Publicat la: 
14/10/2015

Care este legatura dintre alimentatie si migrene?

Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena?

Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de la 4 la 72 de ore, marcate de dureri de cap pulsatile care afecteaza o parte a craniului, greata si/sau varsaturi, sensibilitate la lumina (fotofobie) si sunet (fonofobie), cu agravare a starii la efort. Intr-o treime din cazuri, migrena este insotita de aura, mai ales oftalmica (aparitia puncte sau linii in campul vizual).

Migrena este o boala cu o componenta ereditara puternica, dar se stie totodata ca numerosi factori pot fi implicati in declansarea crizelor: tulburari de somn, stres, surmenaj, menstruatia, expunerea la lumina, zgomot, mirosuri, schimbarea brusca de temperatura, efort fizic sau intelectual, precum si anumite produse alimentare. Pacientii au identificat o serie de alimente sau componente ale acestora.

Alimentele care contin amine vasoactive (tiramina, histamina, feniletilamina): vin rosu, branza, peste, carne, ciocolata, bere, drojdie, crustacee, varza, smochine, ceapa sau anumite tipuri de fasole.

Alimente care contin glutamat de sodiu, un potentiator de gust o folosit in bucataria chinezeasca, care se gaseste in sosul de soia, ciorbe, supe, conserve si feluri gata preparate. Glutamatii sunt in mod inerent prezenti in multe alimente bogate in proteine, cum ar fi mazare, rosii, ciuperci, cereale, carne si peste.

Produse alimentare care contin nitriti, cum ar fi carnea procesata (sunca, salam, carnati, pateu etc.).

Alimentele care contin sulfiti, cum ar fi vinul si carnea rosie.

Legumele care contin multi nitrati, cum ar fi telina, andivele, spanacul, salata verde, feniculul, varza chinezeasca sau sfecla.

Fructe ca avocado, banane si citrice.

Nucile si preparatele cu nuci.

Produse lactate procesate, cum este iaurtul.

Aspartamul, indulcitor artificial.

Bauturile si alimentele care contin cafeina: cafea, ceai, cola, cacao, unele bauturi energizante si ciocolata. Asocierea este paradoxala deoarece, potrivit celor care sufera de migrene, acestea pot fi declansate de un exces sau de un deficit de cafeina.

Relatia dintre alimente si migrene este descrisa ca fiind una de la cauza la efect: un aliment sau un grup de alimente contribuie la declansarea unei crize. Dar, atunci cand situatia este mult mai putin clara, sunt avansate mai multe ipoteze in incercarea de a intelege mai bine legatura pe care pacientii o stabilesc intre migrena si alimentatie.

Migrena nu ar fi provocata de un anumit aliment, dar in faza initiala a crizei, numita prodromica, atunci cand simptomele nu sunt inca prezente, s-ar declansa dorinta de a manca un anumit produs, cum este de exemplu ciocolata: in acest caz nu consumul de ciocolata este cauza, ci consecinta.

O alta ipoteza este ca nu alimentele sunt responsabile de criza migrenoasa, ele fiind in mod gresit incriminate de catre cei care sufera de astfel de dureri de cap. De exemplu, dupa o cina cu prietenii, migrena este pusa pe seama consumului de vin, a unei varietati de peste sau unui anumit tip de branza, cand in realitate este consecinta unei stari de oboseala, de lipsa de somn, stres ... sau toate impreuna.

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

ce mai ramane de mancat ------:) ?

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina interna, Nefrologie

Pop Florentina Narcisa
Medic Specialist
Teodoru Adina,Medic Specialist
Medic Specialist
Doctor
Reziuc Andreea Monica,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 20

Articole similare

Principalele pierderi sunt la nivelul producatorilor si al consumatorilor si sunt legate de productia de produse proaspete. 20% din produsele proaspete se pierd din cauze cum ar fi: deteriorarea accidentala in timpul treieratului sau culesului fructelor, daune provocate de insecte, daune mecanice in timpul recoltarii si sortarii ca urmare a...
Dr. Nicoleta Brezan/ Foto: HotNews.ro Screening-ul anual are ca importanta diagnosticul bolii in stadii incipiente, dar si in preventia anumitor boli (ex. boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitatea). Preventia contribuie la mentinerea starii de sanatate, reduce imbolnavirile si mortalitatea. Investigatiile si analizele pentru...
Anul este plin de oportunitati si obligatii de a da si a primi cadouri: zile de nastere, craciun, nunti si botezuri, ziua mamei sau ziua copilului. In aceste conditii, cine il poate invinovati pe cel care primeste cadourile ca pe unele le da la altcineva? In ciuda a ceea ce s-ar putea crede, persoana care daruieste nu are obiectii. Intr-un...
Serviciul este disponibil in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita Fibroza reprezinta acumularea in exces de tesut cicatriceal nefunctional (fibros) la nivelul ficatului, care apare in bolile hepatice cronice, sub actiunea diferitilor factori toxici (alcool, medicamente), infectiosi (virusuri hepatice B si C), autoimuni, metabolici (steatoza...
Efectele consumului excesiv de zahar/ Foto: MorgueFile.com Consumat cu moderatie, zaharul (in stare naturala) este esential pentru un organism sanatos, dar in exces acesta poate dauna sanatatii, incepand cu inima si terminand cu viata sexuala. Chiar daca kilogramele in plus sau problemele cu dintii par consecintele evidente ale consumului...