Publicat la: 
17/01/2019

febra

Febra este cunoscuta pentru faptul ca ajuta celulele noastre imune, dar oamenii de stiinta din Shanghai au descoperit, printr-un noi studiu, cum are loc acest proces. Folosind soareci, au observat ca febra modifica proteinele de pe suprafata celulelor imune, cum ar fi limfocitele, pentru a le face capabile sa calatoreasca prin vasele de sange si sa ajunga la locul infectiei, potrivit sciencedaily.com.

”Febra are si avantaje, chiar daca pare surprinzator. Febra ajuta limfocitele sa ajunga la locul infectiei, asa ca mai multe celule imune ajung in zona infectata pentru a elimina agentul patogen”, explica JianFeng Chen, de la Institutul de Biochimie si Biologie Celulara din Shanghai.

Pentru a ajunge la o infectie, celulele albe din sange trebuie sa adere la vasul de sange, iar apoi sa ajunga in tesutul infectat sau in ganglionul limfatic. In timpul acestei etape, moleculele cunoscute drept integrine devin active pe suprafata limfocitelor. Integrinele sunt molecule de adeziune celulara care controleaza traficul de limfocite in timpul inflamatiei.

Specialistii au descoperit si ca febra creste activitatea proteinei de soc termic 90 in limfocitele T. Aceasta proteina se lipeste de integrina a4, care promoveaza adeziunea limfocitelor la vasul de sange pentru a ajunge cat mai rapid la locul infectiei.

Proteina de soc termic se lipeste de coada integrinei si astfel o activeaza. Se poate lipi si de doua integrine, fapt ce duce la gruparea integrinelor pe suprafata limfocitelor. Ca rezultat, integrinele grupate activeaza o cale de semnalizare ce promoveaza migrarea limfocitelor.

”Constatarile noastre au demonstrat ca acest mecanism nu se aplica numai in cazul limfocitelor, ci si pentru celulele imune cu care ne nastem, precum monocitele. Acest mecanism general se poate aplica pentru o multime de tipuri diferite de celule imune, singura legatura intre ele fiind integrina a4”, adauga Chen.

Echipa de specialisti a facut studii pe animale pentru a-si confirma ipotezele privind infectiile bacteriene si febra. Atunci cand calea dintre proteina de soc termic si integrina a fost blocata, soarecii au murit rapid. Acesta este mecanismul specific pentru temperatura.

Proteina de soc termic se activeaza la o temperatura de peste 38,5°C.

Specialistii sugereaza ca nu doar febra poate induce aceasta proteina.

”Credem ca proteina de soc termic este implicata si in alte afectiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune si cancerul. In cazul bolilor autoimune, problemele pe care le intampina celulele imune in drumul lor catre organe sau tesuturi pot declansa boala. Daca acest traseu este blocat, se blocheaza si circulatia celulelor imune in timpul inflamatiilor cronice si bolilor autoimune, iar organismul ramane fara aparare”, concluzioneaza Chen.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie, Medicina generala

Raduta Diana-Iuliana,Medic Specialist
Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...

Articole similare

Chiar si atunci cand v-ati protejat cat ati putut de mult impotriva gripei, este aproape inevitabil sa nu contactati macar o raceala usoara in timpul iernii. Atunci cand suntem bolnavi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona in mod normal. Acesta trebuie sa lucreze mai mult atunci cand suntem raciti, cu scopul de a lupta...
Encefalita autoimuna este la fel de frecventa precum encefalita care rezulta in urma unei infectii din organism, spun oamenii de la Institutul Mayo Clinic in cel mai recent studiu realizat pe aceasta tema si publicat in "Annals of Neurology", informeaza sciencedaily.com. Encefalita: simptome, cauze si diagnoticare Encefalita autoimuna, care apare...
Virus / Foto: IStockPhoto Pana acum, tratamentul pentru raceala comuna se baza pe principiul "timpul le vindeca pe toate". Desi guturaiul este una din cele mai frecvente boli, medicamentele existente nu pot lupta impotriva lui, ci actioneaza mai degraba asupra simptomelor. Odihna si lichidele sunt utile pentru prevenirea eventualelor...
Cand copilul are febra / Foto: Photoxpress.com Febra la copii este unul dintre principalele simptome clinice tratate de medicii pediatri si unul dintre cele mai dese motive de ingrijorare pentru parinti. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro Un copil are febra atunci cand temperatura corpului depaseste 38 gradeC (masurata rectal), 37.5...
Harta sistemului limfatic cel vechi (stanga) si cel nou (dreapta)/ Foto: University of Virginia Intr-o descoperire uimitoare, care pune sub semnul intrebarii decenii de cercetare, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii din Virginia au stabilit ca sistemul imunitar si creierul sunt conectate de vase limfatice, de...