Publicat la: 
21/09/2017

Carbohidrati versus grasimi. Care prezinta cel mai mare risc pentru sanatate?

Consumul crescut de carbohidrati este asociat unui risc mai mare pentru declansarea decesului prematur, prin comparatie cu consumul de grasimi, arata un nou studiu international publicat in The Lancet, informeaza nytimes.com.

O echipa de cercetatori formata din oameni de stiinta din intreaga lume a studiat dieta alimentara si riscul pentru declansarea decesului prematur in randul a 135.335 de persoane din 18 tari, ale carora varste erau cuprinse intre 35 si 70 ani.

Informatiile privind dieta au fost colectate prin intermediul sondajelor de opinie, in timp ce oamenii de stiinta au verificat factorii referitori la varsta, sex, fumat, activitatea fizica si indicele de masa corporala, calculand modul in care acestea contribuie la aparitia decesului prematur.

In urma analizei, cercetatorii au constatat ca persoanele care obisnuiau sa consume cu 20% mai multi carbohidrati decat persoanele ce urmau o dieta echilibrata au avut un risc cu 28% mai mare pentru decesul prematur. Cu toate acestea, consumul ridicat de carbohidrati nu a fost asociat cu moartea cardiovasculara.

In schimb, in randul persoanelor a caror dieta alimentara continea mai multe grasimi, cei care obtineau in medie 35,3% din numarul total de calorii consumate zilnic din grasimi au inregistrat un risc de deces prematur cu 23% mai mic prin comparatie cu restul.

Consumul de grasimi saturate, polinesaturate si mononesaturate a fost, astfel, asociat cu un risc scazut pentru decesul prematur. De asemenea, persoanele care au adoptat o dieta bogata in grasimi au avut un risc semnificativ scazut de accident vascular cerebral, conform raportului cercetatorilor.

In general, recomandarile specialistilor ghideaza populatia catre consumul scazut de grasimi saturate, cu o limitare de 35% de calorii zilnice obtinute din grasimi, dar studiul nostru arata ca aceasta abordare ridica noi semne de intrebare. Dupa cum arata datele studiului, o dieta alimentara limitata in grasimi saturate ar putea fi daunatoare pentru organismul uman, crescand semnificativ riscul aparitiei decesului prematur, declara Andrew Mente, medic epidemiolog in cadrul McMaster University din Ontario.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Lector...
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist

Articole similare

Dr. Mihaela Herescu/ Foto: MedLive.ro Cea mai buna alimentatie pentru sugari este cea naturala, alimentatia la san. In cazul in care acest lucru nu se poate, se recomanda preparate de lapte praf. Exista formule specifice, in functie de varsta: 0-5 luni, 5-8 luni, 8-12 luni. Despre toate acestea a discutat, intr-un interviu pentru MedLive.ro...
Diagnosticul de diabet zaharat la copil sau adolescent impune schimbari majore de stil de viata atat pentru el, cat si pentru familie. Ce provocari apar in ingrijirea copilului cu diabet si cum le raspund parintii, alaturi de echipa medicala, ne spune dr. Mihaela Mihu, medic pediatru cu supraspecializare in diabet si nutritie la copii,...
Alimentatia mamei are efecte pe termen lung / Foto: Sxc.hu Alimentatia femeii din timpul sarcinii poate creste riscul de cancer pentru generatii intregi. Conform jurnalistilor de la MSNBC, efectele se pot simti pana la a doua generatie, chiar daca respectivii urmasi mananca sanatos. Studiul nu a fost inca realizat pe subiecti umani, desi...
Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca saliva ar putea influenta gustul alimentelor, deci, implicit, poate modifica preferintele oamenilor si alimentele pe care acestia sunt dispusi sa le manance, anunta sciencedaily.com. Toata lumea stie ca saliva are un rol important in degustarea si digestia alimentelor, dar, in urma noilor...
Toata lumea stie ca alcoolul si tutunul au multe efecte negative asupra sanatatii, dar imbatranirea prematura inca este considerata de unii oameni un mit. Intr-un nou studiu publicat in revista ”Epidemiology & Community Health” se demonstreaza ca aceste vicii provoaca schimbari fizice, conform sciencedaily.com. In primul stadiu s-a descoperit...