Publicat la: 
25/02/2019

diabet

Diabetul este asociat cu diverse probleme de sanatate, inclusiv cu scaderea masei musculare scheletice. Oamenii de stiinta au demonstrat ca o crestere a nivelului de zahar din sange duce la atrofie musculara si ca doua proteine, WWP1 SI KLF15, joaca un rol cheie in acest proces.

Cand soarecii fac diabet, se poate observa o pierdere a masei musculare si diminuarea fibrei musculare. Totusi, aceste fenomene nu au aparut si la soarecii cu deficit de KLF15 in muschi.

Declinul masei musculare asociat cu imbatranirea afecteaza activitatea fizica si creeaza o predispozitie catre o gama larga de probleme de sanatate, fiind afectate calitatea si durata vietii. Degradarea masei musculare depdendente de varsta si deteriorarea consecventa a activitatii fizice, cunoscuta sub numele de ”sarcopenie”, este o probleme grava, care ia amploare.

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sunt predispusi la pierderea masei musculare pe masura ce imbatranesc, insa mecanismul ramane neclar. Diabetul zaharat este o boala cauzata de insuficienta actiunii insulinei hormonale. Insulina nu numai ca scade nivelul zaharului din sange, dar promoveaza si cresterea si proliferarea celulelor. Actiunea insuficienta a insulinei are ca rezultat suprimarea cresterii si proliferarii celulelor musculare, care, la randul sau, contribuie la scaderea masei musculare scheletice.

Echipa de cercetare de la ”Kobe Univeristy Graduate School of Medicine”, condusa de profesorul Wataru Ogawa, a descoperit ca cresterea nivelului de zahar din sange declanseaza scaderea masei musculare si ca exista doua proteine care au un rol foarte important in acest proces. Se pare ca abundenta proteinei KLF15 a crescut la soarecii diabetici, pe cand soarecii care nu aveau aceasta proteina au fost mai rezistenti la declinul maselor musculare scheletice induse de diabet.

Aceste rezultate indica faptul ca pierderea musculara este cauzata de cantitatile crescute de KLF15.

Cresterea nivelului de zahar din sange incetineste degradarea proteinei KLF15, ceea ce duce la cresterea cantitatii acestei proteine. De asemenea, o alta proteina, numita WWP1, are rol in reglarea degradarii KLF15.

WWP1 face parte din proteinele ”Ubiquitin ligase”. Atunci cand o mica proteina, numita ”Ubiquitin”, se leaga de alte proteine, acestea se degradeaza mult mai repede. In conditii normale, WWP1 promoveaza degradarea proteinei KLF15 prin atasarea Ubiquitins la KLF15, mentinand abundenta celulara KLF15 scazuta. Cand nivelurile de zahar cresc, cantitatea WWP1 scade, lucru ce incetineste degradarea KLF15, deci, creste abundenta.

Cresterea nivelului de zahar din sange declanseaza declinul masei musculare, iar proteinele WWP1 si KLF15 contribuie la acest declin.

Ca si diabetul zaharat, si alti factori cauzeaza pierderea masei masculare, cum ar fi sedentarismul si imbatranirea. Cele doua proteine pot juca un rol si in aceste cazuri, nu au legatura doar cu diabetul. In momentul actual, nu exista un tratament pentru pierderea musculara. Oamenii de stiinta isi propun sa dezvolte un medicament care fie sa intareasca functia WWP1, fie sa slabeasca functia KLF15.

Sursa:  www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic primar
Mihai Bogdan,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Fericirea cuplului depinde de viata sexuala / Foto: Reuters Diabetul, bolile cardiovasculare, inaintarea in varsta, toate acestea sunt motive de ingrijorare pentru barbati, cand vine vorba despre viata lor sexuala. Interesul pentru activitatile sexuale, de obicei, persista si dupa varsta de 50 de ani. Desi nu se stie cu exactitate daca...
Lipsa somnului afecteaza sanatatea / Foto: Sxc.hu "Ma trezesc la ora sapte, torn repede o ceasca de cafea sa ma dezmeticesc dupa care imi duc copilul la gradinita si alerg la serviciu, sa nu intarzii. Urmeaza noua ore pline de mailuri, telefoane, faxuri, apoi lupta din trafic pentru a ajunge la timp la cursurile de specializare. De aici plec...
Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al bauturii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Glicemie / Foto: Agerpres Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului reprezinta una din principalele cauze de handicap din lume: retinopatie diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatie diabetica, afectari...