Publicat la: 
7/05/2014

Un studiu de amploare realizat in Suedia indica faptul ca genele sunt la fel de importante ca factorii de mediu in randul cauzelor autismului, in conditiile in care cercetarile precedente acordau ereditatii o importanta mult mai mare. Cercetatorii s-au declarat surprinsi cand au descoperit ca ereditatea are o pondere de circa 50%, mult mai putin decat estimarile precedente de 80-90%, potrivit unui articol publicat in Journal of the American Medical Association, noteaza Mediafax.

Aceste rezultate provin din analiza datelor medicale colectate de la peste 2 milioane de persoane din Suedia intre 1982 si 2006, acesta fiind cel mai mare studiu din lume despre originile genetice ale autismului, o boala care afecteaza aproximativ o persoana dintr-o suta pe plan mondial. Statisticile americane recente estimeaza ca o persoana din 68 sufera de autism in Statele Unite.

"Suntem surprinsi de rezultate, pentru ca nu ne asteptam ca factorii de mediu sa fie la fel de importanti (ca cei genetici, n.r.) in declansarea autismului", a declarat Avi Reichenberg, cercetator la Mount Sinai Seaver Center for Autism Research din New York.

Acesti factori, nedetaliati in studiu, ar putea include, potrivit autorilor, statutul socio-economic al familiei, complicatii aparute la nastere, infectii materne si medicamente administrate inainte si in timpul sarcinii.

Coautori ai studiului sunt cercetatorii de la King's College din Londra si de la Institutul Karolinska din Stockholm.

Oamenii de stiinta cunosc deocamdata foarte putine lucruri despre originile autismului si considera ca sunt necesare studii suplimentare in acest domeniu. O serie de studii recente s-au concentrat in special pe originea prenatala, in timpul sarcinii, a acestei tulburari de dezvoltare.

A.C.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Lescae Daniela,Medic Rezident
Medic Rezident
Istrate (Rasnoveanu) Victoria,Medic Specialist
Medic Specialist
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Tunea Anca Raluca,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 61

Articole similare

Junk food se refera de obicei la alimentele cu valoare nutritiva mica, care sunt bogate in calorii, grasimi, zahar, sare sau cafeina si poate include cerealele pentru micul dejun, bomboane, chipsuri, prajituri, cartofi prajiti, guma, hamburgeri, hot dog, inghetata, sucuri si multe dulciuri. Insa, ceea ce este considerat "junk food",...
Pentru a preveni aparitia cariilor este important sa fii atent la ce mananci si cat de des mananci. Bacteriile din cavitatea bucala transforma zaharurile din alimentele pe care le mananci in acizi si acestia ataca smaltul dintilor, incepand procesul de descompunere. Cele mai bune alegeri alimentare pentru sanatatea gurii includ branzeturile,...
In satele romanesti, un locuitor din cinci nu este inregistrat la medicul de familie si tot acolo exista de 7 ori mai putini doctori decat la oras. Desi aproape jumatate din populatia Romaniei traieste la sat, despre accesul la asistenta medicala in rural se vorbeste foarte putin. Ce masuri iau autoritatile de la Bucuresti pentru a remedia...
1. Cresterile de temperatura pot stresa celulele. Daca organismul le incalzeste cu doar 3 sau 4 grade, proteinele acestora incep sa se destrame si nu mai functioneaza. Daca se dezleaga prea mult, proteinele se incurca una in cealalta si formeaza un manunchi care poate omori celula. Pentru a preveni aceasta catastrofa, celulele se bazeaza pe un set...
Cercetatorii au descoperit de-a lungul anilor dovezi ca atunci cand oamenii iau masa pe fuga si intr-un ritm alert, sfarsesc, de fapt, prin a consuma mai multe calorii decat daca ar manca intr-un ritm mai lent. Unul dintre motive este efectul ingestiei rapide asupra hormonilor. Oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand mai multi subiecti...