Publicat la: 
25/09/2014

Care sunt beneficiile consumului de struguri

De la rosu si alb la violet, de la varianta fara seminte la jeleu, gem, suc, vin si stafide, strugurii pot fi consumati intr-o varietate de modalitati si au multiple beneficii pentru sanatate. Fructele-vedeta ale toamnei, cunoscute si sub denumirea de "supermancare", au o istorie de 8.000 de ani, primele podgorii fiind cultivate pe teritoriile care formeaza acum Orientul Mijlociu. Strugurii au un numar impresionant de beneficii pentru sanatate, printre care si unele mai putin cunoscute, dupa cum informeaza MedicalNewsToday: prevenirea cancerului, a bolilor de inima si a tensiunii arteriale ridicate.De la rosu si alb la violet, de la varianta fara seminte la jeleu, gem, suc, vin si stafide, strugurii pot fi consumati intr-o varietate de modalitati si au multiple beneficii pentru sanatate, relateaza Mediafax.

Valori nutritive

Portia medie de struguri este o cana, adica aproximativ 32 de boabe. Drept unitate de masura se poate folosi un pumn pentru a estima portia potrivita.

O cana de boabe de struguri rosii sau albi contine 104 calorii, 1,09 grame de proteine, 0,24 grame de grasime, 1,4 fibre de fibre, 4,8 miligrame de vitamina C, 10 micrograme de vitamina A, 288 miligrame de potasiu, 0,54 miligrame de fier si 3 micrograme de folati.

Strugurii au un nivel ridicat de apa si sunt buni pentru hidratare. Fructele si legumele cu multa apa sunt dense in nutrienti, ceea ce inseamna ca ofera o cantitate mare de nutrienti esentiali, avand in acelasi timp putine calorii. Strugurii contin 70 de mililitri de lichid pe cana.

Strugurii contin si multi antioxidanti importanti pentru sanatatea ochilor, cum ar fi luteina si zeaxantina, iar strugurii rosii au resveratrol fitochimic in cioaja, antioxidantul cunoscut pentru protejarea impotriva mai multor boli cronice.

Preventia cancerului

Strugurii contin antioxidanti puternici cunoscuti sub denumirea de polifenoli, care pot incetini sau preveni multe tipuri de cancer, inclusiv cel de esofag, plamani, gura, farinx, pancreas, prostata si colon.

Resveratrolul regasit in vinul rosu, cunoscut pentru beneficiile pentru inima, este un tip de polifenol continut de coaja strugurilor rosii.

Preventia bolilor cardiace

Flavonoidul quercetin este un antiinflamator natural care, in niste studii pe animale, a parut sa reduca riscul aterosclerozei si sa protejeze impotriva pagubelor provocate de colesterolul LDL (lipoprotenie de joasa densitate). Quercetin ar putea avea si beneficiul unor efecte anticancer. Totusi, domeniul are nevoie de mai multe studii pe subiecti umani inainte ca aceste rezultate sa fie confirmate.

Continutul ridicat de polifenol din struguri poate reduce si riscul de boli cardiovasculare prin reducerea presiunii sangvine prin mecanisme antiinflamatoare.

Fibrele si potasiul din struguri ajuta si la sanatatea inimii. Cresterea aportului de potasiu, in combinatie cu scaderea aportului de sodiu, este cea mai importanta schimbare in dieta pe care o poate face cineva care vrea sa reduca riscul de boli cardiovasculare, potrivit lui Mark Houston, medic general si profesor clinic asociat la Scoala medicala Vanderbilt.

Aporturi mari de potasiu sunt asociate si cu un risc redus de atac de cord, cu protectia impotriva pierderii de masa musculara, pastrarea densitatii minerale din oase si reducerea aparitiei de pietre la rinichi.

Reducerea tensiunii arteriale

In ceea ce priveste o tensiune arteriala ridicata, un aport scazut de potasiu poate fi la fel de periculos ca un aport ridicat de sodiu. Datorita continutului ridicat de potasiu, strugurii sunt recomandati celor cu o tensiune arteriala mare pentru combaterea efectelor sodiului asupra corpului.

De asemenea, aportul ridicat de potasiu este asociat cu un risc cu 20 la suta mai mic de a muri, indiferent de cauza.

Alergii

Datorita efectelor antiinflamatoare ale quercetinului, consumul de struguri poate ajuta la atenuarea simptomelor de alergii. Nu exista insa studii facute pe oameni care sa dovedeasca aceasta teorie.

Neuropatia si retinopatia diabetice

Cateva studii s-au aratat promitatoare in ceea ce priveste capacitatea resveratrolului de a proteja impotriva neuropatiei si a retinopatiei diabetice, conditii cauzate de un control slab asupra diabetului si care afecteaza sever vederea.

Cercetatorii au descoperit si ca resveratrolul este benefic pentru tratarea de Alzheimer, atenuand puseurile si schimbarile de stare asociate cu menopauza si imbunatatind controlul asupra glucozei din sange.

Recomandari de consum

Strugurii sunt pe piata aproximativ tot anul. Cei mai buni sunt cei fermi la atingere si fara "riduri" si se pastreaza cel mai bine in frigider.

Cel mai bun mod de a manca strugurii este cand sunt proaspeti. Cele mai multe jeleuri, sucuri si vinuri au zahar adaugat, ceea ce inseamna calorii in plus.

Riscuri

Betablocantii, un tip de medicatie prescris cel mai frecvent pentru boli de inima, pot duce la cresterea nivelului de potasiu din sange. Produsele cu mult potasiu, cum ar fi bananele, ar trebui consumate cu moderatie de catre cei care iau folosesc betablocanti.

Consumul ridicat de potasiu poate fi daunator pentru cei ai caror rinichi nu sunt pe deplin functionali. Daca rinichii nu sunt capabili de a scoate excesul de potasiu din sange, acest lucru poate fi fatal.

A.C.

Comentarii

Doar o afirmatie mi-a retinut atentia, asa ca o sa o contrazic: in vinurile superioare, conform normelor europene si nationale, adaosul de zahar e reglementat strict, si permis doar in anii cu vreme rea, in care concentratia de zahar in bobul de strugure nu ajunge la un nivel suficient de ridicat pe cale naturala. In plus, zaharul se adauga la must, inainte sau in timpul fermentatiei, cu scopul cresterii concentratiei alcoolice, nu a cantitatii de zahar ce ramane in urma fermentatiei. Foarte putin din zaharul adaugat se regaseste ca atare in produsul finit.

Alte articoleVezi toate articolele

Ca sa intelegem ce avem de facut, trebuie sa intelegem mai intai ce ni se intampla. Sunt doua feluri de imbatranire a pielii: imbatranire intrinseca naturala, setata genetic, datorata oxidarii...
Cancerul de prostata este cel mai frecvent cancer la barbatii mai in varsta in tarile din Vestul Europei, dar mai rar se intalneste si la pacientii cu varste cuprinse intre 35 si 50. Oamenii de...