Publicat la: 
17/12/2013

Râsul pare sa aduca beneficii pentru sanatate, dar exista si exceptii. Pentru unii, o sesiune de chicoteli poate avea consecinte grave, potrivit unui nou studiu care a analizat efectele râsului. Cercetatorii au revizuit studii publicate intre 1946 si 2013 si au descoperit multe dovezi care arata ca râsul este bun pentru sanatate, dar si ca, in cazuri rare, acesta poate fi riscant.

De exemplu, s-a demonstrat ca râsul imbunatateste functia vaselor de sange si reduce rigiditatea arterelor.

Unul dintre studii a aratat ca persoanele care râd cu usurinta au un risc redus de a dezvolta boli cardiace coronariene.

Râsul poate fi bun si pentru talie. Un studiu din 2006 a sugerat ca persoanele care râd intre 10 si 15 minute pe zi pot arde pana la 40 de calorii.

Un alt studiu, publicat in 2011, a constatat ca râsul creste toleranta unei persoane la durere datorita eliberarii de endorfine.

Cu toate acestea, revizuirea studiilor a descoperit si ca, in cazuri rare, râsul poate din riscant. O femeie cu o conditie care ii provoca o gaura in inima a facut un accident vascular cerebral, dupa ce a râs in hohote timp de trei minute.

Alti oameni au "aspirat" accidental obiecte straine in timp ce incercau sa isi traga rasuflarea in timpul râsului.

La fel ca o tuse sau un stranut, râsul are potentialul de a raspandi boli infectioase, au aratat cercetatorii.

"Râsul nu este o gluma", au scris cercetatorii intr-o editie speciala de Craciun a revistei British Medical Journal.

In timp ce acesta prezinta riscuri scazute, "revizuirea noastra respinge afirmatia conform careia râsul este in totalitate benefic", au explicat cercetatorii de la City Hospital Birmingham din Marea Britanie.

Sursa: Live Science

A.C.

Categorie Medlife: 
Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Randy Schekman, castigatorul premiului Nobel pentru Medicina si Fiziologie din 2013, critica dur modalitatea in care reviste stiintifice precum Science, Nature si Cell sunt administrate. Intr-un...
Melanomul este un cancer potential agresiv, poate fi mortal in cateva luni, dar pe de alta parte daca este identificat la timp si excizat corect, cu margine de siguranta, aceasta interventie poate...