Publicat la: 
31/10/2018

durere de cap

Alcoolul face parte din societatea noastra si este aproape imposibil sa nu vedem cel putin o referire la acesta cand suntem intr-un spatiu public. Alcoolul este defalcat in ficat de o enzima numita alcool dehidrogenaza. Unele persoane au probleme cu metabolizarea alcoolului si pot experimenta inrosire corporala sau doar a pielii.

Cu ce este asociat consumul de alcool?

Consumul de alcool este asociat cu complicatii ale sarcinii, boli hepatice, pancreatita, tensiune arteriala crescuta, boala coronariana, accident vascular cerebral, cancer, dependenta si leziuni fizice, precum intoxicatia acuta. Cu toate acestea, consumul moderat de alcool poate avea si efecte benefice.

De asemenea, alcoolul este asociat de mult timp cu durerile de cap, o treime dintre pacientii care sufera de migrene usoare sustinand ca alcoolul a fost declansatorul. Pe baza acestei asocieri, studiile arata ca pacientii care sufera adesea de migrene tind sa bea mai putin alcool, comparativ cu cei care nu au aceasta problema.

Inca din antichitate, vinul a fost considerat principala bautura alcoolica care provoaca dureri de cap. In ciuda acestei convingeri, exista putine dovezi stiintifice care sa sustina ca vinul ar fi, intr-adevar, un declansator mai puternic, comparativ cu alte bauturi alcoolice. Studiile sugereaza ca doar vinul rosu ar declansa dureri de cap, indiferent de cantitatea consumata, in cazul a 30% din populatie. In plus, vinurile de calitate inferioara pot provoca dureri de cap din cauza prezentei moleculelor cunoscute sub numele de radicali de flavonoide fenolice, care pot interfera cu serotonina, o molecula de semnalizare a creierului implicata in migrene.

Riscul ca vinul rosu sa provoace dureri de cap este de trei ori mai mare decat in cazul berii.

Ce spun expertii?

”Multe persoane imi spun frecvent ca nu pot bea vin rosu. De cele mai mult ori calitatea vinului rosu poate provoca dureri de cap, nu vinul in sine. Desigur, si cantitatea joaca un rol important indiferent de calitate. Cele mai ingrijoratoare ar trebui sa fie vinurile puternic procesate. Productia de vin cu consum redus se bazeaza pe drojdia nativa, care traieste pe vita de vie, la care se adauga cantitati foarte mici de dioxid de sulf, pentru a permite vinului sa fermenteze in timp. Exista un risc foarte redus ca acest tip de vin sa ne afecteze. Asa cum acordam foarte multa atentie la ceea ce mancam, sa fie cat mai sanatos si ecologic, ar trebui sa tratam si bautura cu aceeasi seriozitate”, spune Barb Gustafson, somelier.

In mod sigur, atat cantitatea, cat si calitatea sunt importante. Totusi, nu se stie cu siguranta daca orice tip de alcool poate afecta persoanele predispuse migrenelor. Ca si in cazul alimentelor, tipul de alcool care poate declansa o migrena este diferit in functie de persoana.

Sursa: www.health.harvard.edu

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se...
Mahmureala e mai blanda dupa bauturi fara congeneri/ Foto: Dreamstime.com "Da-i cu bere, da-i cu vin" merge in Caragiale si oriunde altundeva, caci patimile de a doua zi n-au fost niciodata...