Publicat la: 
14/10/2013

Ce boala poate fi depistata cu ajutorul untului de arahide

Un studiu recent in domeniul metodelor de diagnostic precoce al bolilor degenerative ale creierului, cercetatorii din Florida au conceput un test de miros, capabil sa confirme diagnosticul bolii Alzheimer. Ingredientul cheie in acest caz este untul de arahide.

Echipa, condusa de Jennifer Stamps, absolventa a Universitatii din Florida, a realizat un studiu pilot si a testat sensibilitatea olfactiva a fiecarei nari, in timp ce subiectii aveau ochii, gura si narile inchise. Folosind o rigla, Stamps a masurat distanta de la care pacientii au fost capabili sa detecteze mirosul de unt de arahide. Dupa o pauza de 90 de secunde, autoarea a testat si cealalta nara.

La momentul testelor clinice, cercetatorii nu erau constienti daca si cati pacienti fusesera diagnosticati cu Alzheimer sau cu orice alt tip de deteriorare mentala.

Potrivit cercetarii, publicata in Journal of the Neurological Sciences, pacientii care se aflau in stadiile incipiente ale bolii Alzheimer au prezentat o diferenta semnificativa dintre nara stanga si cea dreapta in ceea ce priveste abilitatea de a mirosi un borcan deschis de unt de arahide. Pentru acestia, simtul mirosului din nara stanga era grav afectat. (pentru a putea mirosi untul de arahide cu ajutorul narii stangi, borcanul trebuia sa fie cu aproximativ 10 centimetri mai aproape de nas decat in cazul narii drepte).

In timpul testelor, subiectii cu alte tipuri de tulburari cognitive, care nu aveau nicio legatura cu boala Alzheimer, nu au aratat aceasta discrepanta intre nari sau, in cel mai rau caz, nara afectata a fost cea dreapta.

In timp ce diagnosticare bolii poate fi dificila, mai ales in stadiile incipiente, atunci cand detectarea este cruciala pentru prevenirea deteriorarii memoriei, studiile arata ca testele de miros ar putea fi eficiente.

Autoarea studiului a venit cu aceasta idee in incercarea de a construi o metoda simpla si eficienta pentru depistarea tulburarii. Cu toate acestea, Stamps recunoaste ca testul cu untul de arahide are cateva limitari.

"In acest moment, putem folosi testul pentru a confirma diagnosticul[...]Dar planuim sa studiem pacienti cu tulburari cognitive usoare pentru a vedea daca acest test ar putea fi folosit pentru a putea prezice daca pacientii vor dezvolta boala Alzheimer", a explicat Jennifer Stamps, autoarea studiului.

Sursa: Huffington Post

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Si astfel s-a dat startul la mirositul borcanelor cu unt de arahide!!! :))

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Primar
Popescu Maria,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 10

Articole similare

Un test de sange poate anticipa cu precizie debutul maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat ca nivelul de testare al unor lipide din sange ar putea prezice, cu o acuratete de 90%, riscul aparitiei bolii in urmatorii trei ani. Constatarile acestora, publicate in revista Nature Medicine, vor fi testate in studii...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...
Primele semne detectabile ale bolii Alzheimer apar cu 15 ani inainte ca simptome cum ar fi pierderea de memorie sa se inregistreze, potrivit unei cronologii detaliate a schimbarilor moleculare ale creierului si lichidului cefalorahidian la oamenii care au dezvoltat boala mai tarziu. Cercetarea, publicata in New England Journal of Medicine, ofera...
Maladia Alzheimer ar putea fi responsabila pentru aproape tot atatea decese ca bolile cardiovasculare si cancerul in Statele Unite ale Americii, contrar datelor statistice existente, conform unui studiu publicat in revista Neurology, citat de Mediafax.  Maladia Alzheimer, o boala cerebrala incurabila asociata cu inaintarea in varsta, se afla...
Prin utilizarea unui aparat de rezonanta magnetica de inalta rezolutie (fIRM) la pacientii cu boala Alzheimer, cercetatorii de la Columbia University Medical Center au clarificat trei probleme fundamentale ale bolii: unde incepe, de ce incepe acolo si cum se raspandeste. Pe langa o intelegere mai aprofundata a afectiunii, descoperirile ar putea...