Publicat la: 
14/10/2013

Ce boala poate fi depistata cu ajutorul untului de arahide

Un studiu recent in domeniul metodelor de diagnostic precoce al bolilor degenerative ale creierului, cercetatorii din Florida au conceput un test de miros, capabil sa confirme diagnosticul bolii Alzheimer. Ingredientul cheie in acest caz este untul de arahide.

Echipa, condusa de Jennifer Stamps, absolventa a Universitatii din Florida, a realizat un studiu pilot si a testat sensibilitatea olfactiva a fiecarei nari, in timp ce subiectii aveau ochii, gura si narile inchise. Folosind o rigla, Stamps a masurat distanta de la care pacientii au fost capabili sa detecteze mirosul de unt de arahide. Dupa o pauza de 90 de secunde, autoarea a testat si cealalta nara.

La momentul testelor clinice, cercetatorii nu erau constienti daca si cati pacienti fusesera diagnosticati cu Alzheimer sau cu orice alt tip de deteriorare mentala.

Potrivit cercetarii, publicata in Journal of the Neurological Sciences, pacientii care se aflau in stadiile incipiente ale bolii Alzheimer au prezentat o diferenta semnificativa dintre nara stanga si cea dreapta in ceea ce priveste abilitatea de a mirosi un borcan deschis de unt de arahide. Pentru acestia, simtul mirosului din nara stanga era grav afectat. (pentru a putea mirosi untul de arahide cu ajutorul narii stangi, borcanul trebuia sa fie cu aproximativ 10 centimetri mai aproape de nas decat in cazul narii drepte).

In timpul testelor, subiectii cu alte tipuri de tulburari cognitive, care nu aveau nicio legatura cu boala Alzheimer, nu au aratat aceasta discrepanta intre nari sau, in cel mai rau caz, nara afectata a fost cea dreapta.

In timp ce diagnosticare bolii poate fi dificila, mai ales in stadiile incipiente, atunci cand detectarea este cruciala pentru prevenirea deteriorarii memoriei, studiile arata ca testele de miros ar putea fi eficiente.

Autoarea studiului a venit cu aceasta idee in incercarea de a construi o metoda simpla si eficienta pentru depistarea tulburarii. Cu toate acestea, Stamps recunoaste ca testul cu untul de arahide are cateva limitari.

"In acest moment, putem folosi testul pentru a confirma diagnosticul[...]Dar planuim sa studiem pacienti cu tulburari cognitive usoare pentru a vedea daca acest test ar putea fi folosit pentru a putea prezice daca pacientii vor dezvolta boala Alzheimer", a explicat Jennifer Stamps, autoarea studiului.

Sursa: Huffington Post

A.C.

Specialitate: 
Comentarii

Si astfel s-a dat startul la mirositul borcanelor cu unt de arahide!!! :))

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Lungu Mihaiela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Medic Primar,...
Medic Specialist
Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
Marceanu Manuela-Rodica,Medic primar
Medic primar
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Exista multi factori, legati de activitatea creierului, care favorizeaza aparitia bolii Alzheimer (lipsa de antrenament a creierului, lipsa activitatii fizice si a unei alimentatii sanatoase, lipsa relatiilor sociale, loviturile la cap si factorii genetici). Dar, impactul personalitatii nu a fost...
Un test de sange poate anticipa cu precizie debutul maladiei Alzheimer, potrivit cercetatorilor americani. Acestia au aratat ca nivelul de testare al unor lipide din sange ar putea prezice, cu o acuratete de 90%, riscul aparitiei bolii in urmatorii trei ani. Constatarile acestora, publicate in revista Nature Medicine, vor fi testate in studii...
Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei la varsta a treia / Foto: PhotoXpress O persoana apropiata are un comportament bizar in ultima vreme sau ati remarcat ca incepe sa aiba probleme cu memoria? Mama v-a povestit cum s-a ratacit recent cand mergea sa faca cumparaturile obisnuite sau tata a inceput sa repete la nesfarsit aceleasi...
Gradinaritul, sursa de sanatate / Foto: Photoxpress Multi gradinari isi vad hobby-ul ca pe un antidot perfect pentru ce se intampla in lumea inconjuratoare, un mod prin care pot sa recupereze o parte din lucrurile pe care le-au pierdut in graba si agitatia vietii de zi cu zi. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Experienta senzoriala...
Un studiu efectuat recent de cel mai citat neurolog din Canada, Dr. Patrick McGeer, arata ca, inceput din timp, un tratament de administrare zilnica a Ibuprofenului ar putea amana debutul bolii Alzheimer. Aceasta noua constatare are o importanta deosebita avand in vedere ca prin administrarea unui medicament disponibil pe piata fara prescriptie...