Publicat la: 
14/10/2015

Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena?

Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de la 4 la 72 de ore, marcate de dureri de cap pulsatile care afecteaza o parte a craniului, greata si/sau varsaturi, sensibilitate la lumina (fotofobie) si sunet (fonofobie), cu agravare a starii la efort. Intr-o treime din cazuri, migrena este insotita de aura, mai ales oftalmica (aparitia puncte sau linii in campul vizual).

Migrena este o boala cu o componenta ereditara puternica, dar se stie totodata ca numerosi factori pot fi implicati in declansarea crizelor: tulburari de somn, stres, surmenaj, menstruatia, expunerea la lumina, zgomot, mirosuri, schimbarea brusca de temperatura, efort fizic sau intelectual, precum si anumite produse alimentare. Pacientii au identificat o serie de alimente sau componente ale acestora.

Alimentele care contin amine vasoactive (tiramina, histamina, feniletilamina): vin rosu, branza, peste, carne, ciocolata, bere, drojdie, crustacee, varza, smochine, ceapa sau anumite tipuri de fasole.

Alimente care contin glutamat de sodiu, un potentiator de gust o folosit in bucataria chinezeasca, care se gaseste in sosul de soia, ciorbe, supe, conserve si feluri gata preparate. Glutamatii sunt in mod inerent prezenti in multe alimente bogate in proteine, cum ar fi mazare, rosii, ciuperci, cereale, carne si peste.

Produse alimentare care contin nitriti, cum ar fi carnea procesata (sunca, salam, carnati, pateu etc.).

Alimentele care contin sulfiti, cum ar fi vinul si carnea rosie.

Legumele care contin multi nitrati, cum ar fi telina, andivele, spanacul, salata verde, feniculul, varza chinezeasca sau sfecla.

Fructe ca avocado, banane si citrice.

Nucile si preparatele cu nuci.

Produse lactate procesate, cum este iaurtul.

Aspartamul, indulcitor artificial.

Bauturile si alimentele care contin cafeina: cafea, ceai, cola, cacao, unele bauturi energizante si ciocolata. Asocierea este paradoxala deoarece, potrivit celor care sufera de migrene, acestea pot fi declansate de un exces sau de un deficit de cafeina.

Relatia dintre alimente si migrene este descrisa ca fiind una de la cauza la efect: un aliment sau un grup de alimente contribuie la declansarea unei crize. Dar, atunci cand situatia este mult mai putin clara, sunt avansate mai multe ipoteze in incercarea de a intelege mai bine legatura pe care pacientii o stabilesc intre migrena si alimentatie.

Migrena nu ar fi provocata de un anumit aliment, dar in faza initiala a crizei, numita prodromica, atunci cand simptomele nu sunt inca prezente, s-ar declansa dorinta de a manca un anumit produs, cum este de exemplu ciocolata: in acest caz nu consumul de ciocolata este cauza, ci consecinta.

O alta ipoteza este ca nu alimentele sunt responsabile de criza migrenoasa, ele fiind in mod gresit incriminate de catre cei care sufera de astfel de dureri de cap. De exemplu, dupa o cina cu prietenii, migrena este pusa pe seama consumului de vin, a unei varietati de peste sau unui anumit tip de branza, cand in realitate este consecinta unei stari de oboseala, de lipsa de somn, stres ... sau toate impreuna.

A.C.

Comentarii

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

In ciuda faptului ca in lume exista peste un million de persoane care traiesc cu limfom, aproximativ trei sferturi din populatia globului nu stie ca acesta este o forma de cancer. Am stat de vorba...
Virusul West Nile e transmis de tantari MorgueFile Gripa aviara si gripa porcina nu ne mai dau batai de cap. E randul virusului West Nile, care a provocat 15 decese in Grecia, doua in Romania si...