Publicat la: 
21/08/2018

Consumul de lapte la micul dejun scade nivelul de glucoza din sange pe parcursul zilei, conform eurekalert.org.

O schimbare a meniului micului dejun poate avea beneficii pentru sanatate, in special in cazul oamenilor care sufera de diabet de tip 2, conform unui nou studiu, publicat in revista ”Dairy Science”.

Studiul a fost coordonat de doctorul Dougls Goff, impreuna cu echipa lui de cercetatori de la ”Human Nutraceutical Research Unit”, de la universitatea din Guelph, in colaborare cu universitatea din Toronto. Acestia au examinat efectele consumului de lapte bogat in proteine, la micul dejun, asupra nivelului de glucoza din sange. De asemenea, au masurat si gradul de satietate pe care partcipantii l-au simtit atat dupa micul dejun, cat si dupa a doua masa a zilei.

Laptele, mai eficient in reducerea nivelului de glucoza din sange, comparativ cu apa

Laptele consumat cu cereale, dimineata, a redus concentratia de glucoza din sange, inclusiv dupa masa de pranz, comparativ cu apa. De asemenea, laptele bogat in proteine a fost mai eficient in reducerea nivelului de glucoza din sange, dar a influentat si lipsa poftei de mancare dupa a doua masa, comparativ cu laptele cu o concentratie medie de proteine.

”Bolile metabolice sunt in crestere la nivel global, diabetul zaharat de tip 2 si obezitatea fiind printre cele mai ingrijoratoare. Este necesar sa dezvoltam strategii pentru a reduce riscurile si pentru a controla aceste boli, determinand astfel si consumatorii sa isi imbunatateasca stilul de viata”, spune dr. Goff.

Cercetatorii si-au propus ca, prin acest studiu, sa examineze efectele cresterii concentratiei de proteine si de zer din laptele consumat cu cereale bogate in carbohidrati, asupra nivelului de glucoza din sange, a senzatiei de satietate si asupra alimentelor consumate la masa urmatoare.

Consumul de lapte incetineste digestia si creste senzatia de satietate

Prin digerarea proteinelor din zer si din cazeina, gasite in mod natural in lapte, se elibereaza hormoni gastrici, care incetinesc digestia, crescand senzatia de satietate. Prin digerarea proteinelor din zer se ajunge la acest efect mai repede, in timp ce proteinele de cazeina ofera un efect de lunga durata.

Echipa de cercetatori a constatat o diferenta mica in consumul de alimente la masa de pranz dupa ce au crescut cantitatea de proteine din zer, dar cand laptele a fost consumat alaturi de un mic dejun bogat in carbohidrati s-a inregistrat o scadere a nivelului de glucoza din sange. In plus, cu cat laptele a fost mai bogat in proteine, cu atat mai vizibila a fost schimbarea. Pe de alta parte, laptele cu o proportie crescuta de proteine in zer a avut un efect modest asupra glucozei din sange inainte de masa, fiind inregistrata o scadere mai mare decat cea oferita de laptele obisnuit.

”Studiu confirma importanta laptelui consumat la micul dejun pentru a ajuta la digestia mai lenta a carbohidratilor si la mentinerea unui nivel scazut de glucoza in sange”, concluzioneaza dr. Goff.

 Nutritionistii subliniaza importanta unui mic dejun sanatos si spera ca acest studiu sa incurajeze consumatorii sa includa laptele in prima masa a zilei.

Sursa: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-08/e-cma081618.php

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Masa luata la birou / Foto: Flickr.com Viteza care ne guverneaza viata a facut ca timpul dedicat mesei sa se reduca la 39 de minute pe zi. Mancatul a devenit un ritual strict functional, realizat in graba, pentru a reveni cat mai repede la sarcinile pe care le avem de indeplinit la locul de munca. "Mesele rapide" par sa fie mai degraba o...
Consumul de lapte la micul dejun scade nivelul de glucoza din sange pe parcursul zilei, conform eurekalert.org. O schimbare a meniului micului dejun poate avea beneficii pentru sanatate, in special in cazul oamenilor care sufera de diabet de tip 2, conform unui nou studiu, publicat in revista ”Dairy Science”. Studiul a fost coordonat de doctorul...
Laptele este benefic pentru adolescenti / Foto: Photoxpress.com Cand vorbim de lapte vorbim fara nici o exagerare despre un aliment minune in continutul caruia gasim toate vitaminele, mineralele si principiile nutritive de care organismul are nevoie. Pe langa toate acestea laptele este un aliment potrivit pentru orice situatie incepand cu...
Ce mancam la micul dejun / Foto: Photoxpress.com Prima masa a zilei ar trebui gandita si calculata astfel incat sa iti confere doza de energie necesara pentru a te pune in functiune si a te mobiliza pentru o jumatate de zi. Majoritatea imaginilor folosite pentru a ilustra un mic dejun au in centrul atentiei un pahar mare de suc de fructe, in...
Consumul de lapte la micul dejun scade nivelul de glucoza din sange pe parcursul zilei, conform eurekalert.org. O schimbare a meniului micului dejun poate avea beneficii pentru sanatate, in special in cazul oamenilor care sufera de diabet de tip 2, conform unui nou studiu, publicat in revista ”Dairy Science”. Studiul a fost coordonat de doctorul...