Publicat la: 
1/03/2016

Cercetatorii de la Universitatea Cornell din New York au facut un studiu mai putin obisnuit: au analizat care sunt obiceiurile alimentare si rutina zilnica pe care o au persoanele care au fost intotdeauna slabe. Scopul acestui studiu a fost aflarea celor mai importante aspecte care mentin o persoana la greutatea optima, pentru stoparea epidemiei obezitatii, spun cercetatorii.

Studiul, care a constat in efectuarea sondajelor de opinie in randul a 147 de persoane inregistrate la institutul Global Healthy Weight Registry, a scos la iveala faptul ca jumatate dintre participanti obisnuiesc sa se cantareasca saptamanal, 10% dintre acestia fac sport de circa 5 ori pe saptamana, 4% nu sar niciodata peste micul dejun, iar majoritatea mananca legume la cina si sustin ca puiul este carnea lor preferata. Iar asta nu este tot. Cel mai surprinzator lucru pe care l-au aflat cercetatorii este ca aproape jumatate dintre participanti au declarat ca nu au tinut niciodata un regim alimentar.

O explicatie pentru acest lucru ar putea fi faptul ca au gene bune si nu este cazul, insa asta nu explica prezenta celorlalte obiceiuri care controleaza greutatea: faptul ca fac sport in mod regulat, ca mananca multe legume si ca mesele cu carne se limiteaza la consumul de pui. In mod clar si acestea sunt niste eforturi care au ca scop controlul greutatii, sunt de parere cercetatorii.

In schimb, Brian Wansink, directorul institutului Food and Brand Lab din cadrul Universitatii Cornell, pune aceste obisnuite pe seama faptului ca persoanele slabe urmeaza un alt tip de dieta, cu o strategie non-restrictiva, descrisa prin faptul ca toate aceste persoane prefera mancarea de calitate, evita produsele alimentare procesate si sunt foarte atente la indiciile corpului si se hranesc numai cu cat au nevoie.

“Majoritatea persoanelor slabe nu tin diete restrictive sau regimuri alimentare extreme pentru a isi mentine greutatea. In schimb, si-au format obiceiuri alimentare sanatatoase, precum este faptul ca nu sar niciodata peste micul dejun," declara Brian Wansink.

Am putea spune astfel ca daca mancam numai atunci cand ne este foame si inlocuim mancarea fast-food cu mancarea gatita acasa, tinem un regim non-restrictiv, dar cel mai important element de care trebuie sa tinem seama, conform cercetatorilor, este sa fim intotdeauna constienti de continutul alimentelor pe care le consumam.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor adopta regimurile alimentare extreme pe o perioada scurta de timp este pentru a salva timp, pentru ca cel mai probabil programul zilnic nu le permite sa isi formeze anumite obiceiuri sanatoase. Insa daca vrem sa ne mentinem greutatea optima, odata ce am reusit sa scapam de kilogramele in plus, atunci trebuie sa avem in vedere tipul de dieta non-restrictiva pe care persoanele slabe o urmeaza in mod obisnuit toata viata.

Sursa: The Atlantic

G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Google nu e cea mai sigura sursa de informatii medicale / Foto: PhotoXpress Tot mai multi pacienti apeleaza la internet pentru a gasi tratamente sau remedii rapide pentru afectiunile de care...
Specialitatea: Chirurgie generala- LMH Grad profesional: Medic primar, doctor in stiinte medicale Competente: Chirurgie generala Activitate stiintifica: Curs de specialitate -„Accidente si...