Publicat la: 
26/11/2014

Care sunt cele mai frecvente afectiuni ale glandelor suprarenale? Cum recunoastem simptomele unui adenom suprarenal? Cand se impune interventia chirurgicala si de cate tipuri este aceasta? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Bogdan Stanescu este medic primar chirurgie endocrina in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita, Life Memorial Hospital si Spitalul de Pediatrie MedLife. Consulta pagina online pentru programari. Despre invitat Medic primar chirurg, doctor in medicina, dr. Bogdan Stanescu a activat din anul 1992 in cadrul sectiei chirurgie a Institutului National de Endocrinologie C.I. Parhon din Bucuresti. Dr. Bogdan Stanescu este un inovator in domeniul chirurgiei endocrine, fiind cel care a dezvoltat domeniul prin introducerea noilor tehnici precum: tiroidectomia totala si disectia limfatica cervicala. Pe langa acestea, dr. Bogdan Stanescu a acordat o atentie deosebita patologiei paratiroidiene, domeniu mai putin abordat, efectuind paratiroidectomii simple, in mare parte prin tehnici minim invazive. A dezvoltat un program de asistenta chirurgicala a hiperparatiroidismului secundar prin care efectueaza paratiroidectomii subtotale, din care cea mai mare parte sunt realizate printr-o tehnica inovata personal. Detine la activ peste 12000 de interventii de specialitate si are o bogata activitate stiintifica in domeniu.

Urmareste interviul video cu dr. Bogdan Stanescu pentru a afla cand se impune chirurgia in cazul afectiunilor glandelor suprarenale, care sunt simptomele si in ce consta recuperarea dupa o operatie de indepartare a unei tumori:

Taguri Medlife: 

Comentarii

Glandele suprarenale pot fi responsabile de hipertensiune? Se poate intervenii chirurgical pentru a diminua renina din sânge? Se operează aceasta pensare in Romania ? Pe rinichi unic chirurgical?

Glandele suprarenale pot fi responsabile de hipertensiune in toate tumorile secretante adrenale. Atunci cand este dovedita cauza hipertensiunii, din motive de tumora adrenala, singura sanctiune este cea chirurgicala si de regula acest lucru se face laparoscopic. Operatia isi propune, prin scoaterea tumorii, reducerea sursei exagerate de cathecolamine, aldosteron si cortizol. Si in niciun caz nu are legatura cu diminuarea reninei din sange. Operatia se practica in Romania in multe centre din Bucuresti si de asemeni la Cluj. Indiferent ca este vorba de rinichi unic chirurgical sau normalitate renala.

buna ziua,
in anul 2005 am fost pacienta dvs - tiroidectomie totala urmata de terapie cu iod radioactiv 2 sedinte.
Acum am val TSH 6.64 sub tratament cu euthirox 100mg/zi.
O doza mai mare nu ar fi deja prea mult pt organism?

multumesc

Ideal, valoarea TSH-ului, in cazurile de carcinom papilar post-tireodectomie si radioterapie cu iod, este de 0,1-0,3. Cred ca ar trebui, in afara de TSH, sa va dozati si T3 si fT4 pentru a stabili ce tip de tratament substitutiv aveti nevoie pentru atingerea valorii ideale. Cand aveti aceste valori, trimiteti-mi-le la adresa bd.stanescu@yahoo.com, impreuna cu explicatiile pe care mi le-ati trimis si va spun ce trebuie sa faceti.

Am făcut un CT torace-abdominal-pelvin si la concluzii au ieșit determinari pulmonare secundare. Pe lângă altele m-ai scrie" HIPERPLAZIE TUMORALA SUPRARENALIANA ( secundara ?)".Se poate va rog sa îmi spuneți ce înseamnă?

Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim.

Redactia medLive.ro.

Buna ziua. Acum 4 ani am facut o ecografie la glanda tiroida unde s-au descoperit niste noduli. Analizele hormonale au aratat ca glanda, in ciuda acestor noduli, functionaza normal. Nu am primit tratament insa acum simt, rar ce-i drept,o usoara stare de sufocare....In ce conditii s-ar impune extirparea acestor noduli?

Multumesc!

Din ce imi scrieti reiese ca aveti o gusa polinodulara, care functioneaza normal. De aceea probabil nu ati primit tratament. Nu am dimensiunile nodurilor pentru a va putea spune daca au indicatie chirurgicala, si nici valoarea calcitoninei, care ne-ar putea spune daca exista un cancer medular. Va recomand, in cazul in care calcitonina este peste valoarea normala, sa va operati de urgenta. Daca este normala sau mai mica, si daca vreunul din noduli este palpabil sau peste 1,5 cm, sa faceeti o punctie. Daca nodulii sunt mici (sub 1 cm), va recomand monitorizare clinica si ecografica si in functie de rapiditatea cresterii se va decide interventia operatorie.

