Publicat la: 
3/08/2016

Consumul de proteine slabe, cum ar fi cele din nuci, carne de pui si peste reduce riscul de deces prematur, spre deosebire de consumul de carne rosie, oua si produse lactate care poate spori acest risc, sustine studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Harvard, noteaza Agerpres.

Publicat luni in 'Journal of the American Medical Association' (JAMA), studiul a fost realizat pe mai mult de 130.000 de persoane timp de trei decenii. Rezultatele confirma ceea ce multi profesionistii din domeniul sanatatii spun de zeci de ani, dar aduce si cateva surprize. De exemplu, consumul de carne rosie sau alte proteine grase cum ar fi ouale si branza nu creste riscul de deces in randul persoanelor sanatoase.

"Asteptarile cu privire la impact sunt mai putin importante in grupul de persoane cu un stil de viata sanatos, dar nu si la acela la care aceasta legatura dispare complet", a declarat Mingyang Song , cercetator la Massachusetts General Hospital si coautor al studiului.

Cu toate acestea, studiul spune ca persoanele care beau mult alcool, care sunt supraponderale, fumeaza sau nu practica activitatea fizica sunt susceptibile de a avea un risc de deces crescut in caz de consum excesiv de proteine si de grasime.

"Cand ne-am uitat mai indeaproape la date, am constatat ca grupul de persoane cu un stil de viata nesanatos a consumat mai multa carne rosie, oua si produse lactate bogate in materii grase, in timp ce grupul de persoane cu un stil de viata sanatos consuma mai mult peste si pasari de curte", a dezvaluit cercetatorul.

Proteinele cu cel mai mare risc se gasesc in carnea rosie, inclusiv in carne de vita si de porc. Studiul recomanda sa fie preferate proteinele care se gasesc in paine, cereale, paste, fasole, nuci si legume.

A.C.