Publicat la: 
7/08/2012

Unul din cinci americani sufera de alergii - de la forme usoare, cum ar fi febra fanului la cazuri mai grave, cum ar fi alergiile la arahide, care pot conduce la soc anafilactic, potrivit Asthma and Allergies Foundation of America. In timp ce medicamente precum antihistaminicele pot trata simptomele unei reactii alergice, tratamentul este prea limitat, spune Prof. Ronit Sagi-Eisenberg. Celulele elibereaza zeci de molecule in timpul unei reactii alergice si medicamentele disponibile iau in calcul doar o mica parte dintre acestea. Din acest motiv, cercetatorii lucreaza pentru a identifica ce anume declanseaza reactii alergice în organism, cu scopul de a opri reactie alergica înainte de a începe, conform Science Daily.

Raspunsul poate fi legat de un grup de 60 de proteine (proteinele Rab) care reglementeaza repartizarea proteinelor in tot corpul. Cercetatorii au decoperit ca 30 dintre aceste proteine determina modalitatea prin care celulele reactioneaza la alergeni si doua dintre acestea au fost identificate pentru cercetari viitoare ca instrumente pentru medicatie preventiva. Cand lantul de evenimente care duce la o reactie alergica poate fi înteles, atunci se pot dezvolta noi medicamente pentru a inhiba reactia initiala, explica profesorul Sagi-Eisenberg.

Aceasta cercetare a fost publicata in Jurnalul de Imunologie.

Notiuni de baza

Reactiile alergice apar ca eruptii cutanate, dificultati respiratorii sau umflaturi si sunt cauzate de acelasi mecanism. Când este expus la alergeni organismul activeaza sistemul imunitar, dar mastocitele, amplasate in tot corpul, realizeaza ca sistemul imunitar s-a activat din greseala  impotriva a ceva ce nu este nici bacterian, nici viral si ele elibereaza molecule active biologic pentru a crea un raspuns inflamator.

Deci, ce anume face ca celulele mastocitare sa reactioneze? Prof. Sagi-Eisenberg si echipa sa lucreaza pentru a identifica exact lantul de evenimente dintr-o reactie alergica. Acestia se uita la  proteinele Rab ca o potentiala sursa de raspunsuri, cautand proteine implicate în initierea reactiei alergice.

"Am manipulat genetic celulele mastocitare, astfel incat acestea contin versiuni mutante ale acestor proteine, care erau deja active fara alergeni", explica profesorul. Sagi-Eisenberg. În cazul în care o proteina era relevanta, ar determina o reactie alergica.

În final, cercetatorii au gasit 30 de proteine care erau relevante în procesul de creare a unei reactii alergice în organism si au identificat doua protetine care par sa fie cel mai importante.

Medicamente specifice care ar putea împiedica reactia alergica

O reactie alergica nu este doar o functie a doua proteine care interactioneaza - este rezultatul unui lant de evenimente. Prin identificarea legaturilor critice din acest lant, cercetatorii vor sa dezvolte medicamente care sa opreasca sau sa rupa lantul de evenimente. Medicamentele noi pentru celulele tumorale duc la stoparea capacitatii tumorii de a functiona si de a creste. In acelasi mod, Prof. Sagi-Eisenberg prevede medicamente similare pentru alergii, medicamente care sa tinteasca sursa reactiei alergice in locul simptomelor.

Nevoia de astfel de medicamente este presanta. Steroizii, singurul tip de medicament disponibil care impiedica în mod eficient celulele mastocitare sa secrete agenti activi biologic, cauzeaza daune la rinichi, oase si sistemul imunitar. Prof. Sagi-Eisenberg spera ca aceste cercetari vor ajuta la identificarea proteinelor care pot fi vizate de medicamente, fara a afecta functia altor celule.

Redactia

Taguri Medlife: 
Comentarii

site-ul vostru face reclama la consumul de medicamente cumva?

daca vreti sa abordati o tema, corect ar fi sa o abordati din mai multe perspective, nu doar din cea a administrarii de medicamente...

Lasă să zică de medicamente că nu mai pot, am alergie la Ilici, Ctrl-Ponta, Crin și alte flori d-astea... și nu mai știu ce să iau. Există vreun medicament?

Sau, nu știu, să fie aerul de vină, să încerc o cură de vreo 50 de ani în Canada sau altundeva, cât mai departe de București și de jigodiile astea?

mihaela,
stai linistita, crezi ca daca ar apuca sa spuna cineva in articol ca o alimentatie sanatoasa poate sa reduca cu multe procente riscul de alergie sau chiar sa vindece o alergie ar exista oameni care sa ia si in serios chestia asta? tot medicamentul e baza:)

plantele medicinale chiar au efect in reactiil;e alegice. trebuie insa rabdare si se folosesc pe termen lung dar ajuta in mod semnificativ organismul.plante cum sunt: trei frati patati, urzica, trifoi rosu, coacaz negru.

Am scapat de alergie de cand nu mai folosesc produse lactate.

Alte articoleVezi toate articolele

Evenimentul de lansare a York Test-ului/Foto:MedLive.ro Persoanele care sufera de balonare sau de oboseala cronica, rareori stiu ca la baza acestor simptome se afla cel mai adesea un aliment. De...
Raceala si alergia au simptome comune / Foto: Photoxpress.com Tusiti, stranutati si poate chiar va curge nasul. Va incearca o raceala sau aveti o alergie? Raceala si alergia au cateva simptome...