Buna ziua,

1. Cum putem descoperi un feocromacitom sau un alt tip de adenom suprarenal, exista niste analize concrete?

2. Este usor sa confunzi simptomele anxietatii si atacurilor de panica cu un adenom suprarenal?

3. Chirurgia glandelor suprarenala este putin invazica, adica a mai evoluat chirurgia in acest sens pentru a minimiza riscurile unei asemenea operatii?

4. Exista cazuri numeroase de adenom suprarenal in special feocromacitom in randul populatiei din experienta dumneavoastra?

Va multumesc, cu respect,
Florin.

1. Feocromocitomul se caracterizeaza prin secretia exagerata de cathecolamine (adrenalina, noradrenalina, uneori si dopamina). Diagnosticarea prezentei bolii se face prin dozare de metanefrine si normetanefrine in sange, de preferat in criza hipertensiva.

2. Daca anxietatea si atacurile de panica nu sunt simultane cu criza hipertensiva, tulburari paroxistice de ritm cardiac sau hipotensiune severa, este putin probabil sa fie datorate unui feocromocitom, cu atat mai putin a unui adenom suprarenal nesecretant sau secretant de alti hormoni.

3. Chirurgia glandelor suprarenale, cu exceptia cancerului, beneficiaza in prezent de chirurgie minim invaziva (laparoscopie). Exista doua cai de abord, una transperitoneala, mai agresiva si cu riscuri mai crescute si calea retroperitoneala, mai putin practicata in ROmania, dar care pare a fi cea mai putin invaziva. Riscurile operatiei, indiferent de calea de abord, sunt date prioritar de boala suprarenala, deci tin mai degraba de profesionalismul medicului anestezist.

4. Feocromocitomul este o boala extrem de rara, sub 1% din populatia globala, iar Romania nu excepta regula.

Buna ziua,

Am un feo extra-adrenal (paraganglion) in zona organului lui Zuckerkandl (retroperitoneal) ce prinde atit aorta cit si vena cana.

Ati operat o astfel de tumora?
Cu ce rezultate?

Va multumesc,
Dragos Teodor

Localizarea paragangliomului pe care il aveti este intr-adevar extrem de delicata si personal nu am nicio experienta in astfel de situatii. Cel care v-ar putea ajuta cel mai bine se afla la Essen, numele lui nu il stiu acum dar daca imi scrieti pe adresa bd.stanescu@yahoo.com, vi-l pot da cu certitudine.

Buna ziua,

Am fost recent la cabinet la dumneavostra si v-am povestit despre cazul tatalui meu care in urma tiroidectomiei totale a primit raportul anatomopatologic cu
A. carcinom medular tiroidian cu stroma amiloida, focar lob drept tiroidian 3,5/2,1 cm cu fronturi largi de invazie in tesutul fibroconjunctiv si muscular striat peritiroidian si
B. microcarcinom papilar, focar intraparenchimatos lob stang tiroidian 0,2/0,1 cm.

Stiu ca acest carcinom medular poate fi ereditar.
Tatal meu are 66 de ani iar eu 31 si fetita mea 3 luni.
Eu am facut testul de calcitonina si rezultatul este <2 pg/mL iar ecografia nu releva noduli tiroidieni.

Recomandati tiroidectomia de siguranta ( profilactica ) ?
Credeti ca este cazul ca tatal meu sa isi faca un test genetic (secventierea exonilor proto-oncogenei RET ) pentru a depista mutatia si sa ne verificam si noi ( eu si fetita mea ) exonii respectivi ?

Va multumim.

Este putin probabil ca boala tatalui dvs. sa fie genetica intrucat statisticile arata ca in caz de CMT familial, descendentii neoperati ai pacientului care ating varsta de 18 ani, au in proportie de 80% deja boala exprimata. Totusi, daca doriti o confirmare certa, incepeti prin a face testul genetic RET tatalui dvs. Daca nu are mutatii, nu are rost sa continuati investigatiile in familie.

Buna ziua.
In urma unui ecograf s-a stabilit : glanda SR dr-diam. 3,8 cm , cu aspect adenomatos. Din analize rezulta: acid venilmandelic 12,28 mg/24 h, metanefrine urinare 1,16 mg/24 h, cortizol-ser chemiluminiscenta 18,3 pg/dl, aldosteron seric 218,59 pg/ml (analiza luata stand pe scaun, nu in picioare sau culcat cum am mai citit). Am o hiperetnsiune care desi iau medicamentele: Nebilet , Tertensif, Tarka si Tenaxum, doze maxime abia o tin la 180/100. Credeti ca ar trebui operata glanda suprarenala?
Cu multumiri anticipate

Mitica B.

Buna ziua.
In urma unui ecograf s-a stabilit : glanda SR dr-diam. 3,8 cm , cu aspect adenomatos. Din analize rezulta: acid venilmandelic 12,28 mg/24 h, metanefrine urinare 1,16 mg/24 h, cortizol-ser chemiluminiscenta 18,3 pg/dl, aldosteron seric 218,59 pg/ml (analiza luata stand pe scaun, nu in picioare sau culcat cum am mai citit). Am o hiperetnsiune care desi iau medicamentele: Nebilet , Tertensif, Tarka si Tenaxum, doze maxime abia o tin la 180/100. Credeti ca ar trebui operata glanda suprarenala?
Cu multumiri anticipate

Mitica B.

Tumorile suprarenale nesecretante au indicatie chirurgicala abia de la dimensiuni de peste 4 cm. Din acest punct de vedere dvs. ati putea sa mai urmariti evolutia dimensiunilor glandei.
In ceea ce priveste analizele pe care mi le trimiteti, acidul vanilmandelic nu mai este demult utilizat in diagnostic, cortizolul, desi este normalnu poate fi interpretat fara o proba de supresie si o proba de incarcare cu sare, iar aldosteronul trebuie interpretat prin raportare la valoarea reninei. Prin urmare, sunteti un pacient insuficient investigat, motiv pentru care va recomand sa faceti o internare la Institutul C.I. Parhon in vederea unei corecte decizii asupra indicatiei chirurgicale.

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti de ce este necesar tratamentul pe termen indelungat (eventual pentru toata viata)cu hormoni de sinteza pentru tiroidita cu aspect de hipotiroidism, de ce acesti hormoni trebuie sa fie de sinteza si daca acest tratament are efecte adverse asupra organismului,
va multumesc foarte mult,
Elena S.

Tiroidita este o boala autoimuna in care anticorpi proprii nu mai recunosc tiroida ca fiind propriul organ si o distrug lent si sigur (uneori chiar brusc). De aceea, pe parcursul evolutiei bolii, pacientul se indreapta catre hipotiroidie ireversibil, ceea ce are doua consecinte. Pe de o parte, hipotiroidia cu cat se agraveaza si nu este substituita poate aduce prejudicii din ce in ce mai severe mergand pana la coma si moarte, pe de alta parte, hipotiroidia inseamna secretie hipofizara crescuta de TSH care la randul lui stimuleaza cresterea glandei, deci in timp formarea unei gusi din ce in ce mai compresive. Singura solutie actuala este substituirea cu hormoni tiroidieni care nu exista in momentul de fata decat sub forma celor de sinteza (dar care sunt identici cu cei naturali).
Tratamentul cu acesti hormoni nu cauzeaza organismului atata timp cat doza administrata asigura o stare de normotiroidie.

Buna dimineata,
baiat in varsta de 3,6 ani are analiza TSH=5.9957µUI/mL intervalul fiind 0,54-4,53 µUI/mL. Free T4=1,08 ng/dL interval 0,85-1,75ng/dL. Are relevanta perioada in care au fot recoltate analizele? Cum trebuie procedat in acest caz? Va multumesc, A.S.

Valoarea TSH poate fi neglijata cata vreme fT4 este normal. Daca insa in familie aveti rude cu gusa, daca proveniti dintr-o zona endemica de gusa, analizele ar trebui repetate anual, cu atat mai mult in cazul in care copilul este supraponderal fara a fi insa supraalimentat.

Buna ziua,

In primul rand, va felicit pentru faptul ca ati reusit sa puneti in discutie "publica" asemenea subiect, intr-o lume in care tumultul cotidian a sters cu desavarsire educatia medicala. De asemenea, pentru ca ati reusit sa va faceti timp pentru genul acesta de prezenta, chiar daca este virtuala.

Va scriu pentru ca, evident, am o problema. De fapt, mama mea (67 ani, pensionara) a fost diagnosticata in acest an cu gusa polinodulara hipotiroidala. Din ce am inteles, ar fi vorba despre 4 noduli care se pare ca sunt in crestere. Recomandarea celor din Craiova (locul diagnosticarii) ar fi operatia.
Acum, nu imi dau seama daca este chiar pe specialitatea Dvs., dar pentru a fi cu constiinta impacata am zis sa va fac aceasta mica informare.
Daca aveti posibilitate, va rog, spuneti-mi ce as putea face sau care este procedura prin care mama mea sa fie programata la o operatie in cadrul Institutului Parhon.

Cu siguranta raspunsul Dvs. va fi de un real folos, de aceea va multumesc anticipat,

Florian Ciobanu
Bucuresti.

In ultimii 25 de ani, eu practic numai chirurgie endocrina. Indicatia chirurgicala este data in cazul mamei dvs. nu atat de prezenta celor 4 noduli (nu mi-ati spus ce dimensiuni au) cat mai ales de starea de hipertiroidie. In principiu o hipertiroidie, ca prim tratament, trebuie echilibrata cu antitiroidiene de sinteza (ATS). De regula, tratamentul este eficient cata vreme este luat si foarte frecvent, la intreruperea lui, starea de hipertiroidie recidiveaza. Pe de alta parte, tratarea cu ATS nu poate fi facuta toata viata, intrucat un efect secundar al acestor medicamente este cresterea gusii. Cel mai corect in cazul mamei dvs. ar fi sa se opereze. Pentru a se programa la Institutul Parhon, trebuie sa se prezinte personal in sectia de chirurgie si sa solicite unul dintre chirurgii de acolo (dr. Ghemigian sau dr. Brasoveanu). Eu nu mai lucrez la Parhon si pot fi gasit doar la Medlife Grivita, unde, daca doriti sa va programati pt consultatie, sunati la 0751 120 996 - Adriana Badiu.

Multumesc frumos pentru raspuns!
O sa fac o evaluare, inclusiv de costuri, caci aceasta joaca un rol important in a decide ce directie "aplicam". Apreciez si chiar mi-a fost de folos raspunsul Dvs.
Florian C.

Buna ziua,
In primul rand, va felicit pentru faptul ca ati reusit sa puneti in discutie “publica” asemenea subiect, intr-o lume in care tumultul cotidian a sters cu desavarsire educatia medicala. De asemenea, pentru ca ati reusit sa va faceti timp pentru genul acesta de prezenta, chiar daca este virtuala.
Va scriu pentru ca, evident, am o problema. De fapt, mama mea (67 ani, pensionara) a fost diagnosticata in acest an cu gusa polinodulara hipotiroidala. Din ce am inteles, ar fi vorba despre 4 noduli care se pare ca sunt in crestere. Recomandarea celor din Craiova (locul diagnosticarii) ar fi operatia.
Acum, nu imi dau seama daca este chiar pe specialitatea Dvs., dar pentru a fi cu constiinta impacata am zis sa va fac aceasta mica informare.
Daca aveti posibilitate, va rog, spuneti-mi ce as putea face sau care este procedura prin care mama mea sa fie programata la o operatie in cadrul Institutului Parhon.
Cu siguranta raspunsul Dvs. va fi de un real folos, de aceea va multumesc anticipat,
Florian Ciobanu
Bucuresti.

Buna ziua,

Am 29 ani si in decembrie 2013 am fost pacienta dvs la Parhon pentru tiroidectomie toatala, boala Basedow. In urma unei ecografii efectuate acum o luna s-a descoperit un rest de tesut tiroidian de aproximativ 1cm. Mentionez ca analizele sunt ok.
Vreau sa stiu daca este necesar sa se intervina in vre-un fel? Care sunt riscurile daca ramane acest rest acolo?
Multumesc

Acel rest de aprox 1 cm poate fi si tesut tiroidian, dar si granuloame de fir din loja. Cata vreme nu evolueaza, nu are aspect tumoral si analizele sunt ok, nu se impune o reinterventie.

Buna ziua,

In august, in urma unei ecografii abdominale si un CT cu substanta de contrast, mi s-a descoperit un adenom (1-1.5 cm?) pe glanda suprarenala stanga. Analizele (cele uzuale) sunt bune. S-a recomandat un eco de control peste 6 luni. Alte analize nu au fost recomandate. Ce ar trebui sa fac in continuare?

Multumesc.

Buna ziua,
Dl doctor , am o fata de 25 ani cu par in exces pe corp.Am fost la mai multi medici endocrinologi si in urma testelor hormonale nu au fost rezultate care sa se vada o crestere a valoriilor si totusi toti medicii recomanda anticonceptionale.A luat tratament 2 ani dar nu s-a vazut o inbunatatire si a renuntat la tratament.A incercat si epilarea cu laser fara niciun rezultat bun.Ce sfat ne puteti da ca este disperata mai ales ca are si pe fata.
VA MULTUMESC!

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Silvia Chiotoroiu / Foto: Oana Boncu, Hotnews.ro De la o vreme, bunica a inceput sa isi scoata ochelarii atunci cand citeste. Ba mai mult, chiar reuseste sa bage ata in ac. Poate fi un motiv de...
Fructele ce contin cea mai mare cantitate de zahar nu sunt ciresele, merele sau strugurii, ci curmalele. Ele contin in medie 27 de grame de fructoza si glucoza in amestec la 100 de grame de...