Publicat la: 
17/05/2017

Toată lumea devine nervoasă sau anxioasă din când în când, atunci când vorbeste în public sau când trece prin dificultăți financiare sau familiale. Pentru unii oameni, totuși, anxietatea devine atât de frecventă sau atât de puternică încât viața este afectata profund.

Cum poți să spui cand anxietatea devine tulburare? Nu e usor. Anxietatea vine în mai multe forme - cum ar fi atacurile de panică, fobia și anxietatea socială - iar distincția dintre un diagnostic oficial și anxietatea "normală" nu este întotdeauna clară, conform health.com.

Iată un prim pas: Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome în mod regulat, poate doriți să discutați cu medicul dumneavoastră.

Grija excesivă

Semnul distinctiv al tulburării de anxietate generalizată (GAD) - cel mai larg tip de anxietate - este îngrijorarea prea multa pentru lucrurile de zi cu zi, mari și mici. Dar ce înseamnă "prea mult"?

În acest caz, înseamnă că aveți gânduri persistente anxioase în majoritatea zilelor săptămânii, timp de șase luni. De asemenea, anxietatea trebuie să fie atât de rea încât să interfereze cu viața de zi cu zi și să fie însoțită de simptome vizibile, cum ar fi oboseala.

Distinctia dintre tulburarea de anxietate si anxietatea normala se face atunci cand emotiile produc mult suferinta si disfunctie, spune Sally Winston, doctor in psihologie.

Probleme de somn

Faptul ca adormi grei si nu ai un somn bun este asociat cu mai multe afectiuni de sănătate, fizice și psihologice. Și, bineînțeles, nu este neobișnuit să dormiti mai prost în noaptea dinainte de un discurs sau un interviu de angajare.

Dacă in mod constant in loc sa dormiti, stati treaz, îngrijorat sau agitat - despre probleme specifice (cum ar fi banii) sau nimic în particular - ar putea fi un semn al unei tulburări de anxietate. Prin unele estimări, jumătate din persoanele cu GAD au probleme de somn.
Daca te trezești simțindu-te ciudat mintea ta parca o ia razna și nu poți să te calmezi, anxietatea ar  putea fi implicata.

Temeri irationale

Anxietatea nu este generalizată deloc. Dimpotrivă, este atașata unei anumite situații sau lucru, cum ar fi zborul, animalele sau mulțimile. În cazul în care teama devine copleșitoare, perturbatoare și necorespunzătoare in raport cu riscul implicat, este un semn de manifestare a fobiei, un tip de tulburare de anxietate.

Deși fobiile pot fi îngrozitoare, nu sunt evidente în orice moment. De fapt, este posibil ca acestea să nu fie descoperite până când nu vă confruntați cu o anumită situație și va dati seama că nu sunteți capabili să vă depășiți teama.

Tensiune musculară

Tensiunea musculară aproape constantă adesea însoțește tulburările de anxietate. Acest simptom poate fi atât de persistent, încât oamenii care au trăit cu el de mult timp ar putea să nu mai observe acest lucru după un timp.

Exercitiile regulate pot contribui la mentinerea tensiunii musculare sub control, dar tensiunea poate creste daca un eveniment neprevazut perturba obiceiurile de antrenament ale unei persoane, spune Winston.

Probleme digestive
Anxietatea poate începe în minte, dar se manifestă adesea în organism prin simptome fizice, cum ar fi probleme digestive cronice. Sindromul intestinului iritabil, o afecțiune caracterizată prin dureri de stomac, crampe, balonare, gaz, constipație și / sau diaree "este, în principiu, o anxietate în tractul digestiv", spune Winston.

Nu este întotdeauna legată de anxietate, dar cele două se întâlnesc adesea împreună și pot face rău. Stomacul este foarte sensibil la stresul psihologic - și, invers, disconfortul fizic și social al problemelor digestive cronice poate face o persoană să se simtă mai îngrijorată.

Emoții de scenă

Majoritatea oamenilor au câțiva fluturi în stomac inainte de a se adresa unui grup de oameni sau de a fi în lumina reflectoarelor. Dar dacă frica este atât de puternică încât cursurile sau practica nu o va atenua sau dacă veți petrece mult timp gândindu-vă și vă îngrijorați, puteți avea o formă de tulburare de anxietate socială (cunoscută și sub numele de fobie socială).

Persoanele cu anxietate socială tind să se îngrijoreze zile sau săptămâni, inainte de un anumit eveniment sau situație. Și dacă reușesc să treacă prin asta, nu se simt confortabil și se pot gandi la eveniment mult timp după aceea, întrebându-se cum au fost judecați.

Conștiință de sine

Tulburarea de anxietate socială nu implică întotdeauna vorbitul in public sau faptul că esti in centrul atenției. În majoritatea cazurilor, anxietatea este provocată de situațiile de zi cu zi, cum ar fi să faci conversații personale la o petrecere, sau să mănânci și să bei în fața unui număr mic de oameni.

În aceste situații, persoanele cu tulburare de anxietate socială tind să se simtă cu toți ochii pe ei, și de cele mai multe ori se confruntă cu roșeață, tremurături, greață, transpirație profundă sau dificultate de a vorbi. Aceste simptome pot fi atât de perturbatoare încât fac dificilă întâlnirea cu noi oameni, menținerea relațiilor și avansarea la locul de muncă sau la școală.

Panică

Atacurile de panică pot fi terifiante: Imaginați-vă brusc un sentiment de frică și neajutorare, care poate dura câteva minute, însoțit de simptome fizice înfricoșătoare, cum ar fi probleme de respirație, inimă care bate tare, mâini dureroase sau amorțite, transpirație, slăbiciune sau amețeli, Durere în piept, dureri de stomac și senzație de frig sau de cald.

Nu toata lumea care are un atac de panica are o tulburare de anxietate, dar persoanele care le experimenteaza in mod repetat pot fi diagnosticate cu tulburare de panica. Persoanele cu tulburări de panică trăiesc cu frica legata de cand, unde și de ce se poate întâmpla următorul atac și tind să evite locurile în care au avut atacuri în trecut.

Flashback-uri

Reluarea unui eveniment deranjant sau traumatic - o întâlnire violentă, moartea bruscă a unui iubit - este un semn distinctiv al tulburării de stres post-traumatic (PTSD), care are unele trăsături comune cu tulburărea de anxietate. (Până de curând, de fapt, PTSD a fost privită mai degrabă ca un tip de tulburare de anxietate decât o condiție autonomă.)

Dar flashback-urile pot apărea și în cazul altor tipuri de anxietate. Unele cercetări, inclusiv un studiu din 2006, publicat în Jurnalul de tulburări de anxietate, sugerează că unii oameni cu anxietate socială au reacții de tip PTSD, cum ar fi experiențe care ar putea să nu pară evident traumatizante, cum ar fi ridiculizarea publică. Acești oameni pot evita chiar amintirile experienței - un alt simptom care amintește de PTSD.

Perfecţionism

Perfectionismul merge mână în mână cu tulburările de anxietate, spune Winston. "Dacă vă judecați în mod constant sau dacă aveți o mare anxietate anticipativă în ceea ce privește greșelile sau lipsa standardelor, probabil că aveți o tulburare de anxietate".

Perfecționismul este deosebit de obișnuit în tulburarea obsesiv-compulsivă , care, ca și PTSD, a fost mult timp privită ca o tulburare de anxietate. "TOC se poate întâmpla subtil, ca în cazul cuiva care nu poate ieși din casă timp de trei ore, deoarece machiajul trebuie să fie absolut corect și trebuie să o ia de la început", spune Winston.

Comportamente compulsive

Pentru a fi diagnosticat cu tulburare obsesiv-compulsivă, obsesivitatea unei persoane și gândurile intruzive trebuie să fie însoțite de un comportament compulsiv, indiferent dacă este mental (iti spui că va fi bine în mod repetat și repetat) sau fizic (spălare manuală, alinierea unor obiecte ).

Gândirea obsesivă și comportamentul compulsiv devin o tulburare plină de suferință atunci când nevoia de a finaliza comportamentele - cunoscute și ca "ritualuri" - începe să vă conducă viața, spune Winston. "Dacă vă place radio-ul la nivelul volumului 3, de exemplu și se blochează la 4, ai fi într-o panică totală până când vei putea sa il repari?"

Îndoiala de sine

Persistența îndoielii de sine reprezintă o trăsătură comună a tulburărilor de anxietate, incluzând tulburarea generalizată a anxietății și tulburarii obsesiv-compulsive. În unele cazuri, îndoiala se poate fixa în jurul unei întrebări care este esențială pentru identitatea unei persoane, cum ar fi "Dacă sunt gay?" sau "Îmi iubesc soțul la fel de mult cât mă iubește el?"

Winston afirmă că aceste "atacuri de îndoială" sunt deosebit de frecvente atunci când o întrebare nu poate fi rezolvată. Persoanele cu tulburare obsesiv compulsiva "cred că" dacă aș ști  100% sigur dacă aș fi gay sau nu, oricum ar fi bine ", dar au această intoleranță la incertitudine care transformă întrebarea într-o obsesie", spune Winston

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

"Cum reusesc celulele imunitare sa se descurce si sa aleaga din numarul mare de proteine similare ca aspect din organism pentru a detecta invadatorii si pentru a lupta impotriva infectiilor? Pentru...
Malformatiile congenitale apar la aproximativ 3 % dintre nou nascuti, existand numeroase cauze care le pot determina – cauze genetice, factori de mediu, agenti infectiosi etc. Malformatiile pot fi...