Publicat la: 
14/09/2012


Ce este implantul cohlear si cum functioneaza. Povestea unor copii afectati de lipsa auzului pentru care implantul cohlear inseamna o viata cu sunete si cuvinte

Un implant cohlear costă mai puțin de 30.000 de euro, o persoană deficientă de auz costă bugetul public de 50 de ori mai mult, iar un copil dintr-un centru de plasament costă 10.000 euro anual. Va prezentam povestea a doua surori din Constanta care acum sunt capabile sa inteleaga cuvinte si sa le rosteasca si cazul Emiliei care va primi acest implant fara de care ea nu mai poate merge la școala, întrucât a pierdut și ultimele resturi de auz și protezele auditive nu-i mai sunt de folos. Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă - pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi si munci.

 • Citeste in articol ce este implantul cohlear, cum functioneaza si unde exista in Romania centre de implant cohlear.

Două surori din Constanţa

Andreea și Simona Deacu au primit în anul 2010 câte un implant cohlear. Dar nu prin Programul naţional de implant din România (al Ministerului Sănătății), care nu a fost de ajutor, ci prin efortul părinţilor și al donatorilor, care au făcut posibilă o mică minune.

Simona (în dreapta în imagine) a luat bacalaureatul anul aceasta, cu o notă bună. Ea merge în continuare la logopedie şi este capabilă să recunoască şi să repete aproape toate cuvintele pe care logopeda le pronunţă, fără să se mai uite la buzele ei. Pe vremuri, nu putea să înţeleagă niciun cuvânt fără să și citească de pe buze. Limbajul ei a devenit mult mai inteligibil, iar noii parteneri de discuţie o înţeleg acum cu uşurinţă.

Cu toate că Simonei i s-a făcut implantul foarte târziu – la 17 ani - rezultatele sunt deosebite. Astăzi este o domnișoară tânără, fericită, cu un buchet de vise de împlinit şi şanse de realizat, având în faţă o viaţă independentă.

Andreea este fetiţa cea mai vioaie din lume, dacă e să-l ascultăm pe tatăl ei. Nimeni nu ar crede că acest copil a fost odată surd! Andreea este foarte vorbăreață, râde, cântă şi dansează.

Ca mulţumire pentru ajutorul primit şi din dorinţa de a-i  ajuta şi pe alţii, mama Andreei și a Simonei, doamna Deacu, a înfiinţat asociaţia „Să auzim glasul mamei“, care a organizat în luna iunie 2012 o sesiune de informare în Constanţa. În timpul acesteia părinţii, terapeuţii, psihologii şi medicii au putut afla mai multe despre tehnologia implantului cohlear şi despre munca cu copiii purtători de implant.

Emilia din Chişinău

În Republica Moldova, în schimb, aproape că nu există sprijin pentru copiii surzi. Nu există niciun fel de pregătire în domeniul audiologiei, nu există buget pentru implanturi cohleare și nici posibilităţi de informare. Un implant și procesorul de sunet aferent costă 26.500 de euro, o sumă uriaşă pentru o familie normală.

Emilia Proțic, o fetiță de 10 ani, are o mamă de excepţie: ea a început să studieze logopedie ca să-şi sprijine copilul mai bine. Deja lucrează ca logoped pentru alţi copii cu implant, însă pe Emilia, copilul ei, nu a reuşit până acum s-o ajute cu tehnologia de care are aşa mare nevoie.

Ludmila, mama Emiliei, are educație artistică, studiind vreme de 4 ani coregrafia. După obţinerea diplomei s-a căsătorit şi a născut două fetiţe. După nașterea Emiliei, al doilea copil, care suferă pe lângă surditate și de o gravă deficienţă cardiacă, familia s-a destrămat. Mama și cele două copile s-au mutat într-un sat din afara Chişinăului, la bunici, şi de atunci mama îşi îngrijeşte singură copiii – cu greutate, pentru că slujba ei de director artistic la un institut cultural îi aduce un venit de doar 900 lei moldoveneşti, adică 50 euro pe lună. Ludmila – sau Liuda, cum i se mai spune - Popazov, spune despre sine că a avut mare noroc.

Când Emilia era la grădiniţă, Liuda a cunoscut un profesor croat care i-a arătat ei şi altor mame ale unor copii hipoacuzici, cum îi pot învăţa pe copii să vorbească, fie și puțin. Prin munca mamei sale, Emilia a reuşit să frecventeze o şcoală normală.

Pentru a aduce alinare și altor părinţi, mama Emiliei lucrează într-o organizaţie socială numită „Casa speranţei” din Chişinău, unde predă altor părinţi logopedia. În paralel, ea este studentă în anul doi la Universitatea „Ion Creangă” din Chişinău şi învaţă meseria de psihopedagog, pentru a o putea ajuta mai bine pe fiica ei şi pe alţi copii.

Prin iniţiativa asociației „Darul Sunetului“ s-a reusit strangerea sumei necesare pentru ca Emilia să primească acest implant. Fără el, Emilia nu mai poate merge la școala care va reîncepe în scurtă vreme, întrucât ea a pierdut și ultimele resturi de auz și protezele auditive nu-i mai sunt de folos.
La fel ca Emilia sunt mulţi copii și în Republica Moldova şi în România.

Accesul la implant cohlear înseamnă accesul la o viaţă normală, independentă - pentru că purtătorul său aude, deci poate vorbi, munci și deveni din asistat, un contribuabil integrat în societate. România este, din păcate, o ţară cu o rată foarte slabă de utilizare a screening-ului audiologic neonatal, procedură care depistează precoce deficiențele de auz și deschide drumul pentru protezarea / implantarea timpurie, fiind astfel esențială pentru dezvoltarea auzului și a vorbirii.

Ce este implantul cohlear?

Un implant cohlear este un dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne afectate. Spre deosebire de protezele auditive, care fac sunetul mai puternic, implantul cohlear lucrează în locul părţii afectate a urechii interne (cohlee) pentru a oferi semnale sonore către creier.

Implanturile cohleare au ajutat peste 150.000 de persoane să audă pentru prima dată.

Implanturile cohleare pot ajuta persoanele care:

 • au o pierdere moderată până la profundă a auzului în ambele urechi.
 • obÅ£in rezultate nesatisfăcătoare sau nu au rezultate cu protezele auditive.
 • înregistrează valori de 50% sau mai puÅ£in la testele de recunoaştere a propoziÅ£iilor cu urechea pentru implant.
 • înregistrează valori de 60% sau mai puÅ£in la urechea fără implant sau la ambele urechi cu proteze auditive.

Multe persoane au implanturi cohleare la ambele urechi (bilateral). Auzul cu două urechi poate îmbunătăţi abilitatea de a identifica direcţia sunetului şi de a separa sunetele pe care doriţi să le auziţi de cele pe care nu doriţi să le auziţi.

Cum funcţionează?

Multe persoane suferă de pierdere a auzului pentru că au afectaţi cilii din urechea internă sau cohleea. Dacă anumiţi nervi auditivi nu sunt funcţionali, implantul cohlear vă poate ajuta să auziţi. Iată cum:

1. Un procesor de sunet, purtat retroauricular sau pe corp, captează sunetele şi le transformă în cod digital. Procesorul de sunet are o baterie care alimentează întregul sistem.
2. Procesorul de sunet transmite sunetul codat digital prin emiţător la implant.
3. Implantul converteşte sunetul codat digital în impulsuri electrice şi le trimite prin filamentul electrod, care este poziţionat în cohlee (urechea internă).
4. Electrozii implantului stimulează nervul auditiv al cohleei, care trimite impulsurile la creier, unde sunt interpretate drept sunet.

Care sunt beneficiile unui implant cohlear?

Mulţi adulţi cu implanturi cohleare raportează că:

 • Aud mai bine decât cu proteză auditivă
 • Studiile au arătat o medie de 80% de înÅ£elegere a propoziÅ£iilor, în comparaÅ£ie cu 10% în cazul protezelor auditive
 • Îşi pot concentra auzul în mediile zgomotoase
 • Pot conversa în şedinţă, în restaurante sau în alte locuri aglomerate
 • Reconectarea cu sunetele pierdute
 • Se simt mai în siguranţă în lume
 • Aud alarmele, persoanele care le strigă şi vehiculele care se apropie şi ştiu unde sunt acestea.
 • Pot vorbi la telefon
 • Se bucură de muzică

Ce factori pot influenţa aceste beneficii?

 • Perioada în care au avut pierderea auzului
 • Cât de gravă este pierderea auzului
 • Starea cohleei (urechea internă)
 • Alte condiÅ£ii medicale
 • ExerciÅ£iul prin folosirea sistemului cu implant cohlear

Centre de implant cohlear in Romania
www.darulsunetului.ro
BUCUREŞTI
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M. S. Curie”
Bd. C-tin Brâncoveanu, nr. 20, sector 4, 041451 Bucureşti
Tel. 021.460.42.60, 021.460.30.26, fax 021.460.12.60
Email: spital@mscurie.ro
Website www.mscurie.ro
Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”
Str. Mihai Cioranu, nr. 21, sector 5, 050751 București
Tel. 021.410.21.70, fax 021.410.02.78,
Email: secretariat@ifacforl.ro
Website www.ifacforl.ro
Spitalul Clinic „Colțea”
Bd. I.C. Brătianu, nr. 1, sector 3, 030171 București
Tel. 021.387.41.00, fax 021.387.41.01
Website www.coltea.ro
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”
Bd. Iancu de Hunedoara, nr. 30-32, sector 1, 011743 Bucureşti
Tel. 021.316.93.66
E-mail office@spitaluldecopii.ro
Website www.spitaluldecopii.ro
Secţia ORL, dr. Adrian Tudor, tel. 0722.232.550
CLUJ-NAPOCA
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj
Str. Clinicilor, nr. 2, 400006 Cluj
Tel.: 0264.296.296, 0264.592.771, 0264.591.942, 0264.595.236
Website www.scju-cluj.ro
Prof. dr. Marcel Cosgarea, tel 0744.255.356; dr. Violeta Necula, tel. 0745.861.700
IAŞI
Spitalul Clinic de Recuperare Iași
Str. Pantelimon Halipa, nr. 14, Iași 700661
Tel. 0232.266.044
Email: sp_recuperare@hih.ro
Website www.scr.ro
Audiolog dr. Sebastian Cozma, Email: scozma@iasi.mednet.ro
TIMIŞOARA
Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara
Bd. Revolutiei 1989, nr. 6, 300024 Timisoara
Tel./Fax 0256.221.553, 0256.495.339
Website www.spitalul-municipal-timisoara.ro
Email: judetean@hosptm.ro
Audiolog dr. Delia Trales
TÎRGU MUREȘ
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă
Str. Dr. Gh. Marinescu, nr. 50, 540136 Tîrgu Mureș, jud. Mureș
Tel. 0372.653.100, 0265.212.111, 0365.430.606
Website www.spitjudms.ro

Autor: „Darul Sunetului”, organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, ce are ca scop reprezentarea intereselor tuturor persoanelor cu deficiențe de auz din România.

Taguri Medlife: 

Comentarii

Sa speram intr-o rezolvare a auzului a multor copii si adulti .Eu am avut in copilarie mastoedita si am ramas cu surditate,usoara ,dar cu timpul (60 ani) s-a accentuat numai la urechea afectata. Si totusi mi-a fost f greu la facultate.
Auzeam mult mai bine ca acum si totusi am fost nevoita sa stau cu ochii pe profesori.Si acum imi surprind prietenii cu citirea buzelor de la distante destul de mari.Slava domnului ca vad f bine.Sa speram ca tehnologiile vor deveni tot mai accesibile tuturor.Ma bucur nespus pt auzul copilasilor lumii.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

  Dr. Anca Hoisescu/ Foto: HotNews.ro Care sunt cele mai frecvente afectiuni hormonale la copii si adolescenti? Cum se depisteaza? Se pot preveni? Care este varsta cea mai sensibila, atat la fete,...
Persoanele care consuma regulat prea mult alcool la varsta adulta se expun riscului unui declin intelectual accelerat, ce antreneaza o scadere a memoriei, a capacitatii de atentie si de...