Publicat la: 
14/01/2019

grasime abdominala

Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos, este cea mai daunatoare, conform eurekalert.org.

Peste 300 de milioane de persoane sunt afectate de diabetul asociat cu obezitatea. De asemenea, si bolile de inima reprezinta o cauza comuna de deces, ambele incluzand inflamatia cronica.

”Inca de la inceput, organismul ia singur decizii in privinta depozitarii grasimii. De exemplu, este un lucru bun pentru fetusii hraniti insuficient sa adune cat mai mult tesut visceral adipos deoarece acesta are si rolul de a ne proteja de infectii, dar aceasta decizie este si cheia spre dezastru daca avem acces la prea multe calorii mai apoi, pe parcursul vietii”, explica West-Eberhard.

Cercetatorii sutidaza obezitatea din perspective diferite, dar West Eberhard s-a axat pe faptul ca organismul ia decizii in privinta locului in care este depozitata grasimea. De asemenea, ea si-a propus sa afle de ce organismul alege anumite locuri in detrimentul altora.

Grasimea viscerala, adica cea din jurul abdomenului, functioneaza ca un bandaj. Exista o structura anume, bogata in tesut adipos, numita omentum, un pliu al peritoneului care leaga unele viscere abdominale cu stomacul, cum ar fi ficatul, splina si intestinul. Acest omentum se lipeste de rani sau de obiecte straine, cum ar fi un bandaj cu antibiotice. Chirurgii chiar folosesc uneori bucati de omentum pentru a tine sub control infectiile postoperatorii severe. Tesutul adipos visceral inconjoara intestinul subtire si apara organismul de agentii patogeni si de toxinele ingerate.

”Faptul ca tesutul adipos visceral a evoluat pentru a lupta impotriva unor infectii poate fi o cauza pentru modul in care indulcitorii bogati in fructoza si grasimile saturate contribuie la bolile cronice, precum diabetul zaharat de tip doi. Sunt influentate bacteriile care cresc in interiorul intestinelor, astfel ca peretii intestinali devin permeabili si elibereaza mai multe toxine in sange, iar stimularea sistemului imunitar visceral poate duce la boli inflamatorii cronice”, explica West-Eberhard.

In trecut, rolul grasimii viscerale, ca parte a sistemului imunitar, a fost mai important decat este in prezent deoarece foametea si infectiile erau mai frecvente. Specialistii au analizat fetusii care nu primeau hrana in mod corespunzator si au observat ca tind sa isi depoziteze grasimea in jurul organelor abdominale, nu sub piele. De asemenea, au observat ca greutatea mica la nastere nu este un indicator la fel de puternic pentru ovezitate precum greutatea acumulata pe parcursul cresterii. Cand corpul unui copil are forma de mar, corpul a gresit atribuind tesut adipos visceral, ceea ce duce la obezitatea abdominala. Un corp sanatos este cel in forma de para, grasimea corporala fiind distribuita in solduri, fese, coapse, sau sub piele.

De ce este periculoasa grasimea din interiorul cavitatii abdominale?

In cazul indivizilor supraponderali, dezvoltarea acestui tip de grasime abdominala poate provoca inflamatie cronica, care conduce la rezistenta la insulina. Astfel, se stocheaza si mai multa grasime abdominala, organismul avand o sensibilitate crescuta la boli, totul fiind ca un cerc vicios. In cele din urma, capacitatea de a produce insulina este redusa, astfel ca pacientii vor avea nevoie sa insulina administrata sub forma de injectabil pentru a controla diabetul zaharat de tip doi.

”Daca se combina malnutirtia din prima parte a vietii cu diete moderne ce promoveaza alimente saturate, trans-grasimi si produse care contin fructoza se va ajunge la un grad mare de toxicitate. Forma corpului unui om este foarte importanta, diferenta dintre mar si para tine de modul in care organismul aloca grasimile”, concluzioneaza West-Eberhard.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Lector...
As. Universitar...

Articole similare

Tratament cu insulina / Foto: Reuters Diabetul zaharat este o boala caracterizata prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie), care apare fie atunci cand pancreasul produce o cantitate insuficienta de insulina, fie atunci cand, datorita obezitatii, insulina nu este eficient utilizata in organism. Insulina este un hormon produs de...
Un hot dog pe zi creste riscul de boli cardiovasculare/ Foto: FreeDigitalPhotos Consumul de sunca, crenvursti, carnati sau alte tipuri de carne procesata creste riscul de boli cardiovasculare si diabet, arata un studiu realizat de Facultatea de Medicina Harvard si citat de Reuters. Nu acelasi lucru se poate spune despre consumul de carne...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Diabetologia”, ca varstnicii care traiesc intr-o comunitate si care sufera de diabet zaharat de tip 2 experimenteaza si o scadere a memoriei verbale si a fluentei in aproximativ cinci ani, potrivit sciencedaily.com. Contrar studiilor anterioare, scaderea volumului creierului...
Aspirina reduce riscul de cancer colorectal / Foto: PhotoXpress Se spune ca aspirina este pastila pe care trebuie sa o ai tot timpul la indemana sau ca "o aspirina pe zi tine medicul la distanta". Aspirina sau acidul acetilsalicilic este utilizata cu precadere in caz de migrene, dar si in prevenirea atacurilor cardiace si a cancerului....
Greutatea corporala scazuta persistenta a copiilor mici ar putea, conform datelor unui nou studiu, creste riscul aparitiei anorexiei nervoase. De asemenea, o greutate prea mare nu este indicata, fiind crescut riscul altor tulburari de alimentatie, precum bulimia nervoasa, mancatul compulsiv si comportamentele de purjare (inducerea varsaturilor...