Publicat la: 
8/03/2019

obezitate

Oamenii de stiinta de la Universitatea Rockfeller au identificat un mecanism genetic care poate juca un rol in cel putin 10% dintre cazurile de obezitate. Constatarile, care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu forme de obezitate care se pot trata, vizeaza biologia hormonului leptina, care este produs in celulele grase si care controleaza senzatia de foame.

Obezitatea este o problema majora in domeniul sanatatii publice in intreaga lume, cu aproximativ 650 de milioane de oameni care sufera de aceasta afectiune. Una dintre cele mai mari provocari este gasirea cauzelor. Mai mult, specialistii incearca sa isi dea seama de ce unii oameni sunt mai vulnerabili la obezitate decat altii.

Se pare ca cantitatea de leptina din sange si modul in care creierul raspunde la aceasta, ajuta la determinarea greutatii pe care o persoana o va acumula. Aceasta este concluzia studiului publicat in ”Nature Medicine”. Soarecii care au avut modificari ale mecanismelor celulare care reglementeaza productia de leptina au ajuns la o forma de obezitate care sa poata fi tratata prin terapia cu leptina. Dovezile din studiile anterioare genetice sugereaza ca mecanismul este similar si in cazul anumitor oameni.

Daca vrei sa afli mai multe despre obezitate, inscrie-te la urmatorul seminar "CHIRURGIA BARIATRICA DIN PERSPECTIVA EXPERIENTEI MEDLIFE"

Ce este leptina?

Leptina a fost descoperita in urma cu 25 de ani, de catre cercetatorul Jeffrey M. Friedman, de la Rockfeller. Cu toate ca a fost in centrul multor studii, specialistii nu au inteles care este biologia de baza a ceea ce reglementeaza gena leptinei.

Gena care codifica hormonul leptinei este reglata de secventele ADN adiacente si de factorii de reglementare care transforma gena in celulele de grasime. De asemenea, controleaza cantitatea de leptina produsa. Pe masura ce au explorat acest proces, specialistii s-au limitat la unul dintre factorii de reglementare, numit ARN lung.

Cand au fost proiectati soareci fara acest ARN specific, care au urmat o dieta bogata in grasimi, au devenit obezi, dar celulele lor grase au produs o cantitate semnificativ mai mica de leptina. Astfel, s-a descoperit ca gena leptinei nu a putut produce niveluri normale ale hormonului fara ajutorul ARN-ului. Soarecii care nu au fost modificati si care au fost hraniti cu aceeasi dieta, au luat in greutate, dar au produs cantitatea de leptina la care se asteptau specialistii.

Mai mult, cand soarecilor cu niveluri scazute de leptina le-au fost administrate injectii cu leptina, au scazut in greutate, deci hormonul i-a vindecat. Aceasta descoperire sugereaza ca este posibil ca oamenii a caror obezitate este cauzata de o anomalie genetica similara ar putea pierde in greutate, de asemenea, prin terapia cu leptina.

Pentru a descoperi daca exista oameni obezi, cu aceasta mutatie, specialistii au analizat datele unui studiu, care a cuprins profilele genetice a peste 46.000 de oameni. Astfel, au descoperit ca persoanele cu modificari ale ARN-ului au avut un nivel mai mic de leptina.

Numarul persoanelor obeze, a caror boala este cauzata de dereglari ale genei leptina, nu este cunoscut, dar estimarea este de 10% din numarul total de cazuri de obezitate.

Majoritatea persoanelor obeze devin rezistente la leptina (care, in mod normal, ar reduce pofta de mancare) pentru ca au multa grasime. Celulele de grasime produc cantitati mari de leptina si, pe masura ce hormonul se acumuleaza, creierul pare sa nu mai raspunda la acesta.

Totusi, exista si oameni care sunt obezi, dar care au niveluri scazute de leptina. Specialistii cred ca acestia prezinta modificari genetice similare cu cele observate in cazul soarecilor. Astfel, oamenii raman sensibili la hormon si pot pierde o greutate semnificativa daca sunt tratati cu leptina.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Exista o legatura intre obezitate si 40% din toate tipurile de cancer diagnosticate in Statele Unite ale Americii, anunta oficialii Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA. Mai mult de 630 de mii de americani supraponderali sau obezi sufera in prezent de 13 tipuri de cancer. Desi nu este vorba despre o legatura de tip cauzal,...
Cercetatorii americani le-au cerut unor persoane obeze sa manance mai mult timp de cateva luni si au descoperit ca aproximativ un sfert dintre acestea prezentau o stare de sanatate buna, in ciuda cresterii in greutate, potrivit unui studiu, citat de Mediafax. Studiul a fost publicat in editia din 2 ianuarie a revistei Journal of Clinical...
Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai...
Lipsa unei gene din ADN este asociata cresterii in greutate ce declanseaza obezitatea chiar si in conditiile in care subiectii studiului au fost hraniti corespunzator, informeaza news.unchealthcare.org. Obezitatea este frecvent atribuita consumului excesiv de calorii si lipsei de miscare suficiente pentru a arde caloriile acumulate. In consecinta...