Publicat la: 
7/10/2014

Dupa confirmarea primului caz de imbolnavire de Ebola in afara Africii de vest, cel al asistentei medicale din Spania, virusul ridica probleme la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii detaliaza masurile care trebuie luate pentru izolarea riscului, relateaza AFP. Masurile de precautie includ pasi relativ simpli, de la spalarea mainilor, dezinfectarea cu geluri pe baza de alcool sau solutii speciale, dar si monitorizarea atenta a aparitiei simptomelor.

O persoana nu este contagioasa atata timp cat simptomele nu se manifesta. Perioada de incubatie a bolii este de la 2 la 21 de zile.

Simptomele Ebola pot include febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare si o stare generala de slabiciune, precum si diaree, varsaturi, lipsa poftei de mancare, iar in unele cazuri poate aparea si sangerarea.

Transmiterea virusului Ebola nu se face pe calea aerului, ca in cazul gripei sau a pojarului, ci prin contact direct cu fluidele corporale ale pacientilor sau ale echipamentelor medicale (ace, seringi) sau ale obiectelor contaminate (prosoape, haine, scutece).

Virusul poate fi transmis (desi riscul este mult mai mic) si prin intermediul suprafetelor contaminate, care trebuie sa fie curatate si dezinfectate in conformitate cu procedurile corespunzatoare.

Fluidele corporale care reprezinta cel mai mare risc de infectare sunt sangele, voma si materiile fecale, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Virusul a fost detectat in laptele matern, in urina si in sperma persoanelor infectate. Saliva poate fi un risc, dar acesta este limitat, precizeaza OMS.

Este "foarte improbabil" ca virusul Ebola sa se transmita intre pasagerii unui avion sau ai unui tren, explica Dr. Stephan Monroe, director adjunct al Centrului National de Boli infectioase.

Majoritatea persoanelor care prezinta simptomele bolii sau sunt infectate cu acest virus este reprezentata de personalul medical care trateaza oamenii din zonele afectate.

Epidemia de febra hemoragica Ebola este una de o magnitudine fara precedent si a lovit in mod grav Sierra Leone, Liberia si Guineea, infectia fiind fatala in aproimativ un caz din doua.

Persoanele care au supravietuit virusului pot fi contagioase in continuare: virusul persista in sperma intre 70-90 de zile. Virusul se poate transmite si prin contactul cu corpurile victimelor infectate din timpul ritualurilor funerare.

Persoanele care locuiesc in zonele in care Ebola este endemica si care prezinta simptomele infectiei ar trebui sa fie in carantina, se arata pe site-ul CDC.

Infirmierele trebuie sa se protejze cu masti sanitare, ochelari de protectie si manusi in timpul ingrijirii pacientului. In plus, acestea trebuie sa se spele pe maini inainte si dupa contactul cu orice persoana infectata.

Ebola a provocat moartea a peste 3400 de oameni.

A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

Colonoscopia este o investigatie prin care se poate explora, in timp real, mucoasa tubului digestiv inferior. Cu ajutorul colonoscopiei se pot diagnostica polipii colonici, care pot fi leziuni...
Care sunt primele semne ale unui infarct miocardic? Cum stim sa facem diferenta dintre un atac de panica si o afectiune serioasa a inimii? Cand trebuie sa ne ingrijoram si ce pasi trebuie sa urmam?...