Publicat la: 
21/01/2013

O noua cercetare arata ca mai mult de 75% dintre persoanele cu o anumita versiune a unei gene nu produce miros sub-brat, dar foloseste oricum deodorant. Studiul s-a bazat pe un esantion de 6495 de femei care fac parte dintr-un studiu mai amplu realizat la Universitatea din Bristol. Cercetatorii au descoperit ca un procent de aproximativ 2% (117 din 6495) are o versiune rara a unei gene speciale (ABCC11), ceea ce înseamna ca nu produce nici un miros sub-brat. Insa multe persoane (78% din cei care nu produc miros) înca mai folosesc deodorant aproape in fiecare zi.

Profesorul Ian Day declara: "O constatare importanta a acestui studiu se refera la acele persoane care, în functie de genotipul lor, nu produc miros. Un sfert dintre aceste persoane recunoaste ca nu produce miros si nu foloseste deodorant, trei sferturi dintre aceste persoane folosesc în mod regulat deodorante; credem ca acesti oameni urmeaza pur si simplu normele socio-culturale. Aceasta contrasteaza cu situatia din Asia de Nord-Est, unde cei mai multi oameni nu au nevoie sa foloseasca deodorant si chiar nu il utilizeaza."

Autorul principal al lucrarii, Dr. Santiago Rodriguez, a adaugat: "Aceste descoperiri au un anumit potential pentru utilizarea geneticii în alegerea produselor de igiena personala Un simplu test  genetic te poate face sa eviti achizitii inutile si expunerile la substante chimice. "

Autorii evidentiaza faptul ca persoanele care au aceasta varianta genetica rara au ceara uscata (mai degraba decat lipicioasa) si ca verificarea cerii din ureche este un bun indicator daca acea persoana produce sau nu miros la sub-brat.

Studiile anterioare au aratat ca exista o legatura între o varianta genetica situata în gena ABCC11 si mirosul la sub brat. Glandele sudoripare produc transpiratia, care, combinata cu bacterii, duce la mirosul specific. Productia de miros depinde de existenta unei gene ABCC11 active. Cu toate acestea, gena ABCC11 pare sa fie inactiva la unele persoane.

Acest studiu a analizat pentru prima data utilizarea deodorantului în corelatie cu gena ABCC11 si, de asemenea, a avut in vedere alti factori, cum ar fi varsta si igiena generala. La nivel individual, influenta genotipului ABCC11 a fost mult mai puternica decat alti factori.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Dermatovenerologie

Vladuta Andreea Raluca,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Pavel Jenica,Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 14

Articole similare

Consumat cu "cap", vinul creste apetitul sexual/ Foto: Reuters O zicala mai veche spune ca vinul e bun pentru femei cand il beau barbatii. Francezii cred de ceva timp ca felul in care ne alimentam poate imbunatati sexul. Spre exemplu, pana nu de mult, miresele din "tara cocosului galic" consumau sparanghel in ajunul nuntii, scrie www....
Anumite tehnici de meditatie pot promova gandirea creativa. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de psihologul cognitiv Lorenza Colzato, Leiden University, publicat in 'Frontiers in Cognition', care arata ca avantajele anumitor tipuri de meditatie includ mai mult decat simpla relaxare. Constatarile sustin credinta ca meditatia poate avea o...
Un studiu pilot realizat pe studenti din Toronto investigheaza un factor care contribuie la insomnie, care ar putea fi greu de admis - teama de intuneric. Aproape jumatate dintre studentii care au raportat probleme cu somn au raportat, de asemenea, o frica de intuneric. Cercetatorii au confirmat acest obiectiv prin masurarea raspunsurilor...
Medicii ii avertizeaza pe barbatii infertili cu privire la pericolele consumului de alcool si tutun si despre riscurile asociate excesului de greutate si purtarii lenjerie stranse pe corp. Cu toate acestea, o echipa de cercetatori de la Universitatile din Manchester si Sheffield a descoperit ca multe alegeri privind stilul de viata au un impact...
Foie gras se obtine din ficat de gasca sau rata/ Foto: Dreamstime.com Pregatit dupa retete diferite in functie de zona geografica si de imaginatia bucatarului, pateul se obtine din diverse produse, de la carnea de porc la ficatul de gasca sau rata, la care se adauga diferite condimente si ingrediente, unele benefice si cu valoare nutritiva,...