Publicat la: 
22/11/2018

amintiri noaptea

Cand stocheaza amintirile, creierul nostru ofera prioritate experientelor care ne-au adus cele mai multe satisfactii. Specialistii de la Universitatea Columbia au descoperit, printr-un nou studiu, ca peste noapte creierul pastreaza automat amintirile evenimentelor importante, iar pe restul le filtreaza. Astfel, acestia au dezvaluit noi perspective si procese care ne influenteaza deciziile si comportamentul, potrivit eurekalert.org.

Cum reuseste mecanismul creierului sa ne faca sa ne amintim doar cele mai semnificative evenimente, fara sa ne aglomereze cu detalii inutile?

Potrivit acestui studiu, creierul reda si acorda prioritate evenimentelor satisfacatoare pentru recuperarea ulterioara si filtreaza evenimentele neutre, pastrand amintirile care vor fi utile pe viitor, cand vom lua decizii.

”Memoria nu ofera o perspectiva precisa asupra experientelor noastre, nu ne putem aminti tot. Creierul nostru rezolva aceasta problema prin filtrarea automata a experientelor noastre, pastrand informatiile importante”, spune Daphna Shohamy, autorul principal al studiului, de la Institutul de Comportament al Creierului Mortimer.

”Ierarhizarea amintirilor premature necesita timp pentru consolidare. Cercetarea noastra sugereaza ca sentimentul pe care il avem dupa ce traim o experienta satisfacatoare, impreuna cu somnul din timpul noptii, lucreaza impreuna pentru a forma si pentru a stoca amintirea”, explica Erin Kandall Braun.

Cum a decurs studiul?

Pentru a realiza studiul, specialistii au recrutat voluntari. Acestora li s-a cerut sa testeze un joc pe calculator, in care explorau un labirint, in cautarea unui banut de aur ascuns, pentru care primeau un dolar. Labirintul era alcatuit din patrate gri, iar pe masura ce navigau prin el, apareau imagini cu obiecte din viata de zi cu zi, cum ar fi o umbrela sau o cana. Mai apoi, participantii au fost supusi unui test de memorie pe baza acestor obiecte.

Cand testul surpriza de memorie a fost dat la 24 de ore mai tarziu, participantii si-au amintit obiectele care au aparut cand au fost aproape de recompensa (banutul de aur), dar le-au uitat pe celelalte. Acest lucru inseamna ca recompensa a avut un efect retroactiv. Desi obiectele nu aveau o semnificatie speciala la prima vedere, au fost retinute mai apoi fiindca erau in apropierea rasplatei. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii nu si-au adus aminte obiectele cand au facut testul de memorie imediat dupa incheierea jocului. Creierul avea nevoie de timp pentru a prioritiza aceasta amintire a evenimentului care a condus la o recompensa.

Testul a fost repetat de sase ori, numarul total de participanti fiind de 174.

”Evenimentele care nu sunt considerate importante se schimba in memoria noastra doar cand sunt asociate mai tarziu cu ceva semnificativ. Experimentul demonstreaza ca nu ne amintim lucruri aleatoriu. Creierul are mecanisme pentru a pastra automat amintirile importante pentru comportamentul nostru viitor”, explica Shohamy.

Desi aceste date ofera o noua perspectiva asupra memoriei, modul in care se intampla acest lucru in creier ramane un mister. Procesul implica, probabil, dopamina, o substanta care apare cand primim recompense, dar si hipocampul, regiunea creierului care este importanta pentru memoria pe termen lung.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog...
Stan Cristina Maria,Psiholog specialist, psihoterapeut specialist
Psiholog...
Nedelcu Elena,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Multi oameni sustin ca isi aduc aminte cu exactitate care este prima lor amintire, dar un nou studiu arata ca ar putea fi pura fictiune. Cercetatorii au facut unul dintre cele mai mari sondaje pe aceasta tema, iar rezultatul a fost ca mai bine de 40% dintre participanti au avut amintiri fictive, conform sciencedaily.com. Studiile arata ca cele...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Conform unui studiu publicat de curand in jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scazut de vitamina D in cazul persoanelor in varsta este legat de manifestarea pierderilor de memorie. Persoanele cu deficienta de vitamina D risca sa isi piarda memoria de trei ori mai...
Memoria are un mecanism de functionare interesant: colecteaza detalii de la evenimentele din copilarie, dar ne lasa sa ne intrebam unde am pus cheile. Exista mai multe tiprui de amintiri, iar creierul are un mod unic de a le uita pe fiecare in parte. Psihologii au clasificat diverse moduri prin care uitam, in timp ce biologii au studiat...
Daca o imagine face cat o mie de cuvinte, de ce participantii la un studiu si-au amintit mai putin despre obiectele fotografiate la un moment dat decat cei care le-au studiat indeaproape? Psihologul Linda Henkel, de la Universitatea Fairfield, a studiat oamenii care fac fotografii tot timpul si, in plus, a descoperit ca atunci cand oamenii...
Persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de a crea amintiri false, potrivit unui nou studiu. In cadrul cercetarii, atunci cand oamenii de stiinta au comparat memoria persoanelor care dormeau bine cu memoria celor care nu dormeau deloc, au descoperit ca, in anumite conditii, "insomniacii" amesteca faptele cu imaginatia, infrumuseteaza...