Publicat la: 
17/01/2019

febra

Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si sa ajunga la locul infectiei, potrivit sciencedaily.com.

”Febra are si avantaje, chiar daca pare surprinzator. Febra ajuta limfocitele sa ajunga la locul infectiei, asa ca mai multe celule imune ajung in zona infectata pentru a elimina agentul patogen”, explica JianFeng Chen, de la Institutul de Biochimie si Biologie Celulara din Shanghai.

Pentru a ajunge la o infectie, celulele albe din sange trebuie sa adere la vasul de sange, iar apoi sa ajunga in tesutul infectat sau in ganglionul limfatic. In timpul acestei etape, moleculele cunoscute drept integrine devin active pe suprafata limfocitelor. Integrinele sunt molecule de adeziune celulara care controleaza traficul de limfocite in timpul inflamatiei.

Specialistii au descoperit si ca febra creste activitatea proteinei de soc termic 90 in limfocitele T. Aceasta proteina se lipeste de integrina a4, care promoveaza adeziunea limfocitelor la vasul de sange pentru a ajunge cat mai rapid la locul infectiei.

Proteina de soc termic se lipeste de coada integrinei si astfel o activeaza. Se poate lipi si de doua integrine, fapt ce duce la gruparea integrinelor pe suprafata limfocitelor. Ca rezultat, integrinele grupate activeaza o cale de semnalizare ce promoveaza migrarea limfocitelor.

”Constatarile noastre au demonstrat ca acest mecanism nu se aplica numai in cazul limfocitelor, ci si pentru celulele imune cu care ne nastem, precum monocitele. Acest mecanism general se poate aplica pentru o multime de tipuri diferite de celule imune, singura legatura intre ele fiind integrina a4”, adauga Chen.

Echipa de specialisti a facut studii pe animale pentru a-si confirma ipotezele privind infectiile bacteriene si febra. Atunci cand calea dintre proteina de soc termic si integrina a fost blocata, soarecii au murit rapid. Acesta este mecanismul specific pentru temperatura.

Proteina de soc termic se activeaza la o temperatura de peste 38,5°C.

Specialistii sugereaza ca nu doar febra poate induce aceasta proteina.

”Credem ca proteina de soc termic este implicata si in alte afectiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune si cancerul. In cazul bolilor autoimune, problemele pe care le intampina celulele imune in drumul lor catre organe sau tesuturi pot declansa boala. Daca acest traseu este blocat, se blocheaza si circulatia celulelor imune in timpul inflamatiilor cronice si bolilor autoimune, iar organismul ramane fara aparare”, concluzioneaza Chen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Surugiu Elena,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

440.000 de romani sufera de psoriazis / Foto: Arhiva personala Psoriazisul este o boala de piele cronica, necontagioasa, ce afecteaza 2% din populatie, adica aproape 440.000 de romani. Dintre aceste persoane, 80% prezinta pe piele sau pe scalp pete rosii mai mari sau mai mici acoperite de scuame albe, 50% au si o afectare a unghiilor si...
A fost descoperit un posibil mecanism care explica diferenta de gen in aparitia reumatismului si a altor boli autoimune. Studiul, publicat in Nature Communications, este important pentru tratamentele viitoare ale bolilor autoimune. ''Este important sa intelegem care sunt cauzele pentru care aceste boli sunt mai intalnite la femei. In acest fel,...
Virus / Foto: IStockPhoto Pana acum, tratamentul pentru raceala comuna se baza pe principiul "timpul le vindeca pe toate". Desi guturaiul este una din cele mai frecvente boli, medicamentele existente nu pot lupta impotriva lui, ci actioneaza mai degraba asupra simptomelor. Odihna si lichidele sunt utile pentru prevenirea eventualelor...
Afectiunile precum streptococii din gat, infectiile urechii sau toxiinfectiile alimentare sunt foarte comune in sezonul intoarcerii la scoala. Profesorii, parintii de adolescenti si toti cei care participa, dintr-un motiv sau altul, la cursurile scolare trebuie sa fie atenti la germenii acestui sezon. In cazul in care familia dumneavoastra nu a...
Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si...