Publicat la: 
18/02/2013

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent recomandari privind cantitatea de sodiu si de potasiu pe care ar trebui sa o consume o persoana intr-o zi. Necesitatea acestor recomandari vine din numarul mare de persoane hipertensive, tensiunea arteriala crescuta fiind un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale. Cercetarile OMS au aratat ca majoritatea persoanelor consuma prea putin potasiu si prea mult sodiu comparativ cu nevoile zilnice. Recomandarile sunt atat pentru adulti (considerati in aceste recomandari ca persoane peste 16 ani), cat si pentru copiii peste 2 ani.

Concret, OMS recomanda ca un adult sa consume mai putin de 2 g sodiu pe zi (ceea ce inseamna 5 g sare) si cel putin 3,51 g potasiu pe zi. Aceste cantitati trebuie adaptate la copii in functie de necesarul energetic.

OMS ofera liste cu cantitatea de sare si potasiu care exista in alimente, reamintind ca alimentele procesate contin cea mai mare concentratie de sare si ca, prin procesare, se reduce cantitatea de potasiu din alimente. Produsele cu cantitatea cea mai mare de sare sunt concentratele de supe, sosul de soia si in general sosurile gata preparate, snacks-urile, mezelurile, sortimente de branzeturi, unt, margarine. Alimentele neprocesate contin, evident, o cantitate mult mai mica de sare si ele ar trebui sa reprezinte procentul cel mai mare din ceea ce mancam zilnic.

Pe de alta parte, alimentele bogate in potasiu, care ar trebui incluse in dieta sunt fasolea si mazarea, nucile si alunele, legumele- spanacul, varza, patrunjelul, morcovul si fructele- bananele.

In comunicatul de presa al OMS de la sfarsitul lunii ianuarie, se mentioneaza masurile pe care autoritatile trebuie sa le ia pentru reducerea consumului de sodiu si cresterea consumului de potasiu: etichetarea produselor alimentare, educatia consumatorilor, revizuirea ghidurilor nationale de nutritie si negocierea cu producatorii de alimente pentru a reduce cantitatea de sare din alimentele procesate.

Gasiti recomandarile integral pe site-ul OMS

World Health Organization. Sodium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: 2012. Available here.
World Health Organization. Potassium intake for adults and children. Geneva, Switzerland: 2012. Available here.
World Health Organization. WHO issues new guidance on dietary salt and potassium [press release]. January 31, 2013. Available here

De retinut ca recomandarile se adreseaza tuturor persoanelor peste 16 ani (nu numai pacientilor cu hipertensiune), inclusiv femeilor insarcinate sau care alapteaza, exceptand anumite categorii de pacienti la care trebuie particularizate recomandarile. Daca vi se pare complicat sa verificati de fiecare data etichetele alimentelor, faceti macar o data un astfel de exercitiu, pentru a vedea la ce nivel va situati cu consumul celor doua minerale. In plus, evitati alimentele procesate, alimentele de tip fast-food, snacks. Tot acest “efort” este necesar pentru a preveni aparitia hipertensiunii, care in ultimii ani a inregistrat o incidenta foarte mare, la varste din ce in ce mai mici.

OMS revizuieste si urmeaza sa publice si recomandarile privind cantitatea de grasimi si carbohidrati pentru prevenirea diabetului zaharat, obezitatii si bolilor cardiovasculare.

Autor: Lacramioara Petrescu, medic specialist cardiolog

Categorie Medlife: 

Comentarii

As dori sa-mi precizati, daca este posibil, care erau recomandarile anterioare ale OMS?
Multumesc.

Necesarul zilnic al acestor minerale este cunoscut de mai multi ani, desi importanta consumului de potasiu a fost mai putin subliniata. Nu s-au modificat cantitatile optime pt consumul zilnic, daca acesta este sensul intrebarii; accentul se pune pe respectarea acestor cantitati de catre toate persoanele sanatoase.

Articolul se refera la SAREA DE MASA = 1/3 praf de piatra + 1/3 praf de sticla + 1/3 sare degradata termic.
Desigur trebuie macar limitata (daca nu complet evitata) agreasarea cu aceasta substanta care nu numai ca nu aduce mineralele naturale (incorporate in starea naturala, inainte de macinare si "sterilizare") dar le absoarbe pe cele putine din organism; praful de piatra si sticla traverseaza peretii vaselor de sange, sunt antrenate in miscare de sange si zgarie, ranesc vasele de sange. Corpul trimite "soldati" si "materiale" de reparatie = COLESTEROL si incep problemele: mancam sare proasta, organismul se apara acoperind ranile cu colesterol si BLOCHEAZA circulatia sangelui...
Corpul omului contine 2/3 apa sarata iar creierul circa 90% este tot apa.
Fara sare, celulele nu pot comunica (electric) iar sistemele fiziologice "cad", corpul functioneaza din ce in ce mai dificil.
SAREA NATURALA, NE-IODATA contine zeci de minerale utile organismului iar cristalul poate fi absorbit de celule.
Sarea din articlo nu este absorbita de celule fiindca are o alta forma geometrica, nu "incape" prin poarta pe care o are destinata in peretele celulei.

De ce s-a generalizat comertul legal cu sare iodata, integral, si tratata cu ferocianura de potasiu? Practic, la aceasta ora, in comertul legal european nu mai exista sare normala, inclusiv sarea dura si sarea de mare este tratata cu ferocianura de potasiu, ca antiaglomerant(E536).

Sigur, in afara UE se mai poate consuma sare naturala, neaditivata. Mai nou, apare si la noi, pe filiera sud-africana, sare normala insa la preturi prohibitive ptr. cetateanul mediu.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Cand ne gandim ca mai mult de doua treimi din creierul uman este alcatuit din grasime si ca membranele celulare ale creierului au in compunerea lor acizi grasi esentiali, intelegem de ce...
Este bine cunoscut faptul ca alaptarea creste secretia hormonului prolactina si inhiba ovulatia la femei. Acest lucru poate preveni debutul unei noi sarcini si alaptarea a fost folosita în trecut ca...