicate in revista The Lancet. Oamenii de stiinta au calculat ca persoanele supraponderale contribuie la mai mult de 12.000 de cazuri de cancer in Marea Britanie in fiecare an. Acestia avertizeaza ca daca nivelurile de obezitate continua sa creasca, va...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...