Publicat la: 
18/02/2014

Ce trebuie sa mancam atunci cand suntem bolnavi

Chiar si atunci cand v-ati protejat cat ati putut de mult impotriva gripei, este aproape inevitabil sa nu contactati macar o raceala usoara in timpul iernii. Atunci cand suntem bolnavi, organismul are nevoie de mai multe calorii pentru a functiona in mod normal. Acesta trebuie sa lucreze mai mult atunci cand suntem raciti, cu scopul de a lupta impotriva infectiilor. Pentru a face asta, trebuie sa isi mentina nivelul de energie ridicat (ceea ce poate fi greu atunci cand lucreaza intens). Din acest motiv, este extrem de important sa ne hranim adecvat atunci cand suntem bolnavi.

Atunci cand sunteti bolnav este estential sa aveti un program alimentar regulat deoarece consumarea unui numar scazut de calorii atunci cand organismul este slabit poate prelungi perioada de vindecare a acestuia. De fapt, studiile sugereaza ca reducerea numarului de calorii nu numai ca mareste sensibilitatea la gripa, dar si inrautateste simptomele.

In timp ce o gripa sau o raceala urata va poate strica pofta de mancare, este important sa ramaneti bine hranit si hidratat. Consumul unor portii mici, dar frecvente, usureaza procesul de recuperare. Alimentele ideale sunt cele care va mentin hidratat si ofera organismului energie suplimentara.

Planul de actiune

Cel mai bun mod de a alunga o raceala este consumul unei cantitati mari de lichide, precum si de alimente care stimuleaza sistemul imunitar.

  • Supa de pui

Puiul contine un amnioacid numit cisteina, care ajuta mucusul subtire din plamani, iar supa fierbinte mentine pasajele nazale umede, previne deshidratarea si lupta cu inflamatia gatului.

  • Ceai fierbinte

Lichidele calde pot calma durerea din gat si reduc congestia. Astfel, bauturi precum ceaiul verde proaspat preparat (este bogat in antioxidanti si sprijina sistemul imunitar) sau apa fierbinte cu lamaie sunt ideale pentru hidratare si pentru nasul infundat.

  • Citrice

Ideea conform careia vitamina C poate vindeca raceala comuna este un mit. Nu exista nici dovezi convingatoare care sa confirme teoria conform careia aceasta reduce lungimea sau severitatea racelilor. Cu toate acestea, chiar daca citricele nu sunt un panaceu, stratul alb de piele de la portocale, lamai, grapefruit si lamai contine flavonoide, care pot ajuta la stimularea sistemului imunitar si acclereaza procesul de recuperare.

  • Alimente picante

Alimentele condimentate sunt decongestionante naturale eficiente. Consumul de ardei iute, wasabi sau hrean poate ajuta la ameliorarea simptomelor de congestie.

Cand vine vorba de problemele de stomac (care pot insoti gripa), consumul de alimente care sunt usor de digerat reprezinta cea mai buna aparare pentru o recuperare rapida:

  • Biscuiti si paine prajita

Biscuitii si painea prajita nesarata sunt alimente simple, usor digerabile de catre stomac. Bogate in amidon, aceasta nu vor agrava problemele stomacului si vor ajuta la stabailizarea digestiei.

  • Banane

Bananele sunt bogate in potasiu, care este adesea epuizat din organism in timpul crizelor de transpiratie si de varsaturi. Bananele pot scadea temperatura corpului.

  • Ghimbir

Cercetarile au aratat ca ghimbirul este foare eficient la prevenirea si ameliorarea senzatiilor de greata. COnsumul de ceai de ghimbir va mentine hidratat, in timp ce amelioreaza si durerile de burta.

Alimente pe care trebuie sa le evitati

Din moment ce organismul este mult mai vulnerabil atunci cand este bolnav, este bine sa evitati orice alimente care incarca stomacul si cauzeaza durere si disconfort.

  • Alimente condimentate si acide

Chiar daca alimentele condimentate pot fi bune pentru congestia nazala, acestea pot afecta stomacul, provocand mai multa durere si disconfort.

  • Alimente bogate in zahar si grasimi

Aportul ridicat de zahar poate suprima sistemul imunicar, provocand inflamatii. Alimentele bogate in grasimi, pe de alte parte, pot ingreuna procesul digestiei, in comparatie cu carbohidratii si proteinele.

  • Produse lactate

In cazul produselor lactate, cercetarile sunt impartite. Multi experti considera ca produsele lactate intensifica productia de mucus, care ar putea agrava congestia atunci cand organismul este slabit. Cu toate acestea, studiile recente indica faptul ca acest lucru poate fi determinat de efectul placebo.

Sursa: HuffingtonPost

A.C.

Comentarii

Care ar fi cauza unui tranzit foarte rar cu toate ca consum apa renumita zeama de varza , lapte . Comsum mai mult mamaliga decit paine si tot ce ajuta pentru tranzit mai usor , dar pentru mine nu ajuta mereu. Daca aveti un sfat care sa vina in ajutor mii de multumirii.

Nu sunt doctor, dar am constatat ca atunci cand sunt bolnav acut nu am pofta de mancare de loc , si drept urmare mananc mult mai putin decat in mod normal. Nu cred ca este bine atunci cand esti bolnav sa mananci mai mult, asa cum se sugereaza in articol. Dimpotriva. Organismul nu trebuie sa depuna un efort suplimentar pentru digestie, ci trebuie sa isi focuseze energia pe lupta cu boala,, nicidecum pentru o digestie suplimentara. Asa ca eu cred ca tebuie sa mancam alimente usor digerabile , care sa ajute organismul in lupta cu infectia.

Alte articoleVezi toate articolele

In cazul infarctului miocardic acut timpul este esential, fiind extrem de important ca pacientul sau apropiatii acestuia sa stie pasii necesari pe care trebuie sa ii urmze. Dr. Florina...
Desi fericirea este un concept fara o definitie multumitoare, intuim cu totii ce inseamna si traim sub tirania asteptarii ei. Psihiatria nu are ca scop fericirea omului, ci functionarea lui. Un om...