Publicat la: 
8/01/2019

antioxidanti cereale

Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara, potrivit eurekalert.org.

”In prezent, exista o presiune puternica in industria alimentara pentru inlocuirea ingredientelor sintetice cu alternative naturale, initiativa pornind de la consumatori. Acestia doresc ca etichetele sa fie corespunzatoare si ca ingredientele sintetice chimice sa fie eliminate deoarece unele au un nivel ridicat de toxicitate”, explica Andrew S. Elder, doctorand in stiinta alimentelor.

Oamenii de stiinta au studiat o clasa de compusi, numiti alchilrezorcinoli, care se gasesc in grau, secara si orz si care, in mod natural, previn aparitia mucegaiului si bacteriilor pe cereale. Astfel, cercetatorii au incercat sa afle daca ar putea pastra si alimentele in acelasi mod din punct de vedere chimic.

Industria alimentara foloseste si uleiuri bogate in acizi grasi omega 3. Adaugarea acestor uleiuri sanatoase in alimentele care in mod normal nu le contin ar putea stimula consumul, fiind un lucru benefic. Totusi, aceste uleiuri bogate in omega 3 au o durata de depozitare mai scurta, astfel ca alimentele se strica mai repede.

”Majoritatea oamenilor consuma omega 3 din surse marine. Pe masura ce se descompun, mirosul si gustul devin asemanatoare pestelui. Consumatorii arunca produsele si le evita pe viitor, lucru ce duce la o pierdere economica”, explica Elder.

Antioxidantii sunt compusi care incetinesc ritmul in care se degradeaza acizii grasi omega 3, pastrand beneficiile lor si prevenind alterarea rapida a alimentelor.

”Nu exista multe alternative naturale pentru antioxidantii sintetici. Noi asta incercam sa facem, sa gasim antioxidanti naturali care pot conserva produsele alimentare mai mult timp”, adauga Elder.

Potrivit unor studii anterioare, alchilrezorcinolii pot contribui si la protectia impotriva cancerului, fiind aditivi naturali ideali. Acestia provin din stratul de tarate al cerealelor, pe care producatorii il folosesc, in mod normal, pentru a hrani animalele.

Echipa a dezvoltat o tehnica de extragere si de purificare a alchilrezorcinolilor din taratele de secara, iar apoi au analizat cat de bine au reusit sa conserve uleiurile bogate in omega 3 in emulsii, unde doua fluide nu se amesteca niciodata complet, cum ar fi otetul si uleiul. Specialistii au ales aceasta sectiune deoarece majoritatea oamenilor consuma aceste uleiuri ca emulsii, ca de exemplu sosurile pentru salate.

Care au fost rezultatele?

Alchilrezorcinolii au actionat exact ca si antioxidantii in emulsie, prevenind alterarea uleiurilor omega 3. Mai apoi, i-au comparat cu doi antioxidanti folositi in industria alimentara, unul natural, adica vitamina E si unul sintetic, adica hidroxitoluben butilat. Totusi, alchilrezorcinolii nu au fost la fel de eficienti.

Totusi, specialistii spun ca o posibila cauza ar putea fi ca extractele nu au fost complet pure. De asemenea, au folosit un amestesc provenit de la mai multe tipuri de cereale, avand structuri moleculare diferite.

”Incercam sa identificam antioxidantii naturali care sunt prietenosi cu consumatorii, care sunt siguri si eficienti si speram ca intr-o zi vor exista mai multe optiuni pentru industria alimentara”, concluzioneaza Elder.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Alimente pentru o minte sanatoasa / Foto: Photoxpress.com Cei batrani se plang adesea ca uita intamplari, nume sau date, deoarece au imbatranit. Din nefericire, multi dintre noi nu mai asteapta sa ajunga la varste venerabile pentru a se confrunta cu aceeasi problema. Iar in conditiile vietii actuale, cu mult stres si agitatie, combinate cu lipsa...
Specialistii de la Penn State au descoperit, printr-un nou studiu, ca un antioxidant natural, gasit in taratele de cereale, ar putea fi utilizat pentru conservarea produselor alimentare pe o perioada mai indelungata, inlocuind antioxidantii sintetici utilizati in prezent de industria alimentara, potrivit eurekalert.org. ”In prezent, exista o...
Bilirubina este un pigment galben-portocaliu eliberat de ficat in organism in urma procesului de distrugere a celulelor rosii. Conform unui studiu efectuat recent de catre specialistii in epidemiologie, aparitia vanatailor, ce are loc in urma acestor evenimente, poate oferi o serie de beneficii in ceea ce priveste sanatatea cardiovasculara,...
Un nou studiu arata care sunt beneficiile somnului de buna calitate pe durata noptii in ceea ce priveste procesele antioxidante care au loc in organism. Cercetarea, publicata in "PLOS Biology, realizata pe exemplare de musculite de otet, Drosophila melanogaster, explica legatura dintre lipsa de somn si sensibilitatea organismului fata de stresul...
Poate parea surprinzator, dar vei consuma mai multi antioxidanti daca bei o ceasca de ceai simplu in loc de o portie de fructe sau de legume. Acest lucru poate fi util de stiut atunci cand incerci sa slabesti, pentru ca o ceasca de ceai neindulcit nu are calorii. Cu toate acestea, fructele si legumele sunt necesare pentru sanatate si utilizand...