Publicat la: 
6/02/2018

Consumul de ceai la temperaturi ridicate este asociat cu un risc crescut de cancer esofagian in randul fumatorilor si consumatorilor de alcool, arata un nou studiu efectuat pe termen lung in randul a 450 de mii de voluntari.

Constatarile oamenilor de stiinta chinezi de la Fundatia Nationala de Stiinte Naturale si Programul Natiunilor Unite pentru Cercetare si Dezvoltare din China au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Annals of Internal Medicine", noteaza sciencedaily.com.

Cancerul esofagian este in crestere si are rate scazute de supravietuire la nivel mondial, in mod special in regiunile mai putin dezvoltate si in randul persoanelor de sex masculin.

Fumatul si consumul de alcool, in combinatie cu compusii chimici ai ceaiului si efectul termic al apei fierbinti pot avea efecte adverse pentru sanatatea organismului, crescand riscul declansarii cancerului esofagian.

Pentru noul studiu, oamenii de stiinta chinezi si-au propus sa investigheze riscul declansarii cancerului de esofag in randul consumatorilor de ceai fierbinte, in special in randul persoanelor fumatoare si consumatoare de alcool.

Cercetatorii au investigat 456 de mii de voluntari cu varste cuprinse intre 3 si 79 de ani pe o perioada de 9 ani de studiu.

Analizele medicale efectuate in tot acest timp au aratat o asociere intre consmulul de ceai fierbinte, consumul de alcool in exces, fumatul si riscul crescut pentru declansarea cancerului esofagian.

Datele studiului au aratat ca participantii care obisnuiau sa consume ceai la temperaturi ridicate si obisnuiau, in paralel, sa fumeze si sa consume alcool, au avut un risc de cinci ori mai mare pentru declansarea cancerului esofagian, prin comparatie cu persoanele care nu aveau aceste obiceiuri zilnice.

Cu toate acestea, in absenta consumului excesiv de alcool si a fumatului, consumul zilnic de ceai fierbinte nu a fost asociat cu un risc crescut pentru aparitia cancerului esofagian, arata raportul cercetatorilor.

Aceste constatari aduc in atentia publicului fumator si consumator de alcool reevaluarea obiceiurilor lor zilnice.

Astfel, abtinerea de la consumul de ceai fierbinte ar putea fi benefic pentru persoanele care nu sunt inca pregatite sa renunte la aceste vicii, conchid autorii studiului.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia...
Activarea celulelor T la nivelul tumorilor elimina metastaza,conform raportului cercetatorilor de la Stanford University School of Medicine in urma unui experiment realizat recent pe soarecii de...