Publicat la: 
17/02/2017

Raceala si gripa sunt boli respiratorii cauzate de diferite virusuri. In timp ce ambele boli sunt contagioase, durata de timp in care oamenii pot raspandi bolile variază, conform medicalnewstoday.com.


Cât timp ești contagios cand ai o raceala?

Raceala este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Simptomele sunt cauzate de răspunsul organismului la virus, mai degraba decat de virusul in sine. Se transmite prin strănut, tuse si prin atingerea suprafețelor contaminate, astfel ca atunci cand apar simptomele persoana infectata este foarte contagioasa.

Pe măsură ce simptomele dispar, riscul de răspândire a bolii se reduce, deși încă exista. O raceala durează de la 3 la 10 zile, astfel încât oamenii trebuie să se aștepte să fie contagiosi în acesta perioadă.

Există două motive pentru care raceala este foarte raspandita. Simptomele sunt cauzate de un număr mare de diferite tulpini virale, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și coronavirusuri. Este aproape imposibil ca organismul sa devina rezistent la toate aceste tulpini virale dintr-o dată. In acelasi timp, tulpinile virale se adapteaza la mediu și au învățat să facă acest lucru pentru a supraviețui sistemului imunitar uman.

Cât timp esti contagios daca ai gripa?

Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afectează toate grupele de vârstă. Virusul are un efecte diferite asupra fiecărei persoane, iar simptomele pot varia de la ușoare până la grave, care pun viața în pericol.

Intr-un studiu publicat in The Journal of Infectious Disease se arata că virusul se raspandeste cel mai mult la 2-3 zile după apariția simptomelor.

Principala diferență dintre gripa si raceala este legata de simptome. Simptomele gripei sunt mai severe decât cele cauzate de o răceală și afectează întregul corp. Răceala obișnuită afecteaza de obicei doar caile aeriene superioare.

Virusul se raspandeste cât timp simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripa dureaza intre 2-10 zile. Oamenii se pot aștepta să fie contagiosi în acesta perioadă.

Un alt motiv pentru gripa este atât de contagioasă este legat de faptul că evoluează în mod continuu. In mod normal, atunci când organismul a scapat de  o infectie, își amintește cum să lupte împotriva acestui virus special si pe viitor. Deoarece virusul gripal este în continuă evoluție, organismul intalneste rareori același virus gripal de două ori, asa ca ca poti avea gripa in fiecare an.

Cum poti opri raspandirea racelii si a gripei

Bea apa, dormi si mananaca sanataos si atunci când simptomele apar poti face anumite lucruri pentru a nu ii imbolnavi si pe ceilalti din jur:

Acoper a nasul si gura. Când tusesti sau stranuti, este important să iti acoperi gura și nasul cu un șervețel
Scăpa de servetele imediat dupa utilizare. Folosirea unui servetel nou de fiecare data scade contactul cu virusul
Spala-te frecvent: Reducerea raspandirii virusurilor se face si prin spălarea mâinilor frecvent, mai ales după ce intri în contact cu fluide corporale. În cazul în care este imposibil să te speli pe mâini în mod frecvent, evita contactul direct cu alte persoane sau obiecte publice, cum ar fi mânerele ușilor

Simptomele răcelii

Odată ce virusul infecteaza organismul, acestea se inmulteste rapid. Pe masura ce sistemul imunitar raspunde pentru a elimina virusul, simptomele apar.

 • durere de gât
 • congestie la nivelul nasului și sinusurilor
 • nas înfundat
 • strănut
 • răgușeală
 • tuse

Pentru un număr mic de oameni, răceala crește riscul altor boli: infectii ale urechii si boli respiratorii mai grave, cum ar fi pneumonia.

Simptomele gripei

Simptomele gripei poti fi similare cu ale racelii, dar sunt de obicei mai intense .

 • febră
 • frisoane
 • nas înfundat
 • tuse
 • durere de gât
 • dureri musculare sau dureri ale corpului
 • dureri de cap si oboseala

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Tehnologiile medicale sunt atat de avansate incat de multe ori nu intelegem mare lucru din principiile lor de functionare. Asta desi, ca pacienti, suntem chiar obiectul de lucru al acestor proceduri...
Dr. Sandica Bucurica / Foto: MedLive.ro Stilul de viata modern are repercursiuni atat asupra psihicului cat si asupra organismului. Actualele obiceiuri alimentare, dietele nesanatoase si orele...