Publicat la: 
29/04/2016

Copiii nascuti prin cezariana prezinta un risc cu 20% mai mare sa sufere de alergii, astm sau diabet decat cei veniti pe lume pe cale naturala. Ei au si un risc mai mare de obezitate, a spus miercuri profesorul Yvan Vendeplas, sef la serviciul general de la Clinicii de copii din cadrul Spitalului universitar al UZ (Free University) din Bruxelles, inaintea unui congres care va avea loc de joi la Gent. Congresul va dezbate rolul prebioticelor si al probioticelor in pediatrie, relateaza 7sur7.be, citat de Agerpres.

Nasterea, alimentatia bebelusului si eventuala recurgere, in primele luni de viata, la antibiotice, au o mare importanta in dezvoltarea unui sistem imunitar optim, arata in acest sens UZ. Acesti factori influenteaza puternic felul in care se construieste flora intestinala a bebelusului inca din primele clipe ale vietii. Primele bacterii care se instaleaza in intestinele sale ii vor determina intreg sistemul imunitar "pentru tot restul vietii".

Specialistii recomanda mamelor sa opteze pentru nasterea naturala si alaptare si sa limiteze administrarea de antibiotice la copii cand sunt foarte mici, afirma profesorul Yvan Vandeplas. In timpul nasterii naturale, copilul primeste un intreg evantai de bacterii care nu se transmit la o cezariana, precizeaza el. Laptele matern contine si el bacterii bune (probiotice), precum si prebiotice, fibre care stimuleaza cresterea sau activitatea bacteriilor sistemului digestiv. Nasterea naturala si laptele matern contribuie, prin urmare, la asigurarea la copil a unei flore intestinale optimale de inceput, cruciala pentru sistemul sau imunitar, in timp ce un exces de antibiotice are un efect nefast.

In ceea ce priveste alimentatia, in prezent se adauga probiotice si/sau prebiotice in multe tipuri de lapte pentru bebelusi, lucru care nu se intampla inainte, spune Yvan Vendenplas. Astfel studiile de evaluare pe termen lung a laptelui matern si a celui industrial s-au desfasurat numai pe persoane care nu au cunoscut aceste evolutii.

Specialistii in medicina se ocupa tot mai mult de rolul acestor elemente si de importanta florei intestinale, iar in prezent au loc transplanturi de microbiota fecala la unii pacienti. Si industria isi aduce o contributie tot mai consistenta in acest sens, cu o eficienta variabila. "Dezvoltarea are loc in mod salbatic si le-as recomanda adultilor care vor sa ia probiotice prin suplimente alimentare sa recurga la produse pentru care exista studii clinice. Consider ca 80% din probioticele de pe piata sunt fara valoare", a mai spus Vandenplas. Stiinta trebuie sa se ocupe mai mult in viitor de diferitele tulpini de probiotice si de specificul lor, precum si de efectele combinatiilor, a adaugat el.

A.C.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Micul dejun/ Foto: MorgueFile.com Una dintre cele mai bune modalitati de a va schimba stilul de viata si de a pierde kilogramele in plus este monitorizarea micului dejun. Numeroase studii au...
Este cafeaua nesanatoasa pentru oasele tale? Consumul de cafea a fost asociat cu un risc crescut de fracturi în unele studii observaționale. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit o astfel de...