Publicat la: 
22/11/2018

amintiri noaptea

Cand stocheaza amintirile, creierul nostru ofera prioritate experientelor care ne-au adus cele mai multe satisfactii. Specialistii de la Universitatea Columbia au descoperit, printr-un nou studiu, ca peste noapte creierul pastreaza automat amintirile evenimentelor importante, iar pe restul le filtreaza. Astfel, acestia au dezvaluit noi perspective si procese care ne influenteaza deciziile si comportamentul, potrivit eurekalert.org.

Cum reuseste mecanismul creierului sa ne faca sa ne amintim doar cele mai semnificative evenimente, fara sa ne aglomereze cu detalii inutile?

Potrivit acestui studiu, creierul reda si acorda prioritate evenimentelor satisfacatoare pentru recuperarea ulterioara si filtreaza evenimentele neutre, pastrand amintirile care vor fi utile pe viitor, cand vom lua decizii.

”Memoria nu ofera o perspectiva precisa asupra experientelor noastre, nu ne putem aminti tot. Creierul nostru rezolva aceasta problema prin filtrarea automata a experientelor noastre, pastrand informatiile importante”, spune Daphna Shohamy, autorul principal al studiului, de la Institutul de Comportament al Creierului Mortimer.

”Ierarhizarea amintirilor premature necesita timp pentru consolidare. Cercetarea noastra sugereaza ca sentimentul pe care il avem dupa ce traim o experienta satisfacatoare, impreuna cu somnul din timpul noptii, lucreaza impreuna pentru a forma si pentru a stoca amintirea”, explica Erin Kandall Braun.

Cum a decurs studiul?

Pentru a realiza studiul, specialistii au recrutat voluntari. Acestora li s-a cerut sa testeze un joc pe calculator, in care explorau un labirint, in cautarea unui banut de aur ascuns, pentru care primeau un dolar. Labirintul era alcatuit din patrate gri, iar pe masura ce navigau prin el, apareau imagini cu obiecte din viata de zi cu zi, cum ar fi o umbrela sau o cana. Mai apoi, participantii au fost supusi unui test de memorie pe baza acestor obiecte.

Cand testul surpriza de memorie a fost dat la 24 de ore mai tarziu, participantii si-au amintit obiectele care au aparut cand au fost aproape de recompensa (banutul de aur), dar le-au uitat pe celelalte. Acest lucru inseamna ca recompensa a avut un efect retroactiv. Desi obiectele nu aveau o semnificatie speciala la prima vedere, au fost retinute mai apoi fiindca erau in apropierea rasplatei. Spre surprinderea cercetatorilor, participantii nu si-au adus aminte obiectele cand au facut testul de memorie imediat dupa incheierea jocului. Creierul avea nevoie de timp pentru a prioritiza aceasta amintire a evenimentului care a condus la o recompensa.

Testul a fost repetat de sase ori, numarul total de participanti fiind de 174.

”Evenimentele care nu sunt considerate importante se schimba in memoria noastra doar cand sunt asociate mai tarziu cu ceva semnificativ. Experimentul demonstreaza ca nu ne amintim lucruri aleatoriu. Creierul are mecanisme pentru a pastra automat amintirile importante pentru comportamentul nostru viitor”, explica Shohamy.

Desi aceste date ofera o noua perspectiva asupra memoriei, modul in care se intampla acest lucru in creier ramane un mister. Procesul implica, probabil, dopamina, o substanta care apare cand primim recompense, dar si hipocampul, regiunea creierului care este importanta pentru memoria pe termen lung.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psihoterapeut
Psiholog
Psiholog
Bajan Valentina,Psiholog, Psihoterapeut, Competenta in Psihoterapie integrativa si Psihologie clinica
Psiholog,...

Articole similare

Persoanele cu probleme de memorie, care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda, informeaza BBC. Potrivit cercetarii publicate in revista Stroke, persoanele cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a...
Memoria are un mecanism de functionare interesant: colecteaza detalii de la evenimentele din copilarie, dar ne lasa sa ne intrebam unde am pus cheile. Exista mai multe tiprui de amintiri, iar creierul are un mod unic de a le uita pe fiecare in parte. Psihologii au clasificat diverse moduri prin care uitam, in timp ce biologii au studiat...
Alimente pentru o minte sanatoasa / Foto: Photoxpress.com Cei batrani se plang adesea ca uita intamplari, nume sau date, deoarece au imbatranit. Din nefericire, multi dintre noi nu mai asteapta sa ajunga la varste venerabile pentru a se confrunta cu aceeasi problema. Iar in conditiile vietii actuale, cu mult stres si agitatie, combinate cu lipsa...
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Conform unui studiu publicat de curand in jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scazut de vitamina D in cazul persoanelor in varsta este legat de manifestarea pierderilor de memorie. Persoanele cu deficienta de vitamina D risca sa isi piarda memoria de trei ori mai...
Cercetatorii de la UCLA au descoperit ca oamenii in varsta care au folosit, in mod regulat, programul de "fitness" pentru creier si-au imbunatatit memoria si aptitudinile lingvistice. Echipa de cercetatori a studiat 69 de subiecti care nu aratau semne de dementa. Participantii au luat parte la un program computerizat de fitness cerebral, numit...