Publicat la: 
25/03/2013

Ce legatura exista intre evolutie si bolile inflamatorii?

Unele variatii in genele noastre, care ar putea face ca o persoana sa aiba risc de boli inflamatorii cum ar fi scleroza multipla, boala Crohn sau artrita reumatoida, au fost tinta selectiei naturale de-a lungul istoriei umane, se arata intr-o cercetare publicata in The American Journal of Human Genetics.

Echipa de cercetare, condusa de Philip De Jager, Universitatea din Chicago, a analizat studiile de asociere utilizand intregul genom si retelele de interactiune proteina-proteina, precum si alte date si a gasit 21 locuri in genom care poarta o "semnatura" pentru sensibilitatea la boala inflamatorie si pentru selectia naturala.

Dr. Towfique Raj de la Departamentul de Neurologie este autorul principal al acestui studiu.

Aceste rezultate sugereaza faptul ca, in trecut, aceste variatii au crescut in frecventa in populatia umana pentru a ne ajuta sa ne protejam impotriva virusurilor, bacteriilor si a altor agenti patogeni. Dar acum, in lumea noastra moderna, mediul inconjurator si expunerea la agenti patogeni s-au schimbat si variatiile genetice care au fost initial menite sa ne protejeze fac posibila o reactie autoimuna.

Rezultatele studiului sunt in concordanta cu ipoteza igienei, in care se sustine ca mediul nostru curat poate contribui la cresterea prevalentei bolilor inflamatorii.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Sunt interesata de aceasta problema. Sunt diagnosticata cu mielita-leziuni ale cordonului de mielina pe toata coloana vertebrala. In 2007 s-a manifestat prin amorteala palmelor. In 2012 s-a manifestat prin paraparestezii ale membrelor inferioare. Sunt in a cincea luna de recuperare. Sunt semne de imbunatatire, in sensul ca amorteala s-a diminuat f. mult, mai am furnicaturi in degete, iar incrancenarea muschilor s-a ameliorat, piciorul drep uneori il simt aproape degajat. Urc si cobor cu usurinta scarile, dirijes mai bine picioarele in timpul mersului.
In concluzie as fi interesata de tratamentul si modalitatea de recuperare practicata de pacientii care beneficiaza de rezultatele unui astfel de studiu, sau in general in ce se practica in SUA.

Alte articoleVezi toate articolele

Sanatate si asistenta / Foto: Reuters Circa 18 milioane de romani vor beneficia, de la 1 ianuarie 2011, de carduri nationale de sanatate, a informat miercuri ministrul sanatatii, Cseke Attila...
Cum arata un caz clinic al unui cuplu care recurge la procedura de fertilizare in vitro? O echipa de patru medici specialisti analizeaza, intr-un interviu video acordat MedLive.ro, un caz de FIV...