Publicat la: 
19/06/2014

Cercetatorii americani au descoperit, analizand ADN-ul a aproape 4.000 de persoane, patru mutatii rare ale unei gene care reduc cu 40% riscul de boli coronariene, relateaza AFP, citat de Agerpres. Descoperirea ar putea duce la realizarea unor noi tratamente, apreciaza oamenii de stiinta ale caror cercetari au fost publicate miercuri in revista americana New England Journal of Medicine.

Grasimile care circula in sange sunt legate de riscul unor boli cardiovasculare. Ele iau mai multe forme, cum ar fi colesterolul rau (LDL), colesterolul bun (HDL) si trigliceridele. Cercetatorii s-au ocupat indeosebi de trigliceride care, in cantitati prea mari in sange, contribuie la aparitia bolilor cardiovasculare. In schimb, o cantitate prea mica de colesterol bun (HDL) nu este chiar atat de nefasta cum se credea.

S-a crezut multa vreme ca un nivel prea scazut de colesterol bun constituie un factor important in bolile cardiovasculare, spune dr Sekar Kathiresan, director al serviciului de cardiologie preventiva la Massachusetts General Hospital, principalul autor al studiului mentionat. "Datele noastre genetice arata ca adevarata cauza nu ar fi un HDL prea scazut, ci niveluri ridicate de trigliceride", adauga el.

In timp ce rolul colesterolului rau la niveluri prea mari a fost stabilit clar in patologiile coronariene, cel al colesterolului bun la niveluri insuficiente si al trigliceridelor ramane de clarificat, potrivit cercetatorilor.

Cercetarea genetica a pus in evidenta faptul ca persoanele care au o mutatie a genei numite APOC3 au niveluri ale trigliceridelor cu aproape 40% mai scazute. Astfel, nivelurile normale ale acestor lipide sunt sub 150 mg/dl. La cei care au o mutatie a genei APOC3, nivelurile trigliceridelor sunt in jur de 85 mg/dl, reducand astfel riscul cardiovascular, incheie autorii studiului.

A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

Herpesul genital nu are inca leac/ Foto: Dreamstime.com Vaccinul cu glicoproteina D nu are efect impotriva herpesului genital, arata un studiu publicat saptamana trecuta de The New England...
Cercetatorii americani au descoperit, analizand ADN-ul a aproape 4.000 de persoane, patru mutatii rare ale unei gene care reduc cu 40% riscul de boli coronariene, relateaza AFP, citat de Agerpres....