Publicat la: 
7/10/2014

Dupa confirmarea primului caz de imbolnavire de Ebola in afara Africii de vest, cel al asistentei medicale din Spania, virusul ridica probleme la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii detaliaza masurile care trebuie luate pentru izolarea riscului, relateaza AFP. Masurile de precautie includ pasi relativ simpli, de la spalarea mainilor, dezinfectarea cu geluri pe baza de alcool sau solutii speciale, dar si monitorizarea atenta a aparitiei simptomelor.

O persoana nu este contagioasa atata timp cat simptomele nu se manifesta. Perioada de incubatie a bolii este de la 2 la 21 de zile.

Simptomele Ebola pot include febra, dureri de cap, dureri musculare si articulare si o stare generala de slabiciune, precum si diaree, varsaturi, lipsa poftei de mancare, iar in unele cazuri poate aparea si sangerarea.

Transmiterea virusului Ebola nu se face pe calea aerului, ca in cazul gripei sau a pojarului, ci prin contact direct cu fluidele corporale ale pacientilor sau ale echipamentelor medicale (ace, seringi) sau ale obiectelor contaminate (prosoape, haine, scutece).

Virusul poate fi transmis (desi riscul este mult mai mic) si prin intermediul suprafetelor contaminate, care trebuie sa fie curatate si dezinfectate in conformitate cu procedurile corespunzatoare.

Fluidele corporale care reprezinta cel mai mare risc de infectare sunt sangele, voma si materiile fecale, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Virusul a fost detectat in laptele matern, in urina si in sperma persoanelor infectate. Saliva poate fi un risc, dar acesta este limitat, precizeaza OMS.

Este "foarte improbabil" ca virusul Ebola sa se transmita intre pasagerii unui avion sau ai unui tren, explica Dr. Stephan Monroe, director adjunct al Centrului National de Boli infectioase.

Majoritatea persoanelor care prezinta simptomele bolii sau sunt infectate cu acest virus este reprezentata de personalul medical care trateaza oamenii din zonele afectate.

Epidemia de febra hemoragica Ebola este una de o magnitudine fara precedent si a lovit in mod grav Sierra Leone, Liberia si Guineea, infectia fiind fatala in aproimativ un caz din doua.

Persoanele care au supravietuit virusului pot fi contagioase in continuare: virusul persista in sperma intre 70-90 de zile. Virusul se poate transmite si prin contactul cu corpurile victimelor infectate din timpul ritualurilor funerare.

Persoanele care locuiesc in zonele in care Ebola este endemica si care prezinta simptomele infectiei ar trebui sa fie in carantina, se arata pe site-ul CDC.

Infirmierele trebuie sa se protejze cu masti sanitare, ochelari de protectie si manusi in timpul ingrijirii pacientului. In plus, acestea trebuie sa se spele pe maini inainte si dupa contactul cu orice persoana infectata.

Ebola a provocat moartea a peste 3400 de oameni.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Hristea Adriana
Medic Primar
Chiris Roxana,Medic primar
Medic primar
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Conform unui studiu publicat recent in revista Journal of Affective Disorders, depresia poate fi identificata in functie de manifestarea a 4 simptome ce reprezinta cheia declansarii acestei afectiuni. Desi atat psihologii, cat si psihoterapeutii analizeaza felul in care se manifesta depresia verificand toate cele 28 simptome caracteristice,...
O asistenta medicala din SUA spune ca a fost tratata ca un criminal dupa ce s-a intors din Africa de Vest, unde a ingrijit persoanele bolanve, si a angajat un avocat specializat pe drepturile omului pentru a contesta plasarea sa fortata in carantina, scrie The Telegraph. Kaci Hickox a fost plasata in carantina desi testele pentru detectarea...
Tusea se manifesta printr-un sentiment de disconfort care apare atunci cand gatul este iritat, fie din cauza prafului sau a secretiilor nazale. Majoritatea tipurilor de tuse sunt cauzate de raceala si vor trece de la sine. Exista si situatii in care aceasta este declansata de o problema medicala serioasa. Ce alte afectiuni poate semnala tusea,...
Primul vaccin experimental contra virusului Ebola care a fost supus unor teste clinice in Statele Unite ale Americii a fost bine tolerat si a declansat un raspuns imunitar bun, potrivit rezultatelor publicate, citate de Mediafax. "Extinderea fara precedent a epidemiei actuale de Ebola in Africa de vest a dus la o intensificare a eforturilor de...
Febra hemoragica Ebola a provocat moartea a 2917 de persoane din 6263 de cazuri, potrivit celui mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, relateaza AFP. Liberia, Guineea si Sierra Leone, cele mai afectate tari Epidemia, cea mai grava de la identificarea virusului in 1976, a pornit din Guineea la sfarsitul lunii decembrie in 2013. In...