Publicat la: 
17/08/2015

Un nou studiu, publicat anul acesta in Journal of Neuroscience, arata ca dormitul pe o parte ajuta in mod eficient creierul pentru a inaltura gandurile acumulate peste zi. In plus, dormitul in pozitie laterala reduce sansele de a dezvolta Alzheimer si alte boli neurologice, scrie spring.org.uk.

"Este interesant că poziția laterala este deja cel mai raspandita, atat in cazul oamenilor, cat si la animale. Se pare ca ne-am adaptat la aceasta pozitie pentru a sterge in mod eficient reziduurile gandurilor care ne framanta in timp ce suntem treji. Astfel, putem spune ca studiul aduce dovezi in plus pentru a sustine ideea ca in timpul somnului anumite functii biologice se ocupa de 'curatarea' creierului.

De asemenea, se stie deja ca multe dintre bolile psihice sunt legate de tulburarile de somn si insomnii, care accelereaza pierderea memoriei si duc aparitia prematura a bolii Alzheimer.

Studiul nostru aduce un plus de cunoastere si subliniaza importanta pozitiei in care ne odihnim pe durata noptii", a declarat profesorul Maiken Nedergaard, unul dintre autorii studiului.

Studiul a fost facut pe soarecii de laborator, care au fost testati si monitorizati pe durata somnului in timpul mecanismului de 'curatare a creierului', desfasurat in diferite pozitii de somn: pe o parte, cu fata in jos si cu fata in sus.

In timpul testelor oamenii de stiinta au monitorizat filtrarea lichidului cefalorahidian (LCR) din creier, in timp ce era inlocuit cu lichidul interstitial in procesul natural al sistemului glimphatic, care este activ pe timpul noptii.

"Analiza ne-a aratat in mod constant ca sistemul glimfatic a fost mai eficient în poziția laterală în comparație cu restul pozitiilor adoptate in timpul somnului pe durata unei nopti", a declarat Helene Benveniste, coautoare a studiului.

Urmatorul pas este monitorizarea activitatii sistemului glimphatic la oameni in timp ce se odihnesc in aceasta pozitie, spun autorii studiului.

Autor: G.T.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie, Neurologie pediatrica

Medic Primar
Nicolae Horia
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Nevoia de somn ramane constanta in perioada adulta / Foto: PhotoXpress Indiferent de varsta, calitatea somnului este esentiala pentru sanatatea ta fizica si emotionala. Pe masura ce imbatranim, calitatea somnului capata o importanta deosebita, deoarece imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria, ajuta organsimul sa se regenereze si...
Un nou studiu, publicat anul acesta in Journal of Neuroscience, arata ca dormitul pe o parte ajuta in mod eficient creierul pentru a inaltura gandurile acumulate peste zi. In plus, dormitul in pozitie laterala reduce sansele de a dezvolta Alzheimer si alte boli neurologice, scrie spring.org.uk. "Este interesant că poziția laterala este deja...
Este indicat sa evitam consumul bauturilor energizante si a cafelei dupa ora pranzului pentru a beneficia de odihna pe toata durata noptii. La fel se intampla si in cazul consumului excesiv de alcool, in schimb, consumul unui pahar de vin la cina ar putea sa ne relaxeze si sa induca starea de somnolenta. Iata care sunt alimentele care ne pot...
Privarea cronica de somn a devenit un mod de viata normal atat pentru copii, cat si pentru adulti, in special din cauza utilizarii telefoanelor si tabletelor seara, inainte de somn, pana tarziu in noapte. Lipsa somnului poate afecta sanatatea intregului organism, implicit sanatatea mintala. Noi cercetari constata ca restrictionarea somnului pe...
Lipsa odihnei de calitate pe durata noptii in randul femeilor insarcinate ar putea fi un factor declansator al diabetului gestational, arata un nou studiu efectuat de un grup de cercetatori de la University of Illinois din Chicago. Constatarile au fost publicate recent in revista de specialitate "Sleep Medicine Reviews", informeaza sciencedaily